Γαλλία: Ο Μακρόν με αντιδημοκρατικές διαδικασίες επέβαλε τη «συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση»

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία και να παρακάμψει την ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε, εν μέσω αποδοκιμασιών, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα εγκριθεί. Δείχνει όμως ταυτόχρονα ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση.

«Η πρωθυπουργός (…) το κάνει αυτό επειδή είναι πεπεισμένη ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος», ανέφερε ένας συνεργάτης της.

Όταν έφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης η Μπορν και επιχείρησε να διαβάσει μια ανακοίνωση, βουλευτές της αριστεράς άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, την αποδοκίμασαν και σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Όχι στα 64» – δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η Μπορν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Αμέσως μετά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και η συνεδρίαση έληξε.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι άξια της Πέμπτης Δημοκρατίας, της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», είπε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η προσφυγή σε αυτό το άρθρο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ανεξέλεγκτο θυμό», έπειτα από πολλές εβδομάδες απεργιών και κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσα να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, όμως είναι μάλλον απίθανο να περάσει αφού οι περισσότεροι συντηρητικοί βουλευτές θα τη στήριζαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Πορεία νέων προς την Εθνοσυνέλευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Περίπου 1.500 νέοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».

Λίγα λεπτά προτού να ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση, συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.

Μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήθελε να προσφύγει σε αυτό το άρθρο και προτιμούσε να τεθεί στην κρίση των βουλευτών η μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα χρειαζόταν να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της παραδοσιακής δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων.

Πρόταση μομφής καταθέτει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός – Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα συνδικάτα

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».

Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.

Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα». «Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν στηρίζουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ερίκ Σιοτί.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν ότι η κυβέρνησή της θα προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, τη μεταρρύθμιση αυτήν, οι ηγέτες της Ανυπότακτης Αριστεράς και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας και να αποφύγει την παραπομπή του θέματος στην Εθνοσυνέλευση, όπου ως γνωστόν έχει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Figaro.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 χρόνια.

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Πλας ντε λα Κονκόρντ

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, σε μικρή απόσταση από το γαλλικό Κοινοβούλιο, σε μια αυθόρμητη, απρογραμμάτιστη κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ένας ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters είπε ότι είδε κάποιους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία στις 23 Μαρτίου

Τα γαλλικά συνδικάτα σχεδιάζουν άλλη μία ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εκπρόσωπος ενός σωματείου απόψε.

«Το ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο εξακολουθεί να ζητά την απόσυρση της μεταρρύθμισης και καλεί σε απεργίες και διαδηλώσεις την επόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου», είπε η Κατρίν Περέ, η εκπρόσωπος του CGT, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτή θα είναι η ένατη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης αυτής.

Απεργία των εργαζόμενων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι, ετοιμάζονται επιτάξεις

Αστυνομικοί απομάκρυναν σήμερα εργαζόμενους στην αποκομιδή σκουπιδιών στο Παρίσι, οι οποίοι είχαν καταλάβει μια αποθήκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αστυνομίας αναμένεται να επιτάξει προσωπικό, προκειμένου να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που στοιβάζονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, αρνήθηκε την Τετάρτη να επιτάξει τους δημοτικούς υπαλλήλους. Σήμερα οι δυνάμεις της τάξης ανέλαβαν δράση, απομακρύνοντας τους καταληψίες από αποθήκη με κάδους στο Βιτρί-σιρ-Σεν, στα προάστια του Παρισιού.

“Η σημερινή επέμβαση της αστυνομίας είναι η απεικόνιση της ανάληψης δράσης από τον Μακρόν με αυτόν τον νόμο”, επέκρινε η Μανόν Ομπρί, ευρωβουλευτής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι συνεχίζεται η συσσώρευση των απορριμμάτων στα πεζοδρόμια, την ενδέκατη μέρα της απεργίας των εργαζόμενων στην αποκομιδή των σκουπιδιών του δήμου, οι οποίοι αρνούνται την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 57 έτη που είναι σήμερα στα 59.

Σήμερα το πρωί, 9.400 τόνοι απορριμμάτων δεν κατέστη δυνατόν να περισυλλεγούν και οι τρεις αποτεφρωτήρες που βρίσκονται στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας παραμένουν αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές.

Το απόγευμα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνιέζ, ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την απόφαση των επιτάξεων “για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των περισσότερων σκουπιδιών και να συγκροτηθεί μια υπηρεσία συλλογής των απορριμμάτων”.

“Η επίταξη δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά στο Παρίσι”, κάτι που “δείχνει την πολιτική ανικανότητα να βρεθεί μια λύση σε αυτήν τη σύγκρουση”, δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Νικολά Μπονέ-Ουλάλτζ, προειδοποιώντας για τον “κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων”, αν η αστυνομία επιχειρήσει να αναζητήσει τους απεργούς “έναν-έναν στα σπίτια τους”.

Ο νομάρχης δήλωσε ότι “η συσσώρευση των σκουπιδιών εγείρει κινδύνους για τη δημόσια υγεία”, όπως και οι “ρίψεις” (σκουπιδιών) και οι φωτιές”.

Το Παρίσι, η πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022 σύμφωνα με τις αρχές, αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή, που συνδέεται με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία πολλοί Γάλλοι αντιτίθενται.

loading...