Η Γερμανία απειλεί να συλλάβει τον Putin μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Σκληρή απάντηση από τη Ρωσία

Νέα σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας – Γερμανίας, μετά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης Marco Buschmann ότι ο Vladimir Putin θα συλληφθεί, εάν βρεθεί σε γερμανικό έδαφος σε εκπλήρωση του εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) την Παρασκευή (17/3/2023).
Έντονη και άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στις δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ενώ προχωρά μάλιστα σε νομική διερεύνηση των λεγομένων του Buschmann.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin ζήτησε να παράσχει τη νομική αξιολόγηση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με τη σύλληψη Ρώσων πολιτών στο γερμανικό έδαφος, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο πρόεδρος της ρωσικής έρευνας ανέθεσε στο κεντρικό γραφείο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιθεώρησης να παράσχει την απαιτούμενη νομική αξιολόγηση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την εκπλήρωση της παράνομης απαίτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για σύλληψη Ρώσων πολιτών στο γερμανικό έδαφος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράνομα τα εντάλματα σύλληψης

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin και την Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Maria Lvova Belova.
Σύμφωνα με το μη αναγνωρισμένο από πολλές χώρες δικαστήριο – ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ- πιθανώς είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών και της παράνομης μεταφοράς τους από τις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σημείωσε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova τόνισε πως αποφάσεις του ICC δεν έχουν κανένα νόημα για τη Ρωσία ενώ τα εντάλματα σύλληψης είναι νομικά άκυρα.

loading...