ΤΡΙΓΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Αλέξανδρος Ιτιμούδης * 

Η στρατηγική συνεργασία των τριών αυτών κρατικών δρώντων αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά γενικότερα του συμπλόκου της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Το πλέγμα των σχέσεων έχει προσδώσει συγκεκριμένους ρόλους σε καθέναν από τους τρεις αυτούς κρατικούς δρώντες οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:
🇶🇦 Το μικροσκοπικό κράτος του Κατάρ έχει τον ρόλο του συντονιστή και βασικού χρηματοδότη. Είναι αυτό που χρηματοδοτεί την οικονομία κυρίως της Τουρκίας, η οποία μάλιστα έχει στείλει στρατιωτική δύναμη προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς αλλά και να προβάλει ισχύ στον Περσικό Κόλπο. Το Κατάρ επίσης μέσω της χρηματοδότησης προσπαθεί να επηρεάσει μέχρι και υπερσυστημικούς δρώντες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και κα διεισδύσει επιχειρηματικά σε δυτικές χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας 📚☪️ έχει βρει καταφύγιο στο Κατάρ όπου εκεί συντονίζει όλες τις δράσεις ανά την Μέση Ανατολή, και αποτελεί τον ιδεολογικό και πνευματικό καθοδηγητή τότε ριζπσπαστικού χαλιφατικού ισλάμ.
Η Τουρκία αποτελεί τον βασικό στρατιωτικό και πολιτικό βραχίονα της συμμαχίας, ο οποίος κυρίως μέσω της δημιουργίας στρατιωτικών ερεισμάτων σε περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω βάσεων και αποστολής προσωπικού και υλικού, επιδιώκει την ανάδειξη σε περιφερειακή δύναμη. Λαμβάνει κεφάλαια από το Κατάρ μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων και σύμφωνα με το δόγμα Νταβούτογλου πρέπει να αποτελέσει το κέντρο της πιθανής δημιουργίας ενός υπερσυστημικού ισλαμικού γεωγραφικού συμπλόκου μέσω της αδρανοποίησης της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης διατηρεί σχέσεις με άλλους ισλαμικούς πυρήνες αδελφομουσουλμανικής προέλευσης όπως η Χαμάς.
🇵🇰Το Πακιστάν αποτελεί τον πιο αδύναμο βάση οικονομίας και στρατιωτικής ισχύος παράγοντα του τριγώνου. Παρόλα αυτά αξιοποιεί τρεις βασικές δυνατότητες που το καθιστούν ασύμμετρη απειλή: Λαθρομεταναστευτικά ρεύματα τα οποία αξιοποιούνται ως στρατηγικές μειονότητες από την υπηρεσία πληροφοριών του την ISI καθώς και για την εισροή κεφαλαίων μέσω των δυτικών επιδομάτων, δεύτερον την ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου καθώς είναι το μοναδικό ισλαμικό κράτος με κατοχή πυρηνικών κεφαλών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περιφερειακή σταθερότητα εάν αυτά πέσουν σε λάθος χέρια, τρίτον η υπηρεσίες πληροφοριών του οι οποίες λόγω εγγενούς στρατιωτικής αδυναμίας έχουν αναλάβει το ρόλο δημιουργίας ισλαμικών πυρήνων ώστε να εξισορροπούν την έλλειψη στρατιωτικών ικανοτήτων.
Η συνεργασία των τριών αυτών δρώντων υπό τηννυψηλη εποπτεία των Αδελφών Μουσουλμάνων έχει ως στόχο την δημιουργία ενός τριγώνου το οποίο θα ελέγχει τις εμπορικούς διαδρόμους των Στενών, του Αιγαίου, της διώρυγας του Σουέζ μέσω της Κύπρου, της Ερυθράς Θάλασσας (μέσω Σομαλίας) καθώς και την είσοδο στον Περσικό Κόλπο. Το Αναντολού παρεμπιπτόντως προορίζεται για την περιπολία ανοικτής θάλασσας από τις ακτές του Πακιστάν μέχρι τον Κόλπο του Άντεν.
Ερωτηματικό στην όλη δημιουργία αυτού άξονα καθώς και το βασικό διακύβευμα αποτελεί ο ρόλος της Αιγύπτου 🇪🇬 η οποία χάρις το στρατιωτικό καθεστώς διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στους Αδελφούς Μπυσουλμάνους, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ωστόσο να τρέφει φιλικά αισθήματα απέναντι τους. Μια πιθανή αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο αυτόματα θα προκαλούσε προβλήματα σε δρωντες όπως η Ελλάδα η Κύπρος και το Ισραήλ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.
Επομένως η στρατηγική συνεργασία του Ελληνικού συστήματος 🇬🇷🇨🇾 με το Ισραήλ 🇮🇱 και την Αίγυπτο 🇪🇬 καθώς και μια πιθανή ένταξη της Ινδίας 🇮🇳 αποτελεί την αντισυσπείρωση απέναντι στον άξονα του κακού που συνιστά η Μοσουλμανική Αδελφότητα και τα κράτη μαριονέτες της.

loading...