ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ “ΠΕΤΟΥΝ ΤΟ ΓΑΝΤΙ” ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα Pit Stop ο Κώστας Καραμανλής…

 

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου* 

 

Τη Δευτέρα το βράδυ 20 Μαρτίου 2023 στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου – συγγραφέα Γιώργου Χαρβαλιά με τον τίτλο: “Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια. Η άγνωστη Ελληνογερμανική ιστορία”!

Στο βιβλίο ντοκουμενταρισμένα αποδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες που έχει η Γερμανία από τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου αιματοκύλησε την ανθρωπότητα και οι ελληνικές αξιώσεις που παραμένουν διαχρονικά απαιτητές (κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας)!

Σε αυτήν την ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (ήταν ο εισηγητής της παρουσίασης), ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης, πολλοί Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, άλλοι επίσημοι, πολλοί επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, διπλωμάτες!

 

Να αναλάβει η Γερμανία ουσιαστικά τις ευθύνες της…

 

Για άλλη μια φορά ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν κυριολεκτικά καταπληκτικός, αποκαλυπτικός, πραγματικός και ουσιαστικός!

Ξεκίνησε τονίζοντας – επισημαίνοντας πως η έννοια της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας για εμάς τους Έλληνες είναι πέρα από κάθε λογική αντεκδίκησης, αλλ΄ όμως θεμελιώνει στο ακέραιο τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας. Λέγοντας συγκεκριμένα:

«Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά! να καταστεί πράξη, απαιτείται από τους θύτες να ολοκληρώσουν την “συγγνώμη” τους, αποδίδοντας και στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει. Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η Ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός. Και επ’ αυτού υπενθυμίζω τις βασικές μας θέσεις – που είναι και Εθνικές μας Θέσεις, αφότου συντελέστηκαν τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού – ως προς τις ως άνω αξιώσεις μας. Διευκρινίζεται, ευθύς εξ αρχής, ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς την Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς – ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο – μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως. Άρα, η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής – και όχι αδικοπρακτικής – προέλευσης.»!

 

Είναι υποχρεωμένη να πληρώσει η Γερμανία…

 

Ακολούθως υπογράμμισε τη γερμανική υποχρέωση, πέραν της καταβολής της δανειακής σύμβασης, να καταβληθούν και οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης!

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης, παρά μόνο θέμα συνολικού υπολογισμού της γερμανικής υποχρέωσης ως σήμερα!

Υποχρέωση που υφίσταται και για τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής!

Ισχυροποιώντας τα παραπάνω επισημαίνοντας:

«Πριν απ’ όλα, το 1946, στην Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα – κατά προσέγγιση – ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Κυρίως δε επισημαίνεται μ’ έμφαση ότι το 1953, με την Συμφωνία του Λονδίνου, δεν “χαρίσθηκαν” στην Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά “τεχνηέντως” φαίνεται να διατείνεται.

Η Συμφωνία αυτή απλώς έθεσε “σε αδράνεια” τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο του Πολέμου), “Συμφώνου Ειρήνης” μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων που νίκησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος “αναβλητικής αίρεσης” (lato sensu), σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε – πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική – την κατά το Διεθνές Δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων.

Τούτο – ήτοι η ικανότητα σύναψης “Συμφώνου Ειρήνης” – επήλθε το 1990. Όταν, μετά την επανένωση της Γερμανίας, η τελευταία απέκτησε ενιαία, νομικώς, πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία. Ειδικότερα, το 1990 υπογράφηκε το λεγόμενο “Σύμφωνο 2 + 4” μεταξύ της ενωμένης πλέον Γερμανίας και ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.

Γίνεται δε σήμερα, γενικώς και επισήμως, δεκτό – de facto δε το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στην βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της – ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει την θέση του “Συμφώνου Ειρήνης” που προβλέπει, κατά το Διεθνές Δίκαιο, η προαναφερόμενη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Και τούτο διότι μόνον έκτοτε η Γερμανία μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο “Σύμφωνο”, δεδομένου ότι μόνο τότε, κατά τα προλεχθέντα, απέκτησε την ενότητά της και την ενιαία κυριαρχία της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.»!

 

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ορίσει ακριβώς τις γερμανικές οφειλές…

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε, πως η θέση της Ελλάδος είναι διαχρονικά αδιαπραγμάτευτη! Λέγοντας:

«Πολλώ μάλλον όταν την θέση αυτή ενισχύει, πλέον, καταλυτικώς η πρόσφατη γνωμοδότηση (2019) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag). Η οποία αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων στην Ελλάδα. Και, αφετέρου, προτρέπει, “expressis verbis”, την γερμανική πλευρά ν’ αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και κατά τούτο, μόνο προβληματισμό προκαλεί η από 18/10/2019 απόρριψη της, από τον Ιούνιο του ίδιου έτους, πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας – αλλά και μεταγενέστερες, άμεσες ή έμμεσες, απορρίψεις – αναφορικά με την προοπτική προσφυγής σε αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum, για την οριστική επίλυση της σχετικής διαφοράς ως προς τις αξιώσεις της Ελλάδας αναφορικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.»!

 

Άγριο χώσιμο κατά της Γερμανίας…

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όμως δεν άφησε στο απυρόβλητο την σημερινή πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, αλλά και την προηγούμενη της Καγκελαρίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας:

«Η προαναφερόμενη άρνηση της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με το ν’ αγνοεί όλα τα κατά τ’ ανωτέρω, πλήρως τεκμηριωμένα, νομικά επιχειρήματα, εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη, δοθέντος ότι έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση και προς την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Νομιμότητα. Επιπλέον, η άρνηση αυτή είναι άκρως αντιφατική και υποκριτική, αφού δεν είναι νοητό και αποδεκτό, από πλευράς συνεπούς διεθνούς συμπεριφοράς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την μια πλευρά να επιχειρεί, σε πολλές περιπτώσεις, να “παραδώσει μαθήματα” σεβασμού, εκ μέρους άλλων Κρατών, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Και, από την άλλη, ν’ αρνείται την συμμόρφωσή της προς αυτές, όταν μάλιστα πρόκειται για θύματα και ζημίες προερχόμενες από το εφιαλτικό ναζιστικό της παρελθόν, το οποίο έχει, δημοσίως και διεθνώς, καταδικάσει και αποκηρύξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι βέβαιο ότι με την προαναφερόμενη συμπεριφορά της η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υποσκάπτει, “εκ των έσω”, την αξιοπιστία της και το κύρος της, σ’ Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Όπως είναι λοιπόν αυτονόητο, η Ελλάδα δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται ν’ αποδεχθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την άρνηση αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά – και όχι μόνο – επιχειρήματά της.»!

 

Εκδικητικός κατά Προκόπη Παυλόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

 

Ως γνωστόν στις 17 Φεβρουαρίου 2015 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Προκόπης Παυλόπουλος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Στις 18 Φεβρουαρίου 2015 ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχτηκε ΠτΔ λαμβάνοντας 233 ψήφους! Ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΝΔ!

Στο παρασκήνιο λέγεται και δεν έχει διαψευστεί, πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έγινε στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν αποδέχτηκε την πρόταση, προτείνοντας για το ανώτατο αξίωμα τον φίλο του και έμπιστο συνεργάτη του Προκόπη Παυλόπουλο!

Στην ψηφοφορία όμως στην Βουλή δεν παραβρέθηκε ο Βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απουσιάζοντας και δικαιολογώντας την απουσία του, για να μην αναγκαστεί να καταψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου!

Στις 15 Ιανουαρίου 2020 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια ακόμη 5ετία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά επέβαλε την δικαστικό Αικατερίνη Σακελλαροπούλου! Που εκ του αποτελέσματος ήταν μια πανθομολογούμενη αποτυχημένη επιλογή!

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την εκδίκησή του από τον Κώστα Καραμανλή και τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά με αυτήν και τόσες άλλες άστοχες “εγκληματικές” επιλογές, έχει οδηγήσει σε περιπέτειες την Ελλάδα και στις “Συμπληγάδες Πέτρες” το κόμμα της ΝΔ!

 

Τα πιθανά σενάρια για Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή…

 

Σήμερα και ειδικότερα μετά την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών, με τις ευθύνες να βαραίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από το γεγονός πως δεν έχει πεισθεί ο ελληνικός λαός, από τις συγγνώμες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Αχ. Καραμανλή, βρίσκεται όλη η ελληνική κοινωνία στους δρόμους! Βράζει από οργή κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του! Τα ποσοστά της ΝΔ συνεχώς πέφτουν και οι προβλέψεις είναι πολύ δυσοίωνες στο Μαξίμου, που δεν τους έσωσε ούτε η προχθεσινή σικέ συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δικό τους άνθρωπο – Συστημικό δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη! Ο οποίος εξυπηρέτησε τη ΝΔ “πωλώντας με μεταγραφή” πολλούς “Ποταμίσιους”!

Το διεθνιστικό “Ποτάμι”, που όπως ακούγεται έντονα ήταν εφεύρημα της αδελφής του Πρωθυπουργού, Βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη!

Υπό αυτές τις σημερινές διαμορφωμένες συνθήκες, ενδεχομένως στις προσεχείς εκλογές, αλλά και στις επαναληπτικές, να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο οποίος τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσε να προσπεράσει μπροστά από τη ΝΔ του χειρότερου Πρωθυπουργού της Ελλάδας, καταφέρνοντας παγκόσμιο φαινόμενο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση να είναι καθηλωμένη 4 χρόνια στα ίδια ποσοστά και για να προσπεράσει τη ΝΔ, να έπρεπε να συμβεί το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη!

Σε αυτήν όμως την περίπτωση, αλλά και εάν ακόμη οριακά βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ, θεωρώ ως δεδομένο τον μη σχηματισμό κυβέρνησης!

Είναι λοιπόν δεδομένο, πως θα αναζητηθεί Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής για να ηγηθεί της συμμαχικής κυβερνήσεως!

Και εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζει ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει για Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή;

Αλλά και ως δεύτερο κόμμα, θα μπορούσε φρονώ να τον επιβάλλει, αφού δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας με το ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ενδεχομένως την “Ελληνική – Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος” (εάν καταφέρει την είσοδό του στη Βουλή) και θα σωθούν ως πολιτικά πρόσωπα ο Αλέξης Τσίπρας και ενδεχομένως ο Νίκος Ανδρουλάκης, μη οδηγούμενοι σε εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες Προέδρου στα κόμματά τους! Κάτι που φρονώ θα γίνει στη ΝΔ με αντικατάσταση στην Προεδρία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Καραμανλικό Νίκο Δένδια!

Βεβαίως – βεβαίως η Πρωθυπουργία Καραμανλή δεν θα μπορέσει να διαρκέσει λιγότερο από 6 μήνες έως τρία χρόνια! Και επειδή οι παγκόσμιες αναταράξεις θα είναι συθέμελες, εκτιμώ πως θα φτάσει τα τρία χρόνια! Σε αυτήν την περίπτωση επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκ νέου!

Τι είπατε; Είναι ευφάνταστα σενάρια;

Κάντε υπομονή και ενδεχομένως να επιβεβαιωθώ! Μέχρι τότε, οψόμεθα!!

loading...