ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΜΕ Η ΘΑ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ»

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ

Στις ΗΠΑ επανέρχεται και μάλιστα με δραματικό τρόπο το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», το οποίο αποτέλεσε κορυφαία πολιτική της αμερικανικής διοίκησης στις αρχές του 21ου αιώνα.

Από τις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων προκύπτει αβίαστα το εξής συμπέρασμα: Το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι όποιο άλλο κράτος δεν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ, θα είναι εχθρός τους.

Για πρώτη φορά μία αμερικανική διοίκηση εξισώνει τον ανταγωνισμό με την ανοιχτή εχθρότητα, γράφει ο διάσημος ερευνητής – ιστορικός Eric Zuesse.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush το είχε δηλώσει με αυτόν τον τρόπο, σε μια ομιλία του στις 16 Φεβρουαρίου 2002 στα στρατεύματα των ΗΠΑ τα οποία ηγούνταν ενός απροσδιόριστου συνασπισμού που δεν τελούσε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Έναν συνασπισμό που «στεκόταν απόλυτα στο πλευρό των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της ελευθερίας», το οποίο κατά τα άλλα εμπεριείχε και ένα άλλο σημαντικό μήνυμα: Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτό τον απροσδιόριστο συνασπισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «συνταχθεί με την τυραννία».

«Ή είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας». είπε απειλητικά σε όποια κυβέρνηση δεν θα υποτάξει τον εαυτό της και δεν «συστρατευθεί ανοιχτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπιση της ελευθερίας», χωρίς στη συνέχεια να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό.

To δόγμα Obama

Το διακήρυξε αυτό μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τις 7 Οκτωβρίου 2001 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2001, αλλά και πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ στις 20 Μαρτίου 2003.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...