Μήνυμα Jinping (Κίνα): Στρατηγική σχέση και business με Σαουδική Αραβία – Στηρίζουμε το διάλογο με Ιράν

Την πρόθεση της Κίνας να στηρίξει το διάλογο μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman Al Saud.
«Η κινεζική πλευρά σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει διαδικασία διαλόγου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν», φέρεται να είπε ο Xi Jinping, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κίνας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μεταδίδει το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, το οποίο αναφέρει ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας εξέφρασε την εκτίμηση του για την πρωτοβουλία της Κίνας να υποστηρίξει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν.
Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν, κατόπιν επικοινωνίας που είχαν τις προηγούμενες ημέρες, να συναντηθούν εντός του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Στρατηγικές σχέσεις και business

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, Xi Jinping και Mohammed bin Salman Al Saud επισήμαναν τη σημασία των στρατηγικών δεσμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, και της Κίνας που είναι κορυφαία οικονομική υπερδύναμη και βασικός εμπορικός εταίρος των κρατών του Κόλπου.
Ο πρόεδρος Xi Jinping υποστήριξε ότι οι δύο χώρες θα στηρίξουν σταθερά η μια την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα και υποστήριξε ότι από κοινού θα συμβάλλουν στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή.

Αύξηση επενδύσεων της Saudi Aramco στην Κίνα

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco αύξησε την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων επένδυση της στην Κίνα, με δύο συμφωνίες που θεωρούνται και οι μεγαλύτερες που έχουν ανακοινωθεί από τότε που ο Xi Jinping επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και συμμετείχε σε μια Σύνοδο Κορυφής με Άραβες ηγέτες από τα κράτη του Κόλπου.
Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και άλλα κράτη του Κόλπου έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους για την αποδέσμευση των ΗΠΑ ως εγγυτή ασφαλείας στην περιοχή, και κινούνται προς την κατεύθυνση αναζήτησης διαφορετικών εταίρων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα τους όσον αφορά τόσο την οικονομία όσο και την ασφάλεια τους.

Διπλωματική νίκη Κίνας

Κατόπιν παρέμβασης της Κίνας, Ιράν και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν στις αρχές Μαρτίου την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν το αργότερο μέσα σε δύο μήνες να έχουν ανοίξει και πάλι τις πρεσβείες και να έχουν αποκαταστήσει τις διπλωματικές τους αποστολές
Μετά από αυτήν την εξέλιξη που ήρθε να βάλει τέλος σε χρόνια μεγάλης εχθρότητας που απειλούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο, το Πεκίνο έκανε λόγο για «νίκη για το διάλογο και την ειρήνη», επισημαίνοντας πως θα συνεχίσει αντίστοιχες προσπάθειες και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις προκειμένου να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση των κρίσεων.

loading...