Οι αναλυτές άλλαξαν γνώμη: Τα μετρητά μετατρέπονται σε ασφαλές καταφύγιο επενδύσεων…

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MLIV Pulse με δείγμα 404 επαγγελματιών επενδυτών και αναλυτών, οι επενδύσεις σε μετρητά στα χαρτοφυλάκιά τους θα ενισχύσουν τις αποδόσεις τους.

Δεδομένης της μεταβλητότητας και του αβέβαιου μακροοικονομικού μέλλοντος, τα μετρητά έχουν αυξημένη αξία. Οι φόβοι αναλυτών και επενδυτών για τη δημιουργία μίας «bearish» (απαισιόδοξης) αγοράς αλλά και για τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed η οποία ενδέχεται με τη σειρά της να οδηγήσει στη δημιουργία ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το «φάντασμα» του 2022.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες δηλώσεις του Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley στο Bloomberg TV, ο S&P 500 ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω πτώση κατά 20% λόγω των περιορισμένων εταιρικών κερδών.

Δεδομένης της πιθανότητας αυτής, τα μετρητά φαίνεται πως μετατρέπονται σε ένα «safe haven» (ασφαλές καταφύγιο) επενδύσεων, εάν κανείς λάβει υπόψη και τις πρόσφατα αυξημένες αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αμερικανικού δημοσίου.

«Τονίζουμε στους πελάτες μας πως η επένδυση σε μετρητά δε θα επηρεάσει αρνητικά τα χαρτοφυλάκιά τους», τόνισε ο CEO της Verdence Capital Advisors, Λίο Κέλι, προσθέτοντας πως «οι αποδόσεις είναι καλές και η ενδεχόμενη μεταβλητότητα στις αγορές θα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε όσους έχουν μετρητά».

Σύμφωνα, παράλληλα, με την σύμβουλο επενδύσεων της Perigon Wealth Management, Ρέιτσελ Έλσον, «οι επενδυτές σε μετρητά πλήττονται, μεν, από την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά για όσους έχουν προγραμματίσει έξοδα, η κατάθεση μετρητών σε λογαριασμούς όπως αυτούς της Marcus της Goldman Sachs με επιτόκια 3,75%, είναι κάτι το θετικό».

Τα μετρητά τα οποία οι επενδυτές θα «ρίξουν» στην αγορά φέτος προορίζονται ως επί το πλείστον σε passive funds και όχι σε ενεργά mutual funds. Μόλις το 17% των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως ένα επενδυτικό ταμείο το οποίο επιλέγει μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (large-cap US equity fund) θα ξεπεράσει σε απόδοση αντίστοιχο fund παθητικής διαχείρισης το οποίο ακολουθεί την πορεία του S&P 500.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της MLIV Pulse, το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών επενδυτών (47%) τόνισαν πως θα επενδύσουν σε διεθνείς αγορές, ενώ το 37% εξ αυτών ανέφεραν πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε παθητικά funds. Το 30% υποστήριξαν πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε ενεργητικά ταμεία.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, οι ιδιώτες (retail) επενδυτές αναμένεται να επενδύσουν ως επί το πλείστον σε παθητικά funds (46%), σε διεθνείς αγορές (38%) και σε ενεργητικά funds (22%).

Το 25% των ερωτηθέντων αναμένουν πως οι διαχειριστές ενεργητικών funds θα εκλείψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ορισμένοι, όμως, τόνισαν πως η ευελιξία των διαχειριστών των ενεργητικών funds θα μπορούσε να προσφέρει αυξημένες αποδόσεις στους πελάτες τους λόγω της ελαστικότητας και της ικανότητας άμεσης προσαρμογής των επενδυτικών επιλογών στα νέα δεδομένα.

https://www.laimitomos.com

loading...