Τα ποσοστά των εκλογών στις 21 Μαΐου εξετάζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Αδύναμες οι ασκήσεις αυτοδυναμίας την πρώτη Κυριακή

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρώτη Κυριακή θα παίξει σημαντικό ρόλο, πιο πολύ σε ψυχολογικό επίπεδο

Tα νούμερα των δικών τους δημοσκοπήσεων εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σενάρια αυτοδυναμίας.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρώτη Κυριακή θα παίξει σημαντικό ρόλο, πιο πολύ σε ψυχολογικό επίπεδο. Στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε εχθές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους υπουργούς ότι η πρώτη Κυριακή είναι η πιο σημαντική και ότι εάν επιτευχθεί ένα καλό ποσοστό αυτό είναι πρόκριμα για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραμέτροι για να γίνει αυτό.

Το ποσοστό όριο που φέρνει αυτοδυναμία

Το ποσοστό αυτό το έχουν προσδιορίσει ανάμεσα στο 33%-34% και θεωρείται και ότι είναι ένα ψυχολογικό όριο αν σκεφτεί κανείς ότι το 2019 η ΝΔ ξεπέρασε το 39% άρα σημαίνει λογική πτώση και φθορά ενώ το 30% είναι ένα ποσοστό που δεν δίνει το δικαίωμα να ισχυριστείς ότι νίκησες τις εκλογές ακόμα και αν είσαι πρώτος.

Σημαντική παράμετρος η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης, θα πρέπει η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι διαφορά ασφαλείας και άρα μη αναστρέψιμη. Πηγές από την κυβέρνηση θεωρούν ότι εάν υπάρχει μια διαφορά 4-5% τότε κανένας δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βεβαίως, αυτό έχει και την αντίθετη μετάφραση. Αν είναι μικρότερη στα όρια του στατιστικού λάθους όπως ισχυρίζονται δημοσκόποι που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη του κόμματος τότε αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε ισοπαλία και όχι νίκη Μητσοτάκη.

Οι πολίτες θα τιμωρήσουν όποιον φέρει ακυβερνησία

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στις δεύτερες εκλογές η ψυχολογία του εκλογικού σώματος θα είναι διαφορετική και θα επηρεάσει το κοινό η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας. Γι’ αυτό και εικάζουν ότι όποιο είναι πρώτο κόμμα και έχει διαφορά με το δεύτερο, τότε θα πριμοδοτηθεί. Μεγάλο ρόλο θα παίξει ποιος θα φάει τον μουντζούρη από την άρνηση για κυβέρνηση συνεργασίας. Αν στις πρώτες εκλογές υπάρχει πιθανότητα να γίνει μία συνεργασία και η χώρα να μην οδηγηθεί σε επαναληπτικές, τότε το βάρος θα πέσει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25) είναι ισχνό και μη ξεχνάμε ότι ο Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν συνεργάζεται με τον Γ.Βαρουφάκη.

Θα πιστωθεί ευθύνη στη ΝΔ αν δεν κάνει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή

Στην περίπτωση που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει πάνω από 45-46% (αναλόγως με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής) τότε θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Δηλαδή η ΝΔ να πιάσει ένα 33% και το ΠΑΣΟΚ ένα 12%, που είναι δεν είναι και ανέφικτό σενάριο. Αν η ΝΔ παραδώσει την διερευνητική εντολή στην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν προχωρήσει σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα πιστωθεί ένα μερίδιο ευθύνης.

Το ψυχολογικό όριο του ΠΑΣΟΚ στο 10%

Αν όμως, συμφωνήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εγείρει ζήτημα Πρωθυπουργού τότε θα έχει την ευθύνη για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης. Και αυτό θα επηρεάσει το σώμα στις δεύτερες εκλογές κατά του ΠΑΣΟΚ σε σημείο, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, που μπορεί να φτάσει και τα ποσοστά του 2019. Στο δε ΠΑΣΟΚ, αυτό που θέλει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι να ξεπεράσει το 10% στις πρώτες εκλογές ώστε και να μην αμφισβητηθεί αλλά και να πιάσει το διψήφιο ποσοστό που έχει θέσει ως κλειδί για να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η πρωτιά «παίζεται»

Στο δε ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι είναι πολύ κοντά με την Νέα Δημοκρατία σε ποσοστά και ότι την δεύτερη Κυριακή μπορεί να έχουμε ανατροπές. Δηλαδή, πιστεύουν ότι αν η διαφορά με τη ΝΔ είναι μικρή αυτό θα είναι ένα μήνυμα αμφισβήτησης του εκλογικού σώματος προς τον κ. Μητσοτάκη και αυτό να οδηγήσει ακόμα και στο να είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες. Ακραίο σενάριο, βέβαια, που μπορεί να οδηγήσει και στην λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση με τη συνεργασία άλλων κομμάτων.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

loading...