Ακόμα δεν το πήραμε θα βάλουμε “βαθιά το χέρι στην τσέπη”; Η αναβάθμιση του κινητήρα F-35 θα χρηματοδοτηθεί από όλους τους πελάτες

Οι παραδόσεις κινητήρων F-135 από την Pratt & Whitney μπόρεσαν τελικά να ξαναρχίσουν τον περασμένο μήνα μετά την ανάπτυξη ενός διορθωτικού που αποσκοπούσε στην επίλυση ενός προβλήματος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια των πτήσεων

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Ούλμερ, εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Lockheed Martin Aeronautics, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πλέον προηγμένη έκδοση F-35A Block 4 Technology Refresh 3 (TR3).

Οι αναβαθμισμένες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου του μαχητικού, βρέθηκαν εξαρχής στο στόχαστρο της Αθήνας, καθώς το F-35 θα κληθεί να επιχειρήσει σε περιβάλλον σύγχρονων απειλών.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η διαμόρφωση TR-3 δίνει στο αεροσκάφος 25 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τα F-35 που βρίσκονται τώρα σε υπηρεσία.

Όμως, προς το παρόν, το F-35, που αναπτύχθηκε από τη Lockheed-Martin, δεν έχει όλες τις δυνατότητες που αναφέρονται στις προδιαγραφές του. Αυτό θα ισχύει για τη λεγόμενη έκδοση Block 4 ( που θα πάρει και η χώρα μας), η οποία θα έχει 66 νέα χαρακτηριστικά που θα απαιτούν έναν πιο ισχυρό κινητήρα… που δεν έχει χρηματοδοτηθεί ακόμη.

Το F-35 θα είναι βαρύτερο, κάτι που θα απαιτήσει καλύτερη θερμική διαχείριση και περισσότερη ισχύ.

Μια δήλωση όμως του Αμερικανικού Πενταγώνου για την αναβάθμιση του κινητήρα, «σπέρνει ανέμους» ανησυχίας για μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από όλες τις χώρες ( και από την Ελλάδα;), που θα χρησιμοποιούν το F-35A Block 4, καθώς θα κληθούν να επωμιστούν από κοινού το δυσβάσταχτο αυτό κόστος.

«Το Πεντάγωνο αναμένει ότι η αναβάθμιση του κινητήρα που προσφέρει η Pratt & Whitney για το F-35 Joint Strike Fighter, θα είναι έτοιμη για το 2030 και ότι όλοι οι πελάτες – ξένοι και εγχώριοι – που πετούν το τζετ θα συμμετάσχουν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή του» , ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Κοινού Προγράμματος F-35.

Η πρόβλεψη για την ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης μηχανικής και κατασκευής και οι απαιτούμενες δοκιμές, είναι επτά χρόνια από την έναρξη των δραστηριοτήτων προκαταρκτικής αναθεώρησης σχεδιασμού, που ξεκίνησαν το οικονομικό έτος 2022.

Η Πολεμική Αεροπορία  των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι, δεν θα επιδιώξει τον νέο κινητήρα μέσω του Προγράμματος Adaptive Engine Transition της υπηρεσίας ,στο οποίο η Pratt και η General Electric ανέπτυξαν προσαρμοστικά πρωτότυπα κινητήρων από το 2016.

Μία από τις λύσεις που εξετάστηκαν ήταν η ενσωμάτωση ενός κινητήρα από το πρόγραμμα AETP (Adaptive Engine Transition Program) το οποίο,  ξεκίνησε το 2016 και είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός αντιδραστήρα προσαρμοστικού κύκλου (ACE), πιο οικονομικό και προσφέροντας «σημαντικά βελτιωμένη» θερμική διαχείριση. Δύο κατασκευαστές ενημερώθηκαν για μια σύμβαση, συμπεριλαμβανομένης της GE Aviation, για το XA100 και της Pratt & Whitney, για το XA101.

«Δεν μπορέσαμε να χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμα AETP», δήλωσε ο Frank Kendall, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Και για να προσθέσει ότι, «το κόστος του XA100 της GE – 6 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με 70 F-35A –  και οι αμφιβολίες ότι θα λειτουργούσε για όλες τις παραλλαγές του F-35, οδήγησαν στη διατήρηση του F-135».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον προϋπολογισμό είπε ότι, η απόφαση της υπηρεσίας οφείλεται σε ένα απαγορευτικό κόστος για την ανάπτυξη του κινητήρα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση του μεταξύ των Πεζοναυτών και του Ναυτικού, που πετούν επίσης εκδόσεις F-35.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν η Πολεμική Αεροπορία θα ήταν διατεθειμένη να δώσει ξανά έναν προσαρμοστικό κινητήρα, εάν το Κογκρέσο παρείχε επιπλέον κεφάλαια για ανάπτυξη, ο Kendall ανέφερε ότι η απόφαση της υπηρεσίας είναι οριστική.

«Όχι, έχουμε πάρει την απόφασή μας. Βρισκόμαστε σε μια πορεία και όπως είπα, είναι ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που όλες οι χώρες θα συνεισφέρουν. Οπότε το να βάλεις κάποια χρήματα για ένα χρόνο δεν σου βγάζει κάτι τέτοιο. Απλώς το συνεχίζει και δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα», είπε.

«Η απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τους νομοθέτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να λάβουν εναλλακτικά μέτρα όπως η επιβολή ενός νέου διαγωνισμού κινητήρα ή η χρηματοδότηση τόσο της AETP όσο και της ECU. Καθώς οι υπηρεσίες ετοιμάζονται να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου, ενόψει του αιτήματος για τον προϋπολογισμό του FY24, η θέση των νομοθετών θα γίνει σύντομα σαφής», αναφέρει αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Εμείς θα πούμε, πως η χώρα μας δεν θα πρέπει να βρεθεί στην δυσχερή θέση με την οριστική υπογραφή προμήθειας των μαχητικών F-35, να κληθεί να καταβάλει κεφάλαια για την αναβάθμιση του κινητήρα χωρίς να έχει παραλάβει ούτε ένα από αυτά.

https://www.pentapostagma.gr

loading...