«Βόμβα» για την τραγωδία των Τεμπών: Πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου ζητά την άμεση παραίτηση Ντογιάκου

Γιατί ζητά την παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου

Αίσθηση προκαλεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.
Ζητά την παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να κάνει το αυτονόητο, όπως έκανε και ο υπουργός Υποδομών στον οποίο υπηρετούσε ως μετακλητός σύμβουλος ο γιος του.
Όταν διατάσσει εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, όσο ψηλά και αν είναι, όπως ανέφερε για την τραγωδία που ζούμε, που υπάρχει ενδεχόμενο πέρα από πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε στελέχη πολιτικά ή μη του υπουργείου Υποδομών, η σχέση που είχε το συγγενικό του πρόσωπο με τον εν λόγω υπουργό (σχέση μετακλητού του) δίνει λαβές για σχόλια και κρίσεις που δεν συνάδουν με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ενδεχομένως να δημιουργούν στους πολίτες αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της ποινικής διερεύνησης στην οποία έχει εκ της θέσεώς του και την ανώτατη εποπτεία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Να κάνει το αυτονόητο

«Ως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και ως δικηγόρος, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά υπόνοια σε αυτή την έρευνα και οφείλει να κάνει το αυτονόητο.
Άλλωστε όταν υπηρετείς αυτόν τον ανώτατο θεσμό, οφείλεις να διαφυλάττεις το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να μην υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή και σχέση με πολιτικά πρόσωπα του ίδιου του εισαγγελέα ή πρώτου βαθμού συγγενικών του προσώπων.
Και εδώ δυστυχώς υπήρχε…
Η πράξη σας αυτή θα αποτελέσει μια αρχή και ένα παράδειγμα για να αλλάξει η αντίληψη των νέων ανθρώπων για “κακιά χώρα”.
Άλλωστε η Δικαιοσύνη είναι ο βασικότερος πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος και το καταφύγιο για κάθε δοκιμαζόμενο πολίτη, ειδικά σε αυτή την τραγωδία», σημειώνει ο κ. Μπέσκος.

Δικηγόροι: Να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής

Εν τω μεταξύ η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, επισημαίνει ότι η διενέργεια της ανάκρισης για την επίμαχη υπόθεση, λόγω της μείζονος σοβαρότητας, θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.
«Η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη.
Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Λόγω της μείζονος σοβαρότητας της υπόθεσης, η διενέργεια της ανάκρισης θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό Εφέτη ανακριτή», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικότερα, η ολομέλεια στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 5.3.2023, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η Ολομέλεια εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται στους τραυματίες ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους.
Στεκόμαστε συγκλονισμένοι μπροστά σε αυτή την τραγωδία με δεκάδες θύματα νέους ανθρώπους. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μας.
Η Πολιτεία υποχρεούται άμεσα, χωρίς περιστροφές, να εγγυηθεί και να αναλάβει την ευθύνη για την πλήρη και πολυεπίπεδη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών.

2. Η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη.
Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Λόγω της μείζονος σοβαρότητας της υπόθεσης, η διενέργεια της ανάκρισης θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό Εφέτη ανακριτή.

3. Η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά την τυχόν παρέμβαση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ιδίω ονόματι, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μηνύσεως, είτε με παράσταση προς υπoστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ήθελε βρεθεί.

4. Η Ολομέλεια καταδικάζει έντονα και απερίφραστα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που επιχειρεί, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο.
Κάθε συμπεριφορά συναδέλφου, που αντίκειται στον Κώδικα Δικηγόρων και τη Δεοντολογία και απάδει του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος, είναι πειθαρχικά ελεγκτέα, και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κάθε Συλλόγου, υποχρεούνται να επιλαμβάνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση».

loading...