Ο «χρησμός» του Musk για τις τράπεζες: Από την κρίση ρευστότητας στην κρίση αξιοπιστίας και μετά… το χάος

Αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο CEO της Τesla ενώ ολολοένα περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι οι λύσεις που επιλέγονται θα επαναφέρουν τη συστημική ευστάθεια

Η κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ συνεχίζει να εντείνεται, παρά τα μεγάλα σχέδια διάσωσης για τις τράπεζες που εμφανίζουν αδυναμίες όσον αγορά τη ρευστότητά τους.
Η Silicon Valley Bank, ένας σημαντικός παίκτης στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας καθώς και μικρών επιχειρήσεων εντασης γνώσης, κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου μετά από μαζική φυγή καταθέσεων λόγω ανησυχιών για απώλεια κεφαλαίων εν όψει χρεοκοπίας της τράπεζας
Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την τράπεζα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση αυτής της τοπικής κρίσης.
Σύντομα όμως έγινε φανερό ότι η SVB, η οποία είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο «οικοσύστημα» των startup για την πελατειακή της βάση και είχε ποντάρει σε μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια προχωρώντας σε μαζικές αγορές ομολόγων του δημοσίου και εταιρικών ομολόγων, δεν θα ήταν η μόνη τράπεζα σε αυτήν την κατάσταση.
Οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν επίσης να κλείσουν την Signature Bank στη Νέα Υόρκη στις 12 Μαρτίου.
Αυτές οι δύο καταρρεύσεις προκάλεσαν νευρικότητα και δυσπιστία για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι περιφερειακές τράπεζες στο στόχαστρο των επενδυτών

Οι περιφερειακές τράπεζες βρίσκονται ιδιαίτερα στο στόχαστρο των επενδυτών, οι οποίοι δεν πείθονται από τα καθησυχαστικά μηνύματα που στέλνει το τραπαζικό σύστημα για την κατάσταση της ρευστότητάς τους.
Αυτό δείχνει ότι οι φόβοι για ένα εκτεταμένο πρόβλημα ρευστότητας έχουν μετατραπεί σε ένα ευρύτερο πρόβλημα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.
Η First Republic Bank με σημαντικό αριθμό πλούσιων πελατών στο πελατολόγιο της, έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα.
Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, έλαβε στις 16 Μαρτίου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις από 11 τράπεζες. Μεγάλες τράπεζες συμμετείχαν στο σχέδιο διάσωσης: η Bank of America, η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Citigroup συνεισέφεραν η καθεμία 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley συνεισέφεραν η καθεμία από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι πολύ ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η ανακοίνωση θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της First Republic Bank, οι μετοχές της οποίας έχουν υποχωρήσει κατά 70% μετά το κλείσιμο της SVB.

Η εγγύηση των καταθέσεων και το πρόγραμμα της Fed

Στις 12 Μαρτίου το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance. είχαν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα.
Η FDIC εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις της SVB, ακόμη και εκείνες πάνω από 250.000 δολ, που είναι το ρυθμιστικό όριο.
Η Fed δημιούργησε επίσης μια νέα δανειακή διευκόλυνση που ονομάζεται Πρόγραμμα Ενίσχυσης Τραπεζικής Χρηματοδότησης, σχεδιασμένη να προστατεύει τα ιδρύματα που επηρεάζονται από την κατάρρευση της SVB.
Η διευκόλυνση παρέχει δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους σε τράπεζες, αποταμιευτικές ενώσεις, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα θεσμικά ιδρύματα με ενέχυρο τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενυπόθηκους τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσουν ως διασφαλίσεις.

Στην ονομαστική τους αξία οι διασφαλίσεις

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται δεκτά ως εξασφαλίσεις στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή στην αρχική τους αξία, ανεξάρτητα από την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.
Αυτή η αύξηση του επιτοκίου μείωσε την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που αγοράστηκαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά ή και αρνητικά
Η Fed δεν θέλει οι τράπεζες να αναγκαστούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.

Αναποτελεσματικό το σύστημα

Μια λύση που κυκλοφορεί στην τραπεζική αγορά είναι η FDIC να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Elon η αποτυχία των έκτακτων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί είναι απόδειξη ότι το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό.
Ή αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla σε μία ανάρτησή του στο Twitter.
«Η αναποτελεσματικότητα του συνόλου των ετερογενών βάσεων δεδομένων κατανομής πόρων που ονομάζουμε χρήματα είναι εκπληκτική», δήλωσε σε ένα… μήνυμα με (πολύ…) κρυμμένο νόημα στις 17 Μαρτίου το οποίο όπως είναι ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης που τώρα κυριαρχεί.
Δεν διευκρίνισε ποια λύση θα ήταν αποτελεσματική, αλλά το μήνυμά του σχολίασε ένα tweet από τον Bill Ackman, ο οποίος επέρριπτε το σχέδιο διάσωσης της First Republic επειδή πιστεύει ότι το σχέδιο διέδωσε τον κίνδυνο αυτής της τράπεζας στις μεγάλες τράπεζες
Ο Musk δεν επισημαίνει πώς θα καταστεί πιο αποτελεσματικό το σύστημα.
Μπορεί να εννοεί ότι θα ήταν πιθανώς ευκολότερο να υπάρχει μια κεντρική οντότητα όπου οι πελάτες θα μπορούν να καταθέτουν και να κάνουν ανάληψη χρημάτων, παρά ένα σύστημα με πολλαπλά σημεία εισόδου και εξόδου.
Όσο περισσότερα σημεία εισόδου και εξόδου έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αποτυχίας, σύμφωνα με αυτή τη λογική.

loading...