ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ SVB: ΠΩΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΆΝΟΔΟ ΤΩΝ CBDCS (ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ) – Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ…
Γράφει ο Kit Knightly
Μετάφραση: Απολλόδωρος
Την περασμένη Παρασκευή επήλθε η πλήρης κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Μέχρι την Κυριακή, η Silvergate Bank και η Signature Bank είχαν ακολουθήσει την SVB σε πλήρη κατάρρευση. Και οι τρεις βρίσκονται πλέον με ασφάλεια υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).
Η FDIC έκανε το ασυνήθιστο βήμα να εγγυηθεί πλήρως όλες τις καταθέσεις που διατηρούσε στην SVB – που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει χρήματα των φορολογουμένων για να αποζημιώσει κάθε πελάτη της SVB.
Αλλά η ζημιά δεν σταμάτησε εκεί. Φυσικά, αυτό άσκησε πίεση και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες, με δύο ακόμη – την First Republic Bank και την PacWest Bank – να πλησιάζουν και οι ίδιες την κατάρρευση, μετά από μίνι κρούσεις.
Το Σαββατοκύριακο οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street έχασαν πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία. Οι τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο διολισθαίνουν σε αξία.
Από σήμερα το πρωί η μετοχή της Credit Suisse βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, προκαλώντας το ξεπούλημα των μετοχών σε όλο τον κόσμο.
Εν ολίγοις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση ακροβατεί στα όρια μιας μεγάλης κρίσης. Είναι όμως τυχαία; Και αν όχι, ποια είναι η ατζέντα πίσω από αυτό;
loading...