“Οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα”! Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για άμεσες περικοπές στα ορυκτά καύσιμα για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής

Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει

Μια έκθεση ορόσημο του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα προτρέπει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν για μια επείγουσα διόρθωση πορείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ενώ προειδοποιεί ότι τα τρέχοντα σχέδια είναι ανεπαρκή για να αποτρέψουν τα χειρότερα από όσα μας επιφυλάσσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως γράφει το BBC .

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε αυτή τη σημαντική νέα έκθεση για την κλιματική αλλαγή « οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα ».

«Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει. Αλλά η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας οδηγός για την εξουδετέρωση της κλιματικής ωρολογιακής βόμβας. Είναι ένας οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα», είπε ο Γκουτέρες. Η καθαρή ενέργεια και η τεχνολογία μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποφευχθεί η αυξανόμενη κλιματική καταστροφή, αναφέρει η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Σε συνάντηση που είχαν στην Ελβετία για να συμφωνήσουν τα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες του ΟΗΕ, προειδοποίησαν ότι ο βασικός στόχος της διατήρησης της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή ήταν πιθανό να χαθεί.

Η έκθεση του ΟΗΕ δείχνει πώς οι γρήγορες περικοπές στα ορυκτά καύσιμα μπορούν να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες περιμένει όλες τις χώρες να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και τις μελέτες τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές για αυτή τη δεκαετία. Και οι στόχοι που περιλαμβάνονται σε αυτά τα σχέδια θα πρέπει να μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, όπως τόνισε επίσης ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που κλείνει γρήγορα για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους», είναι ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Οι κυβερνήσεις όλες έχουν ήδη συμφωνήσει στις τελευταίες συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα να δράσουν άμεσα ώστε να αποφευχθούν οι αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Όμως ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου και τώρα οι ειδικοί λένε ότι το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει συμφωνηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στις συζητήσεις και στοχεύει να συμπυκνώσει αρκετά ευρήματα ορόσημα σχετικά με τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις λύσεις για την κλιματική αλλαγή που έχουν δημοσιευτεί από το 2015.

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στον κόσμο και εξηγεί ότι θα γίνει πολύ χειρότερο από ό,τι είναι τώρα. Ο κόσμος είναι πλέον θερμότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 125.000 χρόνια και είναι πιθανό να θερμανθεί περαιτέρω την επόμενη δεκαετία , αναφέρει επίσης η έκθεση του ΟΗΕ.

«Η ενσωμάτωση αποτελεσματικών και δίκαιων μέτρων για το κλίμα όχι μόνο θα μειώσει τις απώλειες και τις ζημιές στη φύση και τους ανθρώπους, αλλά θα παράσχει και ευρύτερα οφέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της IPCC Hoesung Lee σε δήλωση Τύπου. «Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για άμεση δράση και δείχνει ότι αν δράσουμε τώρα, μπορούμε ακόμα να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

 

Διάσκεψη κορυφής COP 28 για το κλίμα

Οι ειδικοί της IPCC δήλωσαν τη Δευτέρα ότι υπάρχει αρκετό παγκόσμιο κεφάλαιο για τη γρήγορη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εάν αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια. Ο ρόλος των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, είναι κρίσιμος για τη μείωση αυτών των φραγμών, ενώ οι επενδυτές, οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να «διαδραματίσουν το ρόλο τους» για ένα «βιώσιμο μέλλον».

«Το μήνυμα από τη σημερινή συνθετική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή είναι πολύ σαφές: σημειώνουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετή », δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι σε δήλωση Τύπου.

«Έχουμε τα εργαλεία για να αποφύγουμε και να μειώσουμε τους κινδύνους των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να δράσουμε τώρα », τόνισε επίσης ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η κλιματική δικαιοσύνη είναι ζωτικής σημασίας γιατί όσοι έχουν συμβάλει λιγότερο στην κλιματική αλλαγή επηρεάζονται δυσανάλογα », δήλωσε η Aditi Mukherji, μία από τις 93 συντάκτες της έκθεσης.

«Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Την τελευταία δεκαετία, οι θάνατοι από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες ήταν 15 φορές υψηλότεροι σε ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές», πρόσθεσε.

Η τελευταία έκθεση της IPCC έρχεται ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Ντουμπάι. Έτσι, στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα συζητηθεί αυτή η έκθεση, η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας διετής διαδικασίας εργασίας, η οποία ξεκίνησε στο COP26, τη σύνοδο κορυφής που διοργανώθηκε στην πόλη της Σκωτίας, Γλασκώβη.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη στο Παρίσι νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της COP 28 Sultan al-Jaber είπε ότι τα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης ήταν ήδη σαφή. «Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 43% τα επόμενα επτά χρόνια για να διατηρήσει ζωντανό τον στόχο του 1,5».

Ο Al-Jaber, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, θεωρήθηκε ως μια αμφιλεγόμενη επιλογή για να ηγηθεί των συνομιλιών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι.

Έκτοτε, κάλεσε την ενεργειακή βιομηχανία να «παίξει τον ρόλο της» για τη μείωση των εκπομπών. Η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, ενώ η επιστημονική έρευνα έχει προτείνει ότι σχεδόν οι μισές περιοχές παραγωγής ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να παροπλιστούν πρόωρα.

Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο σημείωσαν ετήσια κέρδη ρεκόρ το 2022, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν μετά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεκαετίες καθυστερήσεων έχουν αρνηθεί στον κόσμο κάθε ελπίδα για μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία, λέει η ομάδα. Τώρα, μόνο «βαθιές, γρήγορες και άμεσες» προσπάθειες θα μπορέσουν να αποτρέψουν μια κλιματική καταστροφή.

loading...