Οι Κινέζοι για τους Έλληνες το 900 μΧ.


“Εμείς οι Κινέζοι πιστεύουμε ότι υπάρχουν πέντε βασιλιάδες. Αυτός που έχει το πλουσιότερο βασίλειο είναι ο βασιλιάς του Ιράκ, γιατί το Ιράκ είναι το κέντρο του κόσμου και τα άλλα βασίλεια το περιβάλλουν. Στην Κίνα τον αποκαλούν “βασιλιά των βασιλιάδων”.
Μετά από αυτόν έρχεται ο βασιλιάς της Κίνας, ο οποίος αποκαλείται «βασιλιάς των ανθρώπων», γιατί δεν υπάρχει βασιλιάς που, καλύτερα από αυτόν, έβαλε τα θεμέλια της ειρήνης, που διατηρεί καλύτερα την τάξη, κάτι που δεν κάνουμε στο βασίλειό μας, και οι πολίτες του οποίου είναι πιο υπάκουοι στον βασιλιά τους από το δικό μας. Γι’ αυτό ο βασιλιάς της Κίνας είναι ο “βασιλιάς του λαού”.
Μετά έρχεται ο “βασιλιάς των άγριων ζώων”, είναι ο βασιλιάς των Τούρκων (Toguz-Oguz), που είναι γείτονές μας.
Μετά υπάρχει ο “βασιλιάς των ελεφάντων”, δηλαδή της Ινδίας. Ονομάζεται επίσης βασιλιάς της σοφίας επειδή η σοφία γεννήθηκε στην Ινδία.
Επιτέλους έρχεται ο βασιλιάς του Rum (Βυζάντιο), τον οποίο αποκαλούμε “βασιλιά των όμορφων ανθρώπων”, γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι στη γη τόσο καλοφτιαγμένοι όσο αυτός του Rum, ούτε έχουν πιο όμορφο πρόσωπο. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι βασιλιάδες της Γης. Άλλοι βασιλιάδες δεν συγκρίνονται μαζί τους. ”
-Μερικές από τις παραπάνω λέξεις είναι από Κινέζο αυτοκράτορα ενώ κάποιες άλλες από τον Άραβα συγγραφέα στις αρχές του 10ου αιώνα. – Ναι.
Βυζάντιο και ο δρόμος προς την Ανατολή. Μιχ.Σ.Κορδόση, Αθήνα 2002, σ. 59.
Π. Πελλιώτης, «Η θεωρία των τεσσάρων γιων του ουρανού», T’oung Pao, 22 (1923), 97-125

loading...