Γιατί οι ΗΠΑ «τα παίζουν όλα» στην Ουκρανία

Η κατάρρευση της SVB ισχυροποιεί τη ρωσική οικονομία και επιταχύνει την αποδολαριοποίηση

Η Ρωσία δύσκολα θα επηρεαστεί από την κατάρρευση της SVB, γιατί οι κερδοσκοπικές πωλήσεις ξένων επενδυτών στη ρωσική αγορά είναι πλέον αδύνατες, και το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απελευθερώνει σταδιακά το νόμισμά του από το δολάριο.

Σε πανικό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τα «παίξουν όλα για όλα», τις προηγούμενες ημέρες, φέρνοντας την κατάσταση στα άκρα του κινδύνου διακινδυνεύοντας ακόμη και έναν Γ’ΠΠ, με τις κινήσεις τους, γιατί η κατάρρευση της ισχυρής Silicon Valley Bank (SVB), πλήττει το δολάριο, κάνει ισχυρότερη τη ρωσική οικονομία και ωθεί την Ρωσία να επιταχύνει την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Silicon Valley Bank εξυπηρετούσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις — την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας προόδου.
Η κατάρρευσή της υπονομεύει την επιρροή του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος στον κόσμο και η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Η καλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ χρεοκόπησε

Η έκρηξη «πανδημικών» χρημάτων που «πλημμύρισαν» την αγορά και οι επόμενοι μήνες ήταν μια από τις καλύτερες επιχειρηματικές περιόδους στην ιστορία της Silicon Valley Bank (SVB, 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία).
Η τράπεζα χρησιμοποίησε χρήματα από καταθέσεις για να αγοράσει κυρίως μακροπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου και τριπλασίασε τα περιουσιακά της στοιχεία.
Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την κατάρρευση, το περιοδικό Forbes την αναγνώρισε ως μία από τις καλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση παράγοντες όπως η σταθερότητα και η κερδοφορία.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν την SVB την Παρασκευή 10/3, καθώς η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της λόγω έλλειψης μετρητών.

Λανθασμένος υπολογισμός της Fed: Ή καταπολεμήστε τον πληθωρισμό, ή την τραπεζική σταθερότητα

Η έλλειψη ρευστότητας προκλήθηκε από το γεγονός ότι η τράπεζα είχε χάσει 1,8 δισ. δολάρια από πωλήσεις κρατικών ομολόγων, η αξία των οποίων μειώθηκε λόγω της αύξησης του προεξοφλητικού επιτοκίου.
Μετά την πανδημία, η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει το προεξοφλητικό επιτόκιο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό υπερβολικού χρήματος.
Ένα ομόλογο που κόστιζε, για παράδειγμα, 100 δολάρια έπεσε στα 80 δολάρια.
Η SVB έπρεπε να αναφέρει τις ζημίες, αλλά η τράπεζα με «δημιουργική λογιστική χειραγωγούσε τα δεδομένα» για να κάνει τους πάντες να πιστέψουν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.
Την Πέμπτη, οι μετοχές της SVB σημείωσαν πτώση 60%, αφού η τράπεζα ανέφερε μια δύσκολη κατάσταση.
Πολλoί επενδυτές VC διέταξαν τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν κεφάλαια από την SVB.
Άλλοι ανήσυχοι καταθέτες προχώρησαν σε αναλήψεις με αποτέλεσμα να υπάρξει sell off και να αποσυρθούν 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.
Την Παρασκευή, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC, ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ υπεύθυνη για τη σταθερότητα των τραπεζών), διέταξε το κλείσιμο της SVB.

Πανικός! – Και στο βάθος… φαύλος κύκλος!

Η Signature Bank της Νέας Υόρκης κατέρρευσε την επόμενη μέρα.
Δύο άλλες τράπεζες μπορεί να είναι δίπλα στη γραμμή.
Το FDIC μπορεί να εγγυηθεί καταθέσεις σε δύο τράπεζες, αλλά υπάρχουν πάνω από 23 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Θα χρειαστούν χρόνια η αμερικανική οικονομία για να ανακάμψει από τις συνέπειες του φιάσκο της SVB.
Μέχρι το 2022, τα χαρτοφυλάκια δανείων των μικρών τραπεζών των ΗΠΑ είχαν το ίδιο μέγεθος με αυτά των μεγάλων τραπεζών.
Η Fed ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει άλλο το επιτόκιο και αυτό μπορεί να σημαίνει νέο γύρο πληθωρισμού γιατί η Fed πρέπει να επιλέξει: Είτε καταπολεμά τον πληθωρισμό, είτε παρέχει στις τράπεζες ρευστότητα.
Φαίνεται ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο.

Τι σημαίνει η κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley για τη Ρωσία

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley έχουν καταστραφεί παρόλο που οι ΗΠΑ χρειάζονται καινοτομίες στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα στον τομέα της άμυνας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ανησυχούσε περισσότερο για τη διάσωση της Ουκρανίας παρά για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.
Θα πρέπει να ασχοληθεί τώρα με το εσωτερικό της αλλιώς θα χάσει την εμπιστοσύνη της.
Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει υποστεί ποτέ δοκιμασία ακραίων καταστάσεων για σταθερότητα με αύξηση των επιτοκίων.
Τα φτηνά δάνεια σημαίνουν τα πάντα για την Αμερική και έχουν βυθιστεί στη λήθη.
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Ο αριθμός των εταιρειών που είχαν ανοιχτά πιστωτικά όρια με την SVB ήταν μεγάλος.
Η Fed θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία το… τυπογραφείο — αυτό δεν είναι καλός οιωνός, όσον αφορά την αξιοπιστία του δολαρίου.
Εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ καταρρεύσει, η Ρωσία δύσκολα θα επηρεαστεί, γιατί οι κερδοσκοπικές πωλήσεις ξένων επενδυτών στη ρωσική αγορά είναι πλέον αδύνατες, και το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απελευθερώνει σταδιακά το νόμισμά του από το δολάριο.

loading...