Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του: Εκλογές στις 21 ή στις 28 Μαΐου – Στόχος το 33% και επαναληπτικές στις 2 Ιουλίου

Το κλείσιμο της Βουλής αναμένεται μετά το Πάσχα γύρω στις 24 Απριλίου.

Ποιος έλεγε για Ιούλιο

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών αποφασίστηκε πριν μερικές μέρες.
Υπήρχαν φωνές στην κυβέρνηση όπως ο Στέλιος Πέτσας που έλεγαν να πάμε για Ιούλιο για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Ωστόσο, όπως φαίνεται δεν έγιναν δεκτές καθώς στο Μαξίμου φοβούνται μην συμβεί κάποιο αρνητικό γεγονός π.χ μία πυρκαγιά μέσα στο καλοκαίρι και έχουμε εκ νέου μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου.
Για την κυβέρνηση καθίσταται νοητό ότι τα χρονικά περιθώρια στένεψαν και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τμήμα των ψηφοφόρων που κινήθηκαν στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων ή σε αυτούς που θα απέχουν.

Βασικός στόχος 32-33% και βλέπουμε…

Ο βασικός στόχος είναι η κυβέρνηση στην πρώτη Κυριακή να πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 32-33% καθώς είναι ένα ποσοστό ασφαλείας υπο αυτές τις πολιτικές συνθήκες. Το θέμα είναι πιο θα είναι το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν κινείται κάτω από το 30% τότε θα είναι μία καθαρή νίκη. Αν όμως, είναι 30% τότε μιλάμε για μικρή διαφορά που δεν δίνει το απόλυτο περιθώριο πολιτικών πρωτοβουλιών για τον Πρωθυπουργό.

Το δίλημμα για Ανδρουλάκη

Όλα θα κριθούν στις δεύτερες εκλογές και μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον και υπό το πρίσμα των τωρινών δημοσκοπήσεων, η αυτοδυναμία δεν είναι ένα δυνατό σενάριο. Ωστόσο, στην κυβέρνηση ποντάρουν πολύ στο Πάσχα και την αλλαγή ατζέντας.
Σε κάθε περίπτωση είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα διότι θα αποδυνάμωνε τις συσπειρώσεις εκατέρωθεν.
Ωστόσο, μετά τις πρώτες εκλογές θα συζητηθεί όλη η ατζέντα και το εξής κρίσιμο: Θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ μία κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Θα βάλει νερό στο κρασί του ο Νίκος Ανδρουλάκης ή θα βάλει οριστικό βέτο και θα προταθεί άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής; Θα είναι το επόμενο θέμα συζήτησης μετά τις εκλογές.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

loading...