Δυσπιστία Ρωσίας για αποκαλύψεις για Nord Stream – Θέλουν να μπερδέψουν – Times: Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ποιος ευθύνεται

Αμερικανικά και γερμανικά δημοσιεύματα σχεδόν συντονισμένα αποδίδουν την ευθύνη της δολιοφθοράς σε φιλο – Ουκρανούς – Καμία ανάμειξη λέει το Κίεβο

Με έντονη δυσπιστία υποδέχεται η Ρωσία τις αποκαλύψεις αμερικανικών και γερμανικών δημοσιευμάτων, βάσει των οποίων επιχειρείται να αποδοθεί η επίθεση δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream σε κάποιες αόριστες ομάδες φιλο-ουκρανών, τη στιγμή που επισημαίνεται πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ότι η σχετική εντολή δόθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ή κάποιον άλλο ανώτατο Ουκρανό αξιωματούχο.
Τόσο το Κρεμλίνο όσο και η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια «συντονισμένη προσπάθεια» να εκτραπεί η προσοχή, έτσι ώστε κυρίως να μπερδευτούν περισσότερο, όλοι εκείνοι οι οποίοι αναζητούν σε βάθος την αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη.
Και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι αγωγοί Nord Stream δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ σημειώνει πως όλα αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία μεταδόθηκαν αστραπιαία, δείχνουν πως σαν κάτι να θέλουν να κρύψουν οι αμερικανικές αρχές.
Πάντως, το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ούτε εμπλοκή ούτε πληροφορίες για το τι συνέβη με τους αγωγούς Nord Stream ενώ ενστάσεις διατυπώνει και η Γερμανία.

Times: Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ποιος Ουκρανός κρύβεται από πίσω

Στην αποκάλυψη πως οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ποιος είναι ο Ουκρανός που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream προχωρά σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για έναν πλούσιο Ουκρανό, ο οποίος φέρεται να μην έχει καμία σχέση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Ωστόσο, το δημοσίευμα δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του.
Όπως αναφέρουν οι The Times, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης γνώριζαν για την ύπαρξη ουκρανικού ίχνους στις επιθέσεις αυτές μια εβδομάδα μετά τις εκρήξεις, αλλά το ΝΑΤΟ προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, καθώς όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας
«Αργά ή γρήγορα το όνομα του θα αποκαλυφθεί σίγουρα, ειδικά από τη στιγμή που έχει αφήσει την ασυνήθιστη «τηλεκάρτα» του.
Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τους συμμάχους της θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, εάν το πρόσωπο αυτό βγει και ομολογήσει» αναφέρει το δημοσίευμα, χωρίς πάντως να διευκρινίζει τι είδους στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αυτής της «προσωπικότητας επιρροής» μπορούν να συζητηθούν.

Ουκρανία: Δεν είναι δική μας ενέργεια

Δεν είναι δική μας ενέργεια η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Reznikov, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι πίσω από την επίθεση ήταν μια ομάδα φιλο-ουκρανών σαμποτέρ που δεν έχει σχέσεις με το Κίεβο.
«Αυτά τα δημοσιεύματα είναι λίγο παράξενα, επειδή αυτή η ιστορία δεν έχει να κάνει με εμάς.
Πιστεύω ότι μια έρευνα από τις επίσημες και αρμόδιες αρχές θα αποσαφηνίσει όλες τις λεπτομέρειες.
Προφανώς, μπορεί να εκληφθεί ως «κομπλιμέντο» για τις ειδικές μας δυνάμεις, αλλά δεν είναι δικό μας έργο αυτό» τόνισε ο Reznikov.
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mikhailo Pontolyak, ο οποίος δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» και ότι δεν έχει και καθόλου πληροφορίες για το τι συνέβη.

Κρεμλίνο: Τερατώδες έγκλημα – Αποπροσανατολίζουν

Για συντονισμένη προσπάθεια που έχει ως στόχο να εκτραπεί η προσοχή κάνει λόγο το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τους αγωγούς Nord Stream.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η ρωσική προεδρία παρακολουθεί σαστισμένη τους Αμερικάνους αξιωματούχους να κάνουν διάφορες υποθέσεις για το θέμα προτού καν γίνει έρευνα.
«Προφανώς, οι δράστες της επίθεσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή.
Προφανώς, αυτό που βλέπουμε είναι μια συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης μέσω των ΜΜΕ.
Πώς μπορούν Αμερικανοί αξιωματούχοι να κάνουν υποθέσεις χωρίς να έχει γίνει καν έρευνα;», διερωτήθηκε ο Peskov, ο οποίος είπε πως οι χώρες που ήταν μέτοχοι στους αγωγούς μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη οφείλουν να επιμείνουν να διενεργηθεί επείγουσα και διαφανής έρευνα.
«Ακόμα δεν μας έχουν επιτρέψει να συμμετάσχουμε ούτε μας έχουν ενημερώσει για την έρευνα.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες λάβαμε σημειώματα γι’ αυτήν από τους Δανούς και τους Σουηδούς.
Αυτό δεν είναι απλά παράξενο.
Αναδίδει οσμή τερατώδους εγκλήματος» υποστήριξε ο Peskov.

Ρωσική πρεσβεία ΗΠΑ: Κάτι θέλουν να κρύψουν

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των New York Times, η ρωσική πρεσβεία αναφέρει πως λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο αμέσως πήρε το «πράσινο φως» από τον τομέα των πληροφοριών και πως αστραπιαία μεταδόθηκε σε όλα τα ΜΜΕ.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο δεδομένου των προσπαθειών των Αμερικάνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων να αποσιωπήσουν το ηχηρό υλικό του βραβευμένου με Pulitzer δημοσιογράφου Seymour Hersh για το ίδιο θέμα αλλά και της αντίθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια συνολική και ανεξάρτητη έρευνα για αυτήν την ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας κατά αυτής της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής» αναφέρει η ρωσική πρεσβεία.
Όπως επισημαίνει, φαίνεται σαν οι αμερικανικές αρχές να προσπαθούν κάτι να κρύψουν δεδομένου ότι «απείλησαν ανοιχτά τη λειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου» και κατόπιν «απόλαυσαν την καταστροφή τους», επειδή «η αμοιβαία επωφελής συνεργασία Ρωσίας – Ευρώπης ήταν πάντα αγκάθι για την Ουάσινγκτον».

Καμία εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, προφανώς και δεν πιστεύει στην αμεροληψία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
«Αντιλαμβανόμαστε τις ανώνυμες «διαρροές» ως τίποτα περισσότερο παρά μια προσπάθεια να μπερδέψουν αυτούς που ειλικρινά προσπαθούν να φτάσουν στο βάθος των πραγμάτων για αυτό το κραυγαλέο έγκλημα.
Προσπαθούν να μετατοπίσουν την ευθύνη από τους πολιτικούς που διέταξαν και συντόνισαν τις επιθέσεις στη Βαλτική σε κάποια «αφηρημένα» άτομα» επισημαίνει η ρωσική πρεσβεία, αναφέροντας πως είναι σίγουρη πως στο τέλος η Δικαιοσύνη θα υπερισχύσει και πως θα κάνει τα πάντα για να συμβεί αυτό.

Ενστάσεις… Γερμανίας

Επιφυλάξεις διατυπώνει και η Γερμανία με τον υπουργό Άμυνας, Boris Pistorius να τάσσεται κατά της διατύπωσης πρόωρων κατηγοριών.
«Μπορεί θαυμάσια να είναι μια κατασκευασμένη επιχείρηση σκηνοθετημένη για να κατηγορηθεί η Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο το οποίο αναφέρεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Οι πιθανότητες για το ένα ή το άλλο είναι εξίσου υψηλές» υποστήριξε μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο Deutschlandfunk ο Pistorius.
Αλλά και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock αφού υποστήριξε ότι παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις πληροφορίες, σημείωσε ότι πρέπει να αφεθούν οι επίσημοι φορείς να ολοκληρώσουν τις έρευνες τους και ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε πρόωρα συμπεράσματα που βασίζονται σε δημοσιεύματα.
11_4.JPG
Οι αποκαλύψεις των New York Times

Δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει επικαλούμενο διαρροές από Αμερικάνους αξιωματούχους ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ή άλλοι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας ενεπλάκησαν στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες ενήργησαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε Ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου.

Οι υποψίες για τους δράστες

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν πάρα πολλά πράγματα για τους δράστες και τις σχέσεις τους, με βάση τις πληροφορίες όμως που συγκέντρωσαν πρόσφατα θεωρούν ότι είναι αντίπαλοι του Προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin.
Αρνούνται να διευκρινίσουν ωστόσο κάθε τι άλλο για τα μέλη της ομάδας ή για το ποιος διεύθυνε ή πλήρωσε για την επιχείρηση.
Επίσης κατά τους NYT, αρνούνται να αποκαλύψουν τη φύση των πληροφοριών τους, τον τρόπο απόκτησής τους ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν για τους ισχυρισμούς τους.
Διευκρινίζουν ακόμη ότι δεν έχουν ασφαλή συμπεράσματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να διεξήχθη με τη συνδρομή ενός κράτους, δηλαδή είτε της Ουκρανίας, είτε των μυστικών υπηρεσιών της.
Η υψηλή ασάφεια των πληροφοριών που έδωσαν πάντως στους NYT οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι και αποτυπώθηκε στο δημοσίευμα δημιουργεί ισχυρή καχυποψία καθώς το συγκεκριμένο ρεπορτάζ μοιάζει σχεδόν «στημένο» από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, για να ενισχύσει την πειστικότητα της διάψευσης των αμερικανικών αρχών ότι η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream ήταν δουλειά των ΗΠΑ και να θολώσει τα νερά.

Η επιβεβαίωση του Hersh

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Seymour Hersh, επικαλούμενος πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έγραψε σε άρθρο που δημοσίευσε στο blog του και αναπαρήγαγαν οι Times, ότι την επιχείρηση δολιοφθοράς σε βάρος των αγωγών Nord Stream οργάνωσαν οι ίδιες οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Hersh, δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, υπό την κάλυψη της άσκησης Baltops, τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 τον Ιούνιο 2022, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν τρεις μήνες αργότερα από Νορβηγούς σαμποτέρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την επιχείρηση ελήφθη προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden μετά από εννέα μήνες συζητήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια: τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, τον υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken και την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland και άλλους.
Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο ωστόσο έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα του Hersh, ενώ η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι οι δυτικές χώρες, συγκεκριμένα, η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία εμπόδισαν τη Μόσχα να συμμετέχει στην έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.

Το δημοσίευμα της Die Zeit

Στο θέμα αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία κάνει και αυτή λόγο για μια σημαντική «ανακάλυψη» των γερμανικών ανακριτικών αρχών σε ό,τι αφορά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
Όπως επισημαίνεται, «μετά από έρευνα, κατέστη δυνατό να αποκαλυφθεί, σε μεγάλο βαθμό, πώς και πότε προετοιμάστηκε η επίθεση και όλως τυχαίως και σε αυτήν την περίπτωση, τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη στοιχεία για το ποιος διέταξε την καταστροφή.

Το γερμανικό σενάριο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Γερμανοί ανακριτές κατάφεραν να αξιοποιήσουν πληροφορίες και να ταυτοποιήσουν το σκάφος που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μυστική επιχείρηση καταστροφής των αγωγών.
Λέγεται ότι πρόκειται για γιοτ που νοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα την Πολωνία, ιδιοκτησίας δύο Ουκρανών.
Η μυστική επιχείρηση ήρθε εις πέρας από ομάδα έξι ατόμων.
Αντίστοιχα, η ομάδα αποτελούνταν από έναν καπετάνιο, δύο δύτες, δύο βοηθούς καταδύσεων και έναν γιατρό, οι οποίοι μετέφεραν τα εκρηκτικά στους τόπους του εγκλήματος και τα τοποθέτησαν.
Η εθνικότητα των δραστών είναι προφανώς ασαφής.

Οι σαμποτέρ

Οι σαμποτέρ χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την ενοικίαση του σκάφους.
Σύμφωνα με την έρευνα, απέπλευσαν από το Ρόστοκ στις 6 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο εξοπλισμός για τη μυστική επιχείρηση είχε προηγουμένως μεταφερθεί στο λιμάνι με φορτηγό.
Το σκάφος εντοπίστηκε την επόμενη μέρα στο Wieck (Darß) και αργότερα στο νησί Christiansø της Δανίας, βορειοανατολικά του Bornholm.
Στη συνέχεια, η θαλαμηγός επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη σε άψογη κατάσταση.
Βρέθηκαν όμως ίχνη εκρηκτικών στο τραπέζι στην καμπίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια δυτική μυστική υπηρεσία φέρεται να έστειλε μια πληροφορία στις ευρωπαϊκές συνεργαζόμενες υπηρεσίες το φθινόπωρο, δηλαδή λίγο μετά την καταστροφή, σύμφωνα με την οποία ένας Ουκρανός καταδρομέας ευθύνεται για την καταστροφή.
Μετά από αυτό, λέγεται ότι υπήρξαν ενδείξεις ότι μια φιλοουκρανική ομάδα θα μπορούσε να έχει διαπράξει την ανατίναξη.
Ακόμα κι αν τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν ποιος στρατολόγησε την ύποπτη ομάδα.
Σύμφωνα με κύκλους, δεν αποκλείεται για επιχείρηση «ψευδούς σήμανσης» (false flag).
Αυτό σημαίνει ότι τα ίχνη θα μπορούσαν επίσης να έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα ώστε να δείχνουν την Ουκρανία ως ένοχη.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ένα τέτοιο σενάριο, επισημαίνει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

loading...