Επίδειξη ισχύος από Ρωσία – Όχι Lavrov σε Blinken για συνάντηση – Χωρίς κοινό ανακοινωθέν η G20

Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov κατά την παρουσία του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της G20 που διεξάγεται στην Ινδία.
Ο Lavrov αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Anthony Blinken, ο οποίος φέρεται πως του υπέβαλε σχετικό αίτημα για συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου, η οποία μάλιστα δεν πρόκειται να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν με τη Ρωσία να αποδίδει την ευθύνη για αυτό στην εχθρική στάση της Δύσης και των ΗΠΑ.

Όχι σε Blinken

Όπως είπε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Blinken ζήτησε να υπάρξει επαφή με τον Lavrov αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε διαπραγματεύσεις ούτε συνάντηση.
Βάσει της ενημέρωσης από τη ρωσική πλευρά, Lavrov και Blinken συνομίλησαν «στο πόδι» ενώ και το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο Blinken στράφηκε στον Lavrov και του ζήτησε να ακυρώσει η Ρωσία την απόφαση της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Τι ζήτησε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ

Πάντως, υψηλόβαθμος Αμερικάνος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι Blinken και Lavrov μίλησαν για λιγότερο από 10 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου, αναφέροντας μάλιστα πως ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ είπε στον Ρώσο ομόλόγο του, πέρα από το να αναθεωρήσει τη στάση της για τη συνθήκη New Start, ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της για όσο καιρό χρειαστεί ενώ παράλληλα τον κάλεσε να απελευθερώσει η Ρωσία τον Αμερικάνο κρατούμενο Paul Whelan.
Και ενώ η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν υπήρξε κανενός είδους συνομιλία ή διαπραγμάτευση, ο Αμερικάνος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι αυτή ήταν πρώτη δια ζώσης συνομιλία των Blinken – Lavrov από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Επιπλέον, ο Lavrov πέτυχε να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20, που διεξάγεται στην Ινδία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στις δυτικές χώρες.
«Δεν θα υπάρξει τελικό ανακοινωθέν από τη σύνοδο και το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα περιγράφεται στο κείμενο συμπερασμάτων που θα εκδώσει η ινδική προεδρία» υποστήριξε ο Lavrov, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στάση που τηρούν οι ΗΠΑ.
Όπως είπε, οι συζητήσεις για το τελικό ανακοινωθέν απέτυχαν κυρίως εξαιτίας της επιμονής της Ρωσίας να περιλαμβάνεται σε αυτό η ανάγκη να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς αερίου Nord Stream 1 και 2.
«Μιλάμε για καλούς τρόπους.
Ε, λοιπόν, οι Δυτικοί ομόλογοί μας έχουν γίνει πολύ κακοί σε ό,τι αφορά το θέμα.
Δεν πιστεύουν πλέον στη διπλωματία, το μόνο που κάνουν είναι να εκβιάζουν και να απειλούν τους πάντες» τόνισε ο Lavrov.

Γέφυρα με Ινδία

Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξήρε τη στάση της Ινδίας και υπογράμμισε πως η Ρωσία ποτέ δεν απορρίπτει σοβαρές προτάσεις όσον αφορά την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, αναφερόμενος στην πιθανότητα να μεσολαβήσει η Ινδία έτσι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.
Όπως είπε ο Lavrov, η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα την υπεύθυνη θέση της Ινδίας σε όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ατζέντα, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις Ινδίας – Ρωσίας χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη στρατηγική σχέση.

Στη G20 θα εξουδετερωθούν τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

Σε δηλώσεις του από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov εξέφρασε την ελπίδα πως στη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα γίνει στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ληφθούν αποφάσεις που θα εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητας εξαιτίας της εγωιστικής πολιτικής της Δύσης.
«Η Ρωσία διαφοροποιεί τις οικονομικές της σχέσεις.
Συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός hub φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Θα πραγματοποιήσουμε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας – Αφρικής τον ερχόμενο Ιούλιο» υπογράμμισε ο Lavrov, ο οποίος τόνισε ότι η Μόσχα είναι υπέρ του αυξανόμενου ρόλου των αναπτυσσόμενων κρατών στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

loading...