Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΤΟΥ  ΕΝΤΙ  ΡΑΜΑ  ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας , Έντι Ράμα, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, η οποία διήρκησε δύο μέρες, 20 και 21 Μαρτίου. Αν και δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη, ο Ράμα είχε συναντήσεις με ορισμένους πολιτικούς εκπροσώπους , για να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κύριος λόγος για την παρουσία του Ράμα στην Αθήνα ήταν τα εγκαίνια της έκθεσής του.

 

ΠΡΩΤΗ  ΜΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εγκαινίασε την έκθεσή του με τίτλο «Αυτοσχεδιασμοί» στην Αθήνα, το απόγευμα της Δευτέρας. Σε αυτή τη δραστηριότητα τον συνόδευαν η σύζυγός του, Λίντα, και ο μικρός του γιος, Ζάχο.

Στο «Ζάππειο Μέγαρο» της Αθήνας εγκαινιάστηκε η έκθεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Η έκθεση περιέχει πίνακες ζωγραφικής του Πρωθυπουργού Ράμα που έφτιαξε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του δουλειάς, μεταξύ άλλων, σε φύλλα εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 33 έργα που έχουν δημιουργηθεί από το 2015 και 15 έργα από το 2023. Εκτός από πίνακες, στην έκθεση υπάρχουν και κάποια κεραμικά έργα.

Στην ομιλία που έδωσε στους καλεσμένους, ο επικεφαλής της κυβέρνησης φρόντισε να πει ότι αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο, αφού είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που μετακομίζει σε άλλη χώρα, όχι ως πρωθυπουργός της Αλβανίας, αλλά ως καλλιτέχνης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός Ράμα μίλησε στο κοινό, και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

«Θα ήθελα να πω λίγα λόγια στα Ελληνικά για να σας απευθυνθώ σε αυτό το ιδιαίτερο γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι μια χώρα ως πρωθυπουργός , που δεν έχω μόνο τις σημειώσεις μου στην τσάντα μου, αλλά και την τέχνη μου. Όταν σχεδιάζω στο γραφείο μου, δεν σκέφτομαι τι κάνω με τα χέρια μου, αλλά αφήνω τα μάτια μου να κάνουν τη δουλειά, ενώ το κεφάλι μου είναι απόλυτα συγκεντρωμένο στα θέματα που συζητώ με τους συναδέλφους μου ή στις αποφάσεις που έχω να πάρω. Είμαι περήφανος που με υποδεχτήκατε σε αυτό το μέγαρο που έχει μια εξαιρετική ιστορία. Δεν νομίζω ότι η τέχνη χρειάζεται μετάφραση, η τέχνη μιλάει από μόνη της. Τέχνη δεν είναι να δείχνεις στους ανθρώπους αυτό που βλέπουν, αλλά να τους δείχνεις αυτό που δεν βλέπουν», είπε ο Ράμα.

Ο Ράμα χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «τον  καλύτερο καλλιτέχνη μεταξύ όλων των πρωθυπουργών», ενώ έδειξε ότι η έκθεση είναι μια εκδοχή του γραφείου του, στο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Όταν ζωγραφίζω στο γραφείο μου, δεν σκέφτομαι τι κάνω με τα χέρια μου, αλλά αφήνω τα μάτια μου να κάνουν τη δουλειά, ενώ το κεφάλι μου είναι απόλυτα συγκεντρωμένο στα θέματα που συζητώ με τους συναδέλφους μου ή στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε», είπε.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκτίμησε τον Έντι Ράμα ως καλλιτέχνη, αλλά και ως πολιτικό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην έκθεση μετά τα εγκαίνιά της, λόγω φορτωμένου προγράμματος.  Η επίσκεψη Ράμα συνεχίστηκε με δείπνο εργασίας με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα έχουν διμερείς συνομιλίες για ανοιχτά θέματα στις διμερείς σχέσεις.                                      Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες από την έκθεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα που εγκαινιάστηκε στη γειτονική χώρα. Στα πλάνα που δημοσιεύτηκαν, φαίνεται ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, να παρουσιάζει τη δουλειά του στον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΜΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ  ΤΡΙΤΗ

 

Α) Συνάντηση του Έντι Ράμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας                                                        Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημόκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε  ο  Έντι Ράμα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα.  Η Πρόεδρος επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Εξέφρασε την πεποίθησή της  ότι η Αλβανία θα προχωρήσει στην ταχεία εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, προκειμένου να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ.  Υπογράμμισε, τέλος, ότι πρέπει να υπάρχει  προστασία  των δικαιωμάτων της  Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία.

Ο Έντι Ράμα δήλωσε  αισιόδοξος για τη λύση των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η σχέση των απλών ανθρώπων είναι εξαιρετική, μας βοήθησε να δούμε ο ένας τον άλλον μέσα από τα μάτια των απλών ανθρώπων. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ακριβώς σε αυτό το κλίμα θα επιλύσουμε καλύτερα όλες τις εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη και η συμφωνία να σας παραπέμψουμε σε τρίτο παράγοντα  για τη λύση της θάλασσας δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα», είπε ο Ράμα.

 

Β) Συνάντηση του Έντι Ράμα με τον Πρόεδρο της Βουλής

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έγινε δεκτός σε συνάντηση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, όπου εκτίμησαν τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών, καθώς  εξέφρασαν και την κοινή τους επιθυμία  και βούληση για περαιτέρω  εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Ο Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, είχαν μία εγκάρδια συνομιλία μεταξύ τους.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα στην Αθήνα, οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και συνεχώς βελτιώνονται. Η αμοιβαία επιθυμία να ενδυναμώνονται καθημερινά αυτές οι σχέσεις είναι πολύ μεγάλη και, βάση αυτών των σχέσεων, είναι αναμφίβολα οι δύο λαοί μας και οι ισχυρές γέφυρες μεταξύ μας, είτε οι Έλληνες πολίτες που ζουν στην Αλβανία είτε οι Αλβανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα». – είπε ο πρωθυπουργός Ράμα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τασούλας εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας  στην ενταξιακή  πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ,, εκτιμώντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στον τομέα αυτόν.

«Η χώρα σας δικαίως στοχεύει στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και η χώρα μας υποστηρίζει αυτήν την πορεία της Αλβανίας». – είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής, με την ευκαιρία και της παγκόσμιας μέρας ποίησης χάρισε στον κ. Rama μια γαλλόφωνη έκδοση με ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη και Κώνσταντίνου  Καβάφη, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την αγάπη του για την ποίηση του Καβάφη

 

Γ) ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ  ΦΟΡΟΥΜ

 

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένα ακόμη βήμα στον οικονομικό τομέα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ενώ συμμετείχε στο Ελληνοαλβανικό Οικονομικό Φόρουμ στην Αθήνα, όπου  βρίσκονταν μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες.  Κατά τη διάρκεια αυτού του φόρουμ, ο Πρωθυπουργός Rama συνοδευόταν από την υπουργό Οικονομικών, Derlina Ibrahimaj, και τον αναπληρωτή υπουργό Bessard Candia.

Εκτός από την αντιπροσωπεία του Ράμα, συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους και μέλη μεγάλων αλβανικών και ελληνικών εταιρειών.

Rama: «Οι Έλληνες επενδυτές  γνωρίζουν τη χώρα, τον πολιτισμό, τους διαδραστικούς μηχανισμούς των θεσμών. Θέλω να είμαι χαρούμενος για πολύ καιρό, θέλω να πω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, που σημαίνει αύξηση της ελληνοαλβανικής οικονομικής συνεργασίας. Είμαστε σε καλό μέρος, υπήρξε δέσμευση. Πρέπει να λύσουμε τις διαφορές, να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για τους ανθρώπους. Προκαλούμε το παρελθόν. Το πολιτικό επίπεδο έχει δεσμευτεί να προωθήσει το οικονομικό μέρος της σχέσης».

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Ο δημοσιογράφος του (αλβανικού) Top Channel, Αρτούρ Μπίμπε, ανέφερε, μετά τη συνάντηση με τα κόμματα, ότι ήταν μια επίσκεψη με θετικό πολιτικό κλίμα. Οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά από ποτέ στην αντιμετώπιση και επίλυση ορισμένων προβλημάτων που έχουν μεταξύ τους.

«Το κλίμα της επίσκεψης Ράμα στην Ελλάδα ήταν θετικό. Έγινε δεκτός με μεγάλο σεβασμό και ευγένεια από την Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι ένα κλίμα που σπάνια έχουμε δει στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση. Θα είναι η συνέχεια μιας μακράς διαδικασίας, η οποία φαίνεται να υλοποιείται βήμα-βήμα» – ανέφερε ο δημοσιογράφος Μπιμπέ από την Ελλάδα.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Ράμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  υπήρξε αισιοδοξία για επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων.

Τα κύρια θέματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι η θαλάσσια συμφωνία και η άρση του στρατιωτικού νόμου. Η πρόεδρος είναι αυτή  που θα υπογράψει και στις δύο περιπτώσεις και φαίνεται πως έχουν μεγάλο ρόλο που θα κορυφωθεί με την εξουσιοδότηση στη διαπραγματευτική ομάδα από τον Μπεγάι (Πρόεδρο της Αλβανίας).

Το ταξίδι της υπόθεσης ξεκίνησε, όπου τα θαλάσσια σύνορα  θα πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα απελευθερώσει πολλή θετική ενέργεια και αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική και την αλβανική πλευρά.

Τα δύο μέρη συνομιλούν, υπάρχει διάλογος και σε αυτόν τον διάλογο υπάρχουν και άλλα προϊόντα, όπως οι περιφερειακές συμφωνίες και το κλίμα των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία.

ΘΩΜΑΪΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

 

.

Ο ΕΝΤΙ  ΡΑΜΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ  ΕΡΓΑ ΤΟΥ

 

Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  ΚΑΙ  Ο  Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ε. ΡΑΜΑ

 

 

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ  ΤΟΝ  Ε. ΡΑΜΑ

 

 

Ο  ΕΝΤΙ  ΡΑΜΑ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΠΡΟΕΔΡΟ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Ο Ε. ΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, Κ. ΤΑΣΟΥΛΑ

 

ΤΟ  ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ  ΦΟΡΟΥΜ

 

loading...