Το δυστύχημα στα Τέμπη φέρνει συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή αλλιώς πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα

Είναι δεδομένο ότι η ανατροπή του σχεδιασμού στη Νέα Δημοκρατία έχει επηρεάσει την ψυχολογία στελεχών αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να κάνει μεγάλους συμβιβασμούς με την πραγματικότητα.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις που θα παραλάβει μετά το δυστύχημα στα Τέμπη θα δείχνουν σοβαρή αλλαγή διαθέσεων του εκλογικού σώματος, δυσαρέσκεια και αποχή.

Χαστούκι από τις δημοσκοπήσεις

Δεν θα υπάρξει αλλαγή στους πολιτικούς συσχετισμούς.
Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος και για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς κυβέρνησε με την ίδια αναποτελεσματικότητα για τον κρατικό μηχανισμό.
Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον της γυρνάει την πλάτη σοβαρή μερίδα του εκλογικού σώματος, από ομάδες που μέχρι τώρα δεν ήταν αρνητικά διακείμενες προς την κυβέρνηση.
Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (30-40%), όπως πληροφορηθήκαμε από έμπειρο δημοσκόπο, σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι μετά τα Τέμπη μπορεί να αλλάξει την ψήφο που θα έδινε…
Η αυτοδυναμία είναι, πλέον, αδύνατη και αυτό πλέον ενεργοποιεί σενάρια κυβερνησιμότητας τα οποία ούτε που ήθελε να φανταστεί ο Πρωθυπουργός ή που τουλάχιστον τα είχε αφήσει στο συρτάρι του εδώ και καιρό.
Ποια είναι αυτά;

Πολιτικό αδιέξοδο εν μέσω καλοκαιριού

Να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο. Αν γίνουν οι εκλογές τον Μάιο, οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν αρχές Ιουλίου. Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Θα πάει σε τρίτες εκλογές και πότε; Τον Σεπτέμβρη; Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη για τόσους μήνες.
Η τουριστική χρονιά το 2023 αποτελεί βαρόμετρο για την ελληνική οικονομία η οποία θα παλέψει στο φάσμα της ευρωπαϊκής ύφεσης.
Αν οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ, η χώρα δεν θα αντέξει.

Συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ

Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ έρχεται πιο κοντά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ελαττώσει την σκληρή κριτική στη κυβέρνηση, έχει αυξήσει την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πρόσφατα έχει επισημάνει ότι για την συγκυβέρνηση «το θέμα είναι οι πολιτικές που θα συμφωνηθούν και όχι τα πρόσωπα» που μπορεί να μεταφραστεί ότι δεν θα είναι απόλυτος στο πρόσωπο που θα είναι Πρωθυπουργός.
Το ΠΑΣΟΚ θα πιέσει φυσικά να κάνει συγκυβέρνηση στο πρώτο γύρο των εκλογών καθώς η απλή αναλογική θα δώσει στο κόμμα 40 βουλευτές ενώ στις δεύτερες εκλογές θα χάσει τους μισούς βουλευτές.
Η ΝΔ δεν θα ήθελε να κάνει συγκυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, θα θελήσει να πάει σε δεύτερο γύρο.
Η ατζέντα θα συμφωνηθεί και το μόνο που μπορεί να στραβώσει είναι αν υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις στο θέμα του Πρωθυπουργού.
Μπορεί άραγε να εμπιστευτεί ο Ανδρουλάκης τον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο θεωρεί πολιτικά υπεύθυνο για τις υποκλοπές και εναντίον του;

Σύμπλευση με την Ελληνική Λύση

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει ότι δεν συνεργάζεται με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου. Ωστόσο, αυτό το έχει κάνει όταν είναι σε φάση κυριαρχίας και όχι τώρα που η αυτοδυναμία είναι αδύνατη.
Η εξουσία «είναι γλυκιά» και για τη ΝΔ αλλά και για τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης που θα ήθελαν να πάρουν μία υπουργική θέση.
Το σενάριο αν και αδύναμο, είναι υπαρκτό.
Το έχουμε δει να γίνεται και με το ΛΑΟΣ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

loading...