Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ: Η ΟΡΓΟΥΕΛΙΑΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΈΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η ΓΛΩΣΣΑ (ΙΔΙΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ) ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ

Γράφει ο Vigilant Citizen 

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Στο βιβλίο του Όργουελ “Δεκαεννέα ογδόντα τέσσερα”, η ολοκληρωτική κυβέρνηση έκανε αδύνατη τη διαφωνία δημιουργώντας την Newspeak, μια εξαιρετικά ελεγχόμενη γλώσσα που καταστέλλει συγκεκριμένες ιδέες.

Αυτό συμβαίνει τώρα. Ακολουθούν τρία παραδείγματα από την πραγματική ζωή, όπου οργανώσεις της ελίτ προωθούν την απαγόρευση λέξεων από το δημόσιο λόγο.

Αυτές τις μέρες, η λέξη “Οργουελικός” πετιέται παντού, επειδή, δυστυχώς, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικά από τα πιο καταπιεστικά στοιχεία που βρίσκονται στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ “1984” γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας.

Το ολοκληρωτικό κράτος που περιγράφεται στο βιβλίο “1984” ελέγχει τους ανθρώπους μέσω μιας σειράς μεθόδων που εκτρέπουν το μυαλό. Μία από αυτές είναι η Newspeak – μια ελεγχόμενη γλώσσα.

Στο μυθιστόρημα, το Κόμμα δημιούργησε την Newspeak για να ικανοποιήσει τις ιδεολογικές απαιτήσεις του αγγλικού σοσιαλισμού στην Ωκεανία.

Η Newspeak είναι μια ελεγχόμενη γλώσσα με απλοποιημένη γραμματική και περιορισμένο λεξιλόγιο, σχεδιασμένη να περιορίζει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται και να διατυπώνει “ανατρεπτικές” έννοιες όπως η προσωπική ταυτότητα, η αυτοέκφραση και η ελεύθερη βούληση.

Τέτοιες έννοιες ποινικοποιούνται ως εγκλήματα σκέψης, καθώς έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα ορθοδοξία του Ingsoc.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...