Η εθνική τραγωδία αλλάζει όλο τον εκλογικό προγραμματισμό του Μαξίμου – Οι δύο νέες ημερομηνίες για τις εκλογές

Πλέον, έχει ενεργοποιηθεί και το σενάριο για πρώτες εκλογές τον Μάιο στις 14 ή 21 Μαΐου όπως ήταν εξαρχής το προτιμότερο σενάριο για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό
Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει αλλάξει τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα.
Ο Πρωθυπουργός και τα κύρια στελέχη του επιτελείου του πήραν απόφαση να αναβάλλουν τις πολιτικές εκδηλώσεις αλλά και τις σημαντικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που θα είχε μεγάλη αύξηση.
«Σε αυτό το περιβάλλον όπου υπάρχουν άθαφτοι άνθρωποι, δεν χωράει πολιτική» είπε ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες τους και ανέβαλε έτσι συνολικά το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα ήταν, υπό άλλες συνθήκες, πανηγυρικό.

Οι δύο εκτιμήσεις για το χρόνο των εκλογών

Πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, όλος ο προεκλογικός σχεδιασμός αλλάζει και τις αποφάσεις του για τον γενικότερο προγραμματισμό της προεκλογικής μάχης, θα τις πάρει ο Πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο έχοντας σταθμίσει όλο το πολιτικό περιβάλλον που θα σχηματιστεί την επομένη του δυστυχήματος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι πολύ πιθανόν οι εκλογές να πάνε 2 εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 23 Απριλίου με τις δεύτερες εκλογές να γίνουν τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.
Ωστόσο, πλέον, έχει ενεργοποιηθεί και το σενάριο για πρώτες εκλογές τον Μάιο στις 14 ή 21 Μαΐου όπως ήταν εξαρχής το προτιμότερο σενάριο για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Κανένα θετικό μέτρο εάν δεν γίνει διαχείριση της τραγωδίας

Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι δεν γίνεται να ανακοινώσεις νέα θετικά μέτρα όπως ο νέος κατώτατος μισθός αλλά ούτε και να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας από την στιγμή που πρέπει να υπάρχει μία λεπτή διαχείριση της τραγωδίας.
Άλλωστε, το δυστύχημα στα Τέμπη έχει και μία κοινωνική διάσταση.
Χθες το βράδυ διαδήλωσαν φοιτητές ενώ υπήρξαν και επεισόδια και υπάρχουν φόβοι μήπως έχουμε γενικότερες εξεγέρσεις.
Το τρένο για τη Θεσσαλονίκη το οποίο κατά βάση παίρνουν φοιτητές και λαϊκά στρώματα έχει τύχει διαχρονικής υποβάθμισης και τώρα η κυβέρνηση εισπράττει την λαϊκή οργή.
Γι’ αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτεται να εκτονώσει την κατάσταση όσο μπορεί.

Περιμένουν σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες

Επίσης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν την επομένη του δυστυχήματος να φουντώσει η κριτική από την αντιπολίτευση.
Περιμένουν ένα κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις στον ΟΣΕ τον οποίο εποπτεύει το υπουργείο Μεταφορών.
Ο Αλέξης Τσίπρας για να ξεφύγει και από την υπόθεση Πολάκη που έφερε αναστάτωση στο κόμμα του, θα ξεκινήσει ισχυρή αντιπολίτευση για το ζήτημα παρόλο που και ο ίδιος «βαρύνεται» από το Μάτι και τη Μάνδρα.
Σε πορεία σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θα βρεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ.

Τι λένε για την παραίτηση Καραμανλή

Η παραίτηση Καραμανλή ήταν επιβεβλημένη και ευτυχώς δεν χρειάστηκε να παρέμβει το Μαξίμου, αφού ήδη ο πρώην υπουργός σε συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο τόπο της τραγωδίας του έκανε γνωστό ότι θα παραιτηθεί μόλις επιστρέψει στην Αθήνα.
Στο Μαξίμου εκλαμβάνουν τη παραίτηση ως μία κίνηση ευθιξίας που μετρίασε την οργή παρά το δεδομένο πολιτικό κόστος.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που θα ορκιστεί σήμερα ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών θα έχει βασικό καθήκον να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα παραδώσει πόρισμα για τις αιτίες του δυστυχήματος και θα εξετάσει που έχουν γίνει καθυστερήσεις τόσα χρόνια.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

loading...