Εφιάλτης και μπάχαλο δίχως τέλος στα Τέμπη – Στους 57 οι νεκροί, στους 56 οι αγνοούμενοι – Άγνωστο πόσοι ήταν οι επιβάτες

Με τα σωστικά συνεργεία να εξακολουθούν να επιχειρούν και να ανασύρουν απανθρακωμένες σορούς ή μέλη αυτών, καμία αρμόδια Αρχή δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα το πόσοι ήταν τελικά οι άνθρωποι που επέβαιναν στην επιβατική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης 28/2 μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στην περιοχή Ευαγγελισμός κοντά στα Τέμπη.
Τέσσερις ημέρες μετά το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα για τα ελληνικά δεδομένα, κατά το οποίο αναδείχθηκε η «γύμνια» και η έλλειψη έστω και ενός μίνιμουμ σχεδιασμού ασφαλείας και προστασίας του επιβατικού κοινού, είναι άγνωστο το πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες και κατά συνέπεια πόσοι είναι και οι αγνοούμενοι.
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 57 νεκρούς και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και για 56 αγνοούμενους, αν και κανείς δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο ισχύει ή όχι αυτός ο αριθμός.
Την ίδια στιγμή και ενώ αύριο Σάββατο 4/3 αναμένεται να απολογηθεί ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος – όπως είπε ο συνήγορος του – αναγνώρισε την ευθύνη μέχρι το σημείο που του αναλογεί, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε τη διενέργεια έρευνας σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση με άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων έτσι ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της ασύλληπτης αυτής σιδηροδρομικής τραγωδίας «όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται».

Ταυτοποίηση

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση οι νεκροί ανέρχονται σε 57, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο της ανάλυσης DNA.
Όπως αναφέρεται, ο αριθμός των ταυτοποιημένων σορών από τους συνολικά 57 νεκρούς έχει ξεπεράσει τις 30.
Μετά την επίσημη ταυτοποίηση, οι σοροί θα παραδίδονται στις οικογένειες τους για τις υπόλοιπες απαιτούμενες διαδικασίες.
Όποιος από τους επιβάτες δεν ταυτοποιείται με κάποια σορό, θα θεωρείται αγνοούμενος.
Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για 56 αγνοούμενους.
Μέχρι στιγμής 52 συγγενείς επιβατών φέρονται να έχουν δώσει δείγμα DNA, ενώ ελήφθησαν 55 δείγματα από σορούς.
33_1.JPG
11_7.jpg
12_5.jpg
Διαχειρίσιμη η κατάσταση με τους τραυματίες

Όσον αφορά τους 48 τραυματίες, οι θεράποντες ιατροί από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, υποστηρίζουν πως η κατάσταση τους είναι απόλυτα διαχειρίσιμη.
Εκτός από τους έξι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρουν εξιτήριο σήμερα Παρασκευή 3/3.
9_5.JPG
Ολοκληρώνονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων

Εν τω μεταξύ, έως σήμερα το μεσημέρι εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
«Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα 2 βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της δεύτερης θέσης όσο και το βαγόνι – εστιατόριο και ταυτόχρονα οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
4_16.jpg
Τα αίτια της τεράστιας έκρηξης αναζητά η Πυροσβεστική

Πάντως, η Πυροσβεστική πραγματοποιεί έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην ισχυρότατη έκρηξη, καθώς, όπως αναφέρουν από το Πυροσβεστικό Σώμα, αυτή δεν εξηγείται μόνο από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών ή από ανάφλεξη καυσίμων.
Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν δύο παράγοντες που θα ήταν ικανοί να προκαλέσουν τέτοια ζημιά.
Ο πρώτος παράγοντας αφορά στις πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού μέσα σε μεγάλα δοχεία που βρίσκονται στις ψήκτρες, τα οποία δοχεία είναι υπό πίεση και χρησιμοποιούνται για το σύστημα πέδησης των τρένων ενώ ο δεύτερος παράγοντας αφορά στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειες που τροφοδοτούν το τρένα με ρεύμα.
Αυτό που θα ερευνηθεί ωστόσο, είναι και η ύπαρξη φιαλών υγραερίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την μεγάλη έκρηξη και λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, να εξαϋλώθηκαν.
Αυτό το σενάριο μπαίνει στο κάδρο, έπειτα από τον εντοπισμό δύο ακέραιων φιαλών.
6_11.JPG

Εντολή Ντογιάκου

Εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, να συγκεντρωθούν άμεσα όλες οι αποδείξεις και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται» έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.
Ο κ.Ντογιάκος αναφέρει «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».
Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνει τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων.
«Δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο.
Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη» επισημαίνει ο κ.Ντογιάκος.

Το Σάββατο 4/3 η απολογία του σταθμάρχη

Αύριο Σάββατο 4/3 αναμένεται να απολογηθεί στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στο μερίδιο που του αναλογεί, εννοώντας προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα και τη σήμανση που δεν λειτούργησαν.
Ερωτηθείς για το εάν τελικά ο πελάτης του γύρισε το κλειδί για να αλλάξει τροχιά το τρένο, αλλά αυτό δεν λειτούργησε, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί, ο συνήγορός του δεν απάντησε.
Μιλώντας για τις κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο βασικός ύποπτος για την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είπε ότι η κατηγορία είναι η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών που είναι κακούργημα.
«Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος.
Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης.
Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών.
Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών» υποστήριξε ο συνήγορος του.
Υπενθυμίζεται πως ο 59χρονος σταθμάρχης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση πριν από περίπου 40 ημέρες, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, όπως πέρα από τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και με ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή εξ αμελείας.
13_5.jpg

Νέα βαριά παράλειψη από το σταθμάρχη;

Εν τω μεταξύ, νέα ερωτήματα προκαλεί και ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως ο σταθμάρχης Λάρισας υπέπεσε σε ένα ακόμα λάθος.
Σε δηλώσεις του ο σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης υποστήριξε ότι το σύστημα σηματοδότησης που υπάρχει και λειτουργεί στον σταθμό της Λάρισας, παρακολουθούσε επί 5,5 χιλιόμετρα το Intecity 62 να κινείται στην αντίθετη γραμμή.
Εκτιμάται πως πρόκειται για μια απόσταση και για έναν ικανό χρόνο ώστε να διαπιστωθεί ότι το τρένο είχε μπει σε λάθος γραμμή και, ενδεχομένως, να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση.
«Ο σταθμός Λαρίσης έχει σύστημα σηματοδότησης το οποίο τελειώνει 5,5 χλμ. βόρεια της Λάρισας, είχε βγει το τρένο από αυτό το σύστημα, από αυτόν τον έλεγχο και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω συνέβη το μοιραίο (…)
Το γιατί ο σταθμάρχης δεν το είδε και δεν μπόρεσε να διορθώσει το λάθος – αν είναι λάθος, ό,τι πει η ανάκριση -, εκείνη τη στιγμή, αυτό θα του δουν στην ανακριτική διαδικασία.
Πάντως, το τρένο είχε παρακολούθηση για 5,5 ακόμη χιλιόμετρα μετά» ανέφερε ο σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.
54.JPG
Σύγκρουση με 160 χλμ/ώρα

Συνέπεια ήταν τα δύο τρένα να συγκρουστούν σε ένα σημείο όπου το intercity θα μπορούσε να είχε αναπτύξει μια ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, τη στιγμή που η εμπορική αμαξοστοιχία κινούνταν φορτωμένη με τεράστιο βάρος (μετέφερε κοντέινερ) και ταχύτητα 110 χλμ/ώρα.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη, ξέσπασε άμεσα φωτιά, με αποτέλεσμα τα πρώτα βαγόνια όχι μόνο να μετατραπούν σε μια άμορφη μάζα αλλά και να εξαϋλωθούν, μια και αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες 1.300 βαθμών Κελσίου.
Ειδικοί πάντως επισημαίνουν πως εάν η σύγκρουση γινόταν λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα και μέσα στο τούνελ – περίπου 50 με 100 μέτρα από το σημείο της σύγκρουσης – δεν θα είχε σωθεί κανείς από τους περίπου 350 ανθρώπους.
Πάντως, οι εργαζόμενοι εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που υπήρχαν όσον αφορά την εκτέλεση του σιδηροδρομικού έργο λόγω των ελλείψεων και των παραλείψεων.
Σε δηλώσεις τους οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ αναφέρουν πως τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια και ότι όλα γίνονται χειροκίνητα.

loading...