Η επόμενη φάση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα είναι χειρότερη… Προειδοποιούν οι αναλυτές

Οι κίνδυνοι που σημειώθηκαν πριν από ένα χρόνο είναι νωποί στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής
Η Ευρώπη ξεπέρασε τον χειμώνα μιας κρίσης που απειλούσε να πνίξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και να συντρίψει την οικονομία της, αλλά αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η πίεση μπορεί να μην έχει ακόμη τελειώσει.
Οι φόβοι για διακοπές ρεύματος και παγωμένα σπίτια έχουν προς το παρόν εξασθενήσει και τα αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλότερα από το κανονικό.
Η περιοχή εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο αναπλήρωσης αυτών των αποθεμάτων και η αποφυγή μιας κρίσης τον επόμενο χειμώνα εξαρτάται από την επιτυχία της.
Δεν θα είναι σε θέση να βασιστεί στη συνήθως μαζική προμήθεια φυσικού αερίου από αγωγούς από τη Ρωσία, και οι αξιωματούχοι της ΕΕ κλίνουν προς τις εταιρείες για να τερματίσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα.
Οι κίνδυνοι που σημειώθηκαν πριν από ένα χρόνο είναι νωποί στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Κύματα καύσωνα, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων αιώνων, πυρηνικές βλάβες στη Γαλλία και ο γενικός πανικός για τις μειωμένες εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε επίπεδο ρεκόρ.

Από τότε, όμως, οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% και οι προοπτικές επιφυλάσσουν λίγες ανησυχίες για τους επόμενους μήνες.
Μάλιστα, το BloombergNEF βλέπει αρκετές διαθέσιμες εναλλακτικές για να γεμίσουν τα αποθέματα μέχρι τον στόχο της ΕΕ για 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Παρόλα αυτά, η αγορά παραμένει επιφυλακτική, καθώς μια επανάληψη των περσινών γεγονότων θα ανατρέψει και πάλι τις ισορροπίες.
Υπάρχουν επίσης νέες ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και έναν ακόμη βαθύτερο περιορισμό των ρωσικών προμηθειών – αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε ο Andrew Walker, αντιπρόεδρος του μεγάλου παρόχου υγροποιημένου φυσικού αερίου Cheniere Energy.
“Υπάρχουν πολλοί βασικοί κίνδυνοι εκεί έξω”, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Φυσικού Αερίου στη Βιέννη.
Με το καλοκαίρι να πλησιάζει και μικρές ποσότητες φυσικού αερίου να έχουν ήδη αρχίσει να στέλνονται σε χώρους αποθήκευσης, ιδού μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την ήπειρο.

Η Κίνα και ο αγώνας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Οι εισαγωγές ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των προσπαθειών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Όμως, ο ανταγωνισμός για τα φορτία θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έλλειψης εφοδιασμού φέτος, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω την κατανάλωση, με τη ζήτηση LNG της Κίνας να αποτελεί τον μεγαλύτερο άγνωστο.
Ο οργανισμός έχει 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα διαφορά μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων εκτιμήσεών του για τις καθαρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας φέτος.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 8% της συνολικής ζήτησης της Ευρώπης πέρυσι.
Ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου, όπως η Wood Mackenzie, δεν είναι πολύ αισιόδοξοι, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο σύμβουλος αναμένει ότι η ακμάζουσα εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Κίνας και η συνεχιζόμενη αύξηση των προμηθειών της Ρωσίας από αγωγούς θα περιορίσουν την ανάγκη για εισαγωγές LNG και θα τις διατηρήσουν κάτω από την κορυφή του 2021, ακόμη και σε ένα σενάριο υψηλής ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, το φθηνότερο LNG επαναφέρει επίσης την όρεξη των μικρότερων αγοραστών στην Ασία, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την Vitol Group.

Ανάκτηση βιομηχανικής ζήτησης

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία – η οποία αποτέλεσε σχεδόν το ήμισυ της συνολικής μείωσης της ζήτησης στην Ευρώπη πέρυσι – ανακάμπτει.
Ανάκαμψη παρατηρείται στις βιομηχανίες διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών στην Ισπανία, στην Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου είναι ευκολότερη η αλλαγή καυσίμων από ό,τι σε άλλους τομείς.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs και της SEB AB έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να υπερδιπλασιαστούν από τα σημερινά επίπεδα, εάν η βιομηχανική ζήτηση επιστρέψει.
Αλλά πόσο μεγάλη θα είναι η ανάκαμψη;
Πολλοί κατασκευαστές έκλεισαν ή μετέφεραν ορισμένες δραστηριότητες πέρυσι, καθώς το ενεργειακό κόστος έγινε απαγορευτικό, και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα επιστρέψουν.
Μια εξελισσόμενη τραπεζική κρίση θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Αλλαγή καυσίμων

Οι μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου το καθιστούν και πάλι ελκυστικό για τους ευρωπαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις όπως ο άνθρακας ή το πετρέλαιο.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρώπη αυξήθηκε πέρυσι, τερματίζοντας μια σειρά σταθερών μειώσεων.
Μέχρι στιγμής φέτος ήταν χαμηλότερη – όπως και το φυσικό αέριο – λόγω της υψηλότερης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως αιολικής.
Όμως, η χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε κατά διαστήματα τον άνθρακα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Rystad Energy AS.
Η μετατόπιση υποβοηθείται επίσης από τις ακριβότερες άδειες άνθρακα, τις οποίες χρειάζονται οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής για να μπορούν να έχουν εκπομπές.

Γαλλικά πυρηνικά

Τα προβλήματα της Electricite de France SA αποδεικνύονται γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για να αποφύγει η Ευρώπη μια νέα κρίση τον επόμενο χειμώνα.
Οι πυρηνικοί σταθμοί της εταιρείας υπέφεραν από τεχνικά σφάλματα, συμβάλλοντας στο να τεθεί εκτός λειτουργίας ένας αριθμός ρεκόρ αντιδραστήρων πέρυσι στη χώρα και να ωθηθεί η ατομική παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Ως αποτέλεσμα, η ενέργεια ήταν ο μόνος τομέας στην Ευρώπη όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου παρέμεινε σχετικά σταθερή πέρυσι, παρόλο που η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε, ενώ η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας σημείωσε άλμα.
Η EDF βρήκε νέα ελαττώματα που προκάλεσαν την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας αρκετές φορές αυτόν τον μήνα.
Ενώ η εταιρεία έχει αφήσει αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για φέτος, περισσότερα προβλήματα θα επιβάρυναν περαιτέρω τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και θα αύξαναν τη ζήτηση για φυσικό αέριο.
Ούτε οι εκτεταμένες απεργίες στη χώρα έχουν βοηθήσει.

Άλλη μια ξηρασία;

Οι αναμνήσεις από τη μείωση της στάθμης του ποταμού Ρήνου που έγινε αδιάβατος πέρυσι είναι ακόμη νωπές, όπως και το ρεκόρ ζέστης και ξηρασίας που περιόρισε την υδροηλεκτρική και πυρηνική παραγωγή.
Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το υδρολογικό ισοζύγιο στις Άλπεις – ή η ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται στους ταμιευτήρες σε σύγκριση με τα εποχικά πρότυπα – παρουσιάζει ήδη το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2017 για την εποχή του έτους.
Ο ζεστός καιρός θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση φυσικού αερίου για ψύξη, και αν ο Ρήνος στεγνώσει ξανά, μπορεί να διαταράξει τη διακίνηση προϊόντων άνθρακα και πετρελαίου προς τη Γερμανία.

Κίνδυνος από τη Ρωσία

Το μερίδιο της Ρωσίας στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του περασμένου έτους από 40% το 2021, καθώς τα περισσότερα κράτη στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ακόμη και αυτή η μικρή προσφορά, ιδίως το μέρος που έρχεται από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία, βρίσκεται υπό συνεχή κίνδυνο καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο έτος του.
Ενώ οι ροές των αγωγών έχουν μειωθεί, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου – οι οποίες δεν υπόκεινται σε περιορισμούς – από τη χώρα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Όμως τώρα υπάρχει αυξανόμενη πίεση στις ευρωπαϊκές εταιρείες να σταματήσουν αυτές τις αγορές.
Ορισμένες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Βαλτικής, έχουν ήδη απαγορεύσει αυτές τις εισαγωγές.
Η ΕΕ στοχεύει σε έναν τρόπο για να επιτρέψει στα μέλη της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, αλλά δεν εφαρμόζει νέες κυρώσεις ούτε ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα.
Η Ισπανία, ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους αγοραστές του ρωσικού καυσίμου, έχει παροτρύνει άμεσα τις εταιρείες να μειώσουν αυτές τις αγορές, αλλά μια καθολική απαγόρευση θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 14% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι, δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής της Energy Aspects.
Εάν η περιοχή απαγόρευε αυτές τις ροές, η απώλεια θα ήταν “σημαντική και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί”.
Η πιθανότητα ολικής αποκοπής από τη Μόσχα, οι κίνδυνοι σαμποτάζ στις υποδομές ή μη προγραμματισμένων διακοπών σε μεγάλα έργα φέτος – καθώς και ο ανταγωνισμός με την Κίνα – θα μπορούσαν να θέσουν την αγορά φυσικού αερίου υπό πίεση και πάλι, δήλωσε στο συνέδριο στη Βιέννη ο Matthew Baldwin, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ενεργειακού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Βιώσαμε πρωτοφανείς, ασταθείς τιμές ενέργειας πέρυσι, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα, αλλά δεν εφησυχάζουμε”, είπε.
“Δεν έχουμε ξεφύγει από το δάσος.
Γι’ αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε ενωμένοι”.

www.bankingnews.gr

loading...