Δραματική προειδοποίηση Ρωσίας: Οι Ουκρανοί ετοιμάζουν ραδιενεργή επίθεση κοντά στην Υπερδνειστερία

Για προβοκάτσια των Ουκρανών και για επίθεση με ραδιενεργά υλικά κοντά στα σύνορα με την Υπερδνειστερία προειδοποιεί η Ρωσία, η οποία το τελευταίο διάστημα επιμένει να υποστηρίζει πως επίκειται κάποια πρόκληση είτε των Ουκρανών είτε των Δυτικών σε αυτήν την αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή, όπου υπάρχει έντονο το ρωσικό στοιχείο.
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επιστήσει την προσοχή στην πρόκληση που ετοιμάζει το καθεστώς του Κιέβου προκειμένου να κατηγορήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι πρόκειται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε επικίνδυνες για τη ραδιενέργεια εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρροή ραδιενεργών ουσιών και μόλυνση της ευρύτερης περιοχής.
Αυτή η πληροφορία είχε βαθιά απήχηση στους κατοίκους της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Το γεγονός ότι τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα κοντά στην Υπερδνειστερία, όπου το καθεστώς του Κιέβου σκόπιμα κλιμακώνει τις εντάσεις, είναι αρκετά ανησυχητικό» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.

Ραδιενεργά υλικά μέσω Οδησσού

Σύμφωνα με τη Zakharova, υπάρχουν πληροφορίες ότι λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών, ενεπλάκησαν έτσι ώστε να παραδοθούν ραδιενεργά υλικά στην Ουκρανία.
«Έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας, πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παράδοση ραδιενεργών υλικών στα λιμάνια της Περιφέρειας της Οδησσού.
Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι τα προαναφερθέντα λιμάνια αποτελούν μέρος της συμφωνίας σιτηρών.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι εάν αυτά τα λιμάνια και γενικά ο ανθρωπιστικός διάδρομος μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για κάποιον άλλο σκοπό» υποστήριξε η Zakharova.

Κατασκευή βρόμικης βόμβας

Όπως είπε η Zakharova, στις 16 Φεβρουαρίου κοντέινερ με ραδιενεργές ουσίες και σημάνσεις αγγλικά, παραδόθηκαν στο λιμάνι του Chernomorsk από το έδαφος ευρωπαϊκού κράτους που παρακάμπτει τον τελωνειακό έλεγχο.
«Στις 19 Φεβρουαρίου, παρόμοια εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν τη ραδιενεργή ουσία California-252, η οποία φέρεται να χρησιμοποιείται ενεργά για τον έλεγχο της ακεραιότητας των αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας, παραδόθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού σε ένα από τα πλοία ξηρού φορτίου.
Το σύστημα παρακολούθησης ραδιενέργειας απενεργοποιήθηκε κατά την παραλαβή του στο λιμάνι.
Ως αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι προμηθευτής αυτής της ραδιενεργής ουσίας είναι η αμερικανική εταιρεία Frontier Technology Corp., η οποία ασχολείται με την παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων για ραδιενεργά ισότοπα, και συγκεκριμένα για πηγές ακτινοβολίας νετρονίων.
Ουκρανοί μπλόγκερ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένα συστατικά για πυρομαχικά και ίσως ακόμη και για την κατασκευή μιας βρόμικης βόμβας» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σιωπούν οι Ουκρανοί

Η ρωσική πλευρά μάλιστα επισημαίνει τη σιωπή που δείχνουν οι αρμόδιες αρχές της Ουκρανίας, οι οποίες δεν έχουν κάνει το παραμικρό σχόλιο.
«Προφανώς, το καθεστώς του Volodymyr Zelensky είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε δικαιολογία για να κλιμακώσει τη σύγκρουση προκειμένου να λάβει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση.
Δεν τον ενδιαφέρει ότι τέτοιες περιπέτειες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες και πολλούς θανάτους» ανέφερε η Zakharova, η οποία επισήμανε πως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει το Κίεβο.
«Καλούμε τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να δώσουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή σε αυτές τις πληροφορίες.
Προειδοποιούμε το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς χορηγούς του για οποιεσδήποτε απερίσκεπτες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία χιλιάδων αμάχων» υπογράμμισε η Zakharova.

Διαψεύδει τη Ρωσία η Μολδαβία: Καμία πρόκληση Ουκρανών στην Υπερδνειστερία

Διαψεύδει η Μολδαβία τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι Ουκρανοί ετοιμάζουν πρόκληση για επίθεση με ραδιενεργά υλικά κοντά στην Υπερδνειστερία, υποστηρίζοντας πως δεν διαθέτει καμία τέτοια πληροφορία.
Η Μολδαβία δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια προβοκατόρικη επίθεση με ραδιενεργά στοιχεία κοντά στην Υπερδνειστερία.
«Κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την κατάσταση και δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που διασπείρει η ρωσική πλευρά» αναφέρει έγγραφο της κυβέρνησης της Μολδαβίας που αναρτήθηκε στο Telegram.

loading...