Η JPMorgan νόμιζε ότι έχει νικέλιο 1,3 εκατ. δολ. σε αποθήκη – Ήταν τελικά σακιά με πέτρες

Κανείς δεν ξέρει ποιος πήρε τα σακιά με το νικέλιο και έβαλε στη θέση τους άλλα με πέτρες

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) αποκάλυψε μια εκπληκτική ιστορία απάτης σε αποθήκη στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ. Ένας χειριστής της αποθήκης ζύγιζε σακιά, που όλοι πίστευαν ότι περιείχαν 54 μετρικούς τόνους νικελίου, για να διαπιστώσει τελικά ότι ήταν γεμάτες με πέτρες. Φαίνεται ότι ο άτυχος ιδιοκτήτης δεν είναι άλλος από την JPMorgan Chase, όπως πρώτη μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αν περιείχαν νικέλιο, οι σάκοι θα είχαν αξία 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές, που αντιπροσωπεύουν το 0,14% των αποθεμάτων νικελίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αν και αυτό σημαίνει ότι η ανάμειξη θα έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο στις αγορές μετάλλων, θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των συμβολαίων του LME. «Σε μια βιομηχανία γεμάτη σκάνδαλα, τα συμβόλαια του LME θεωρούνταν αναμφισβήτητα ασφαλή. Αυτό ίσως να αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Το LME ανακοίνωσε για πρώτη φορά το μπέρδεμα την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν αποκάλυψε τον ιδιοκτήτη των υποτιθέμενων σάκων νικελίου ή την αποθήκη όπου φυλάσσονταν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η αποθήκη ανήκε και λειτουργούσε από την εταιρεία logistics Access World, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Εκπρόσωπος της Access World δήλωσε στο Business Insider ότι «η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί επιθεωρήσεις εγγυημένων σακουλών με μπρικέτες νικελίου σε όλες τις τοποθεσίες και θα προσλάβει εξωτερικούς επιθεωρητές για να βοηθήσουν. Εν τω μεταξύ, βάσει εσωτερικών ελέγχων αποθεμάτων, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι το υποκείμενο ζήτημα οδήγησε στην αναστολή των 9 εντολών που αναφέρονται στην ανακοίνωση LME 23/044 είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και αφορά μια αποθήκη στο Ρότερνταμ». Είναι πιθανό ότι η Access World θα επωμιστεί το βάρος για το μπέρδεμα και όχι η JPMorgan Chase, ανέφερε η WSJ, επειδή ήταν ευθύνη της εταιρείας να προστατεύσει τις αποθήκες μετάλλου στις εγκαταστάσεις της.

Η JPMorgan Chase φέρεται να αγόρασε τους σάκους πριν από χρόνια και παραμένει ενεργός παίκτης στα μεγάλα μέταλλα. Η JPMorgan Chase και το LME επίσης δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Business Insider για σχόλιο.

loading...