Δείτε πόσος χρόνος χρειάζεται το συκώτι σας για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ

Κοινά σημάδια ότι το συκώτι σας δέχεται σοβαρό πλήγμα από το αλκοόλ

Το ήπαρ (συκώτι) από όλα τα όργανα του σώματος, δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την κατανάλωση για αλκοόλ.

Ακόμα κι αν η σχέση σας με το ποτό περιορίζεται σε περιστασιακές κοινωνικές εξόδους ή περιστασιακά υπερβολική κατανάλωση κρασιού και κοκτέιλ κατά τη διάρκεια γιορτών, το αλκοόλ μπορεί να αφήσει το στίγμα του. Και είναι ένα στίγμα που δύσκολα απαλείφεται.

Γι’ αυτό πολλοί αναρωτιούνται αν ένας μήνας αποφυγής κάθε ποτού είναι αρκετός για να “επαναφέρετε” το συκώτι σας στο φυσιολογικό.

Είναι αλήθεια ότι ένα διάλειμμα από το ποτό για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θα είναι γενικά ευεργετικό, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν ότι η ηπατική λειτουργία αρχίζει να βελτιώνεται μέσα σε μόλις 2-3 εβδομάδες.

Απαιτείται όμως μια πλήρης αποτοξίνωση για το μέγιστο όφελος και ο χρόνος που χρειάζεται αυτό, εξαρτάται από διάφορους προσωπικούς παράγοντες.

“Εξαρτάται από το πόση ζημιά έχει ήδη γίνει”, εξηγεί ειδικός σε θέματα ήπατος. “Επίσης, παίζει ρόλο αν υπάρχουν ήδη επιπλοκές από την όποια ζημιά στο ήπαρ”.

Η ειδικός σε θέματα ήπατος εξηγεί τι συμβαίνει στο συκώτι σας από παρατεταμένη και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και πώς θα ήταν μια διαδικασία αποτοξίνωσης.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το συκώτι

Το συκώτι έχει ένζυμα που βοηθούν στον μεταβολισμό (διάσπαση) διαφορετικών τοξινών που εισέρχονται στο σώμα, όπως το αλκοόλ.

Βραχυπρόθεσμα, το αλκοόλ διέρχεται από το συκώτι σε περίπου μία ώρα. Ουσιαστικά, το να νιώθεις “μεθυσμένος” είναι όταν το συκώτι καταπονείται πολύ για να επεξεργαστεί σωστά το αλκοόλ, οπότε κάποια ποσότητα “διαρρέει” προσωρινά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι που σας κάνει να αισθάνεστε ζαλάδα μετά από πολλά αλκοολούχα ποτά.

Μακροπρόθεσμα, η παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Το ήπαρ έχει μια συγκεκριμένη οδό που ακολουθούν οι τοξίνες για να διασπαστούν.

Αν με την πάροδο του χρόνου, αυτή η οδός κατακλυστεί από πάρα πολλές τοξίνες, μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα της ηπατικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια: Το συκώτι αδυνατεί πλέον να συμβαδίσει με το έργο που καλείται να εκτελέσει.

Διάφορες ασθένειες μπορεί να προκύψουν στο ήπαρ λόγω μακροχρόνιας χρήσης αλκοόλ, όπως:

Λιπώδης νόσος
Κίρρωση του ήπατος
Αλκοολική ηπατίτιδα
Πώς γίνεται αποτοξίνωση στο ήπαρ

Εάν το συκώτι σας έχει πληγεί από την παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχουν τρόποι να κάνετε αποτοξίνωση.

Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:

Το προφανές: Κόψτε το αλκοόλ!

“Η αποχή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση και θεραπεία”, επισημαίνει η ειδικός σε θέματα ήπατος. Αυτό μερικές φορές είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, φυσικά. Εάν πίνατε πολύ, θα χρειαστεί χρόνο το σώμα σας να προσαρμοστεί. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα στέρησης αλκοόλ, φροντίστε να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Εάν πίνετε κάτι παραπάνω από μέτρια και περιστασιακά, μπορεί να βρείτε ότι το πιο δύσκολο μέρος της διακοπής του ποτού είναι οι “κοινωνικές πιέσεις”. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα συνηθισμένα αλκοολούχα ποτά σας με μη αλκοολούχες επιλογές, που είναι ευρέως διαθέσιμες. Έτσι θα απολαμβάνετε τις κοινωνικές περιστάσεις με φίλους χωρίς να “πρέπει” να πίνετε αλκοόλ.

Ακολουθήστε και τηρήστε μια υγιεινή διατροφή

Ένα άλλο πράγμα που θα σας βοηθήσει είναι η καλή διατροφή. Δεν υπάρχει φυσικά κανενός είδους “θαυματουργή” δίαιτα. Αλλά η μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε μερικά από τα διατροφικά κενά που μπορεί να έχετε λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.

“Η βελτιστοποίηση της διατροφής είναι στην πραγματικότητα η πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο σημαντική παρέμβαση πέρα από την άμεση διακοπή του ποτού”, επισημαίνει η ειδικός σε θέματα ήπατος. Αυτό συμβαίνει επειδή, πολλοί που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους ηπατική δυσλειτουργία, δεν λαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες, θερμίδες ή βιταμίνες.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές, όπως το τσάι, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, που μπορούν να ωφελήσουν την ηπατική λειτουργία με πολλούς τρόπους.

Πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε το συκώτι σας να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ;

Φυσικά, όλοι θέλουμε έναν απλό αριθμό ως απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το χρονοδιάγραμμα της αποτοξίνωσης του ήπατος θα εξαρτηθεί από διαφορετικούς παράγοντες όπως:

Η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε
Η συχνότητα που πίνετε
Οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να έχετε
Η ηλικία σας
Το σωματικό σας βάρος
“Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση που να ισχύει για όλους. Εξαρτάται από το πόση ζημιά έχει ήδη γίνει και τις πιθανές επιπλοκές”.

Έχει γίνει κάποιες έρευνες σχετικά με το πώς η αποχή από το αλκοόλ αποτοξινώνει το ήπαρ με την πάροδο του χρόνου. Μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών του 2021 έδειξε ότι απαιτούνται 2-4 εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ (από άτομα με βαριά κατανάλωση) ώστε να μειωθεί η φλεγμονή και τα αυξημένα επίπεδα ορού στο ήπαρ.

Εν ολίγοις: Μερικές εβδομάδες αποχής σίγουρα θα βοηθήσουν. Αλλά όσο περισσότερο μπορείτε να απέχετε από το αλκοόλ, τόσο το καλύτερο.

Αν το συκώτι σας έχει υποστεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει δια βίου αποχή από το αλκοόλ, για να του επιτρέψει να αποτοξινωθεί πλήρως και να αναρρώσει.

“Για ασθενείς που έχουν πλέον πάθει κίρρωση από το ποτό, ακόμη και ένα ποτήρι είναι τοξικό για το ήπαρ”, προειδοποιεί η ειδικός σε θέματα ήπατος.

Τα σημάδια που είναι “καμπανάκι” για να κόψετε το ποτό

Για πολλούς το αλκοόλ γίνεται μια περιστασιακή ρουτίνα που σχετίζεται με την έξοδο και το να περνάμε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Αλλά αν πίνετε αλκοόλ πολύ συχνότερα από αυτό, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή βλάβη στο συκώτι σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε στην αρχή εάν το σώμα σας σας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια ότι έχει καταπονηθεί.

Μερικά κοινά σημάδια ότι το συκώτι σας δέχεται σοβαρό πλήγμα από το αλκοόλ είναι τα εξής:

Ίκτερος (κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών και στο δέρμα)
Πρήξιμο ποδιών και αστραγάλων
Σκούρα ούρα
Κοιλιακό άλγος
Χρόνια ναυτία ή κόπωση
Φαγούρα στο δέρμα
Συνεχή αισθήματα σύγχυσης
Γαστρεντερική αιμορραγία

 

loading...