ΣΕΝΑΡΙΑ «ΦΩΤΙΑΣ»: Πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία την άνοιξη

Μία μικρή, μία μεγάλη επίθεση και ο «εφιάλτης» να επιχειρήσει το ΝΑΤΟ το ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ…
Ο χειμώνας τελείωσε, η ημερολογιακή άνοιξη ξεκίνησε. Το γερμανόφωνο RT κάνει μια αναδρομή στον χειμώνα και στο τι θα μπορούσαν να φέρουν οι επόμενοι τρεις μήνες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά:
Η ημερολογιακή άνοιξη έχει ξεκινήσει, αν και θα περάσουν ακόμα μερικές εβδομάδες μέχρι να στεγνώσουν αρκετά μονοπάτια και χωράφια ώστε να μπορούν να μεταφέρουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό. Ώρα για μια αναδρομή στον χειμώνα και στο τι θα μπορούσαν να φέρουν οι επόμενοι τρεις μήνες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε γενικές γραμμές, και οι δύο πλευρές απέφυγαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις τον χειμώνα.

(…)

Κανένα από τα αντιμαχόμενα μέρη δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει αρκετά μεγάλη περίσσεια δυνάμεων σε οποιοδήποτε τομέα του μετώπου τους τελευταίους τρεις μήνες για να διακινδυνεύσει μια τέτοια επίθεση. Η Μόσχα είτε είναι πιο έμπειρη στο να κρατά μυστικές τις δραστηριότητές της είτε παραμένει απρόθυμη (πολιτικά) να κάνει τα πάντα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι περίπου 300.000 στρατιώτες και αξιωματικοί που κινητοποιήθηκαν στην Ρωσία το φθινόπωρο έχουν πλέον εκπαιδευτεί και αναπτυχθεί στο μέτωπο ή κοντά σε αυτό. Ωστόσο, είτε απλώς κάλυπταν τα κενά στις ρωσικές τάξεις που φάνηκαν τον Σεπτέμβριο, είτε στην πραγματικότητα κρατούνται κάπου επιθετικά έτοιμοι!

(…)

Τα σχέδια της Ουκρανίας είναι πιο διαφανή! Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επί του παρόντος δύο επιθέσεις: μια μικρή που θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα και μια μεγάλη για τους θερμότερους μήνες.

Η ιδέα της μικρής επίθεσης είναι ακόμα πολύ νέα. Η πρόταση προήλθε από τον στρατηγό Alexander Syrsky, εσωτερικό ανταγωνιστή του Ανώτατου Διοικητή του Ουκρανικού Στρατού, Valery Zalushny. Ο Σίρσκι μπόρεσε να πείσει τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος για λόγους εικόνας ήταν ενάντια στην εγκατάλειψη της σκληρής πόλης του Αρτζόμοβσκ (Μπαχμούτ), να υποστηρίξει τα σχέδιά του να κινητοποιήσει τμήματα των ουκρανικών δυνάμεων για τις επιχειρήσεις της άνοιξης. Αυτές οι φρέσκες και καλά εξοπλισμένες μονάδες, μιλάμε για δώδεκα ταξιαρχίες, ευελπιστούν να περικυκλώσουν τα στρατεύματα Wagner που έχουν εισέλθει στο Artjomowsk από τρεις πλευρές σε μια κίνηση λαβίδας και να τα συντρίψουν ή να τα αναγκάσουν να υποχωρήσουν από την πόλη.

Ο Αντρέι Γιέρμακ, επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, ο οποίος θεωρείται ο γκρίζος εξέχων πίσω από τον Ζελένσκι, διαβεβαίωσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι η αντεπίθεση στο Μπαχμούτ θα είναι επιτυχής. Η ήττα των ρωσικών στρατευμάτων, είπε ο Yermak, θα βοηθήσει την Ουκρανία να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση την άνοιξη και να αποθαρρύνει τον εχθρό.

Εάν το σχέδιο του Syrski αποτύχει, ή τουλάχιστον συναντήσει αρκετή ρωσική αντίθεση, η επιθετική δύναμη της Ουκρανίας θα αποδυναμωθεί σοβαρά.

(…)

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία έχει κινητοποιήσει ανθρώπινο δυναμικό για αυτή την μεγάλη επίθεση με ολοένα και πιο αδίστακτο και ανελέητο τρόπο εδώ και μήνες, και ότι η Δύση κατευθύνει τις διαρκώς αυξανόμενες παραδόσεις όπλων της σε αυτήν. Δεν είναι επίσης μεγάλο μυστικό το που αναπτύσσονται, εκπαιδεύονται και διατηρούνται έτοιμες για μάχη οι μονάδες που προφανώς προορίζονται να πραγματοποιήσουν την επίθεση: στις στέπες των ουκρανικών περιοχών Dnepropetrovsk, Zaporozhye και Nikolayev δυτικά του Δνείπερου. Αυτή η συστοιχία, καθώς και ο τύπος της στρατιωτικής τεχνολογίας που φθάνει σε αυξανόμενους αριθμούς από τα δυτικά, υποδηλώνει ότι η εαρινή επίθεση της Ουκρανίας θα διασχίσει τον Δνείπερο προς την Κριμαία και/ή την ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.

Η Δύση παρέχει πολυάριθμες μηχανές κατασκευής πλωτών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την γεφύρωση των ποταμών. Φυσικά, τα ιδιαίτερα μεγάλα υδάτινα ρεύματα δεν μπορούν να γεφυρωθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά το Κίεβο έχει τον τρόπο να μετατρέψει τον Δνείπερο σε ένα διαχειρίσιμο κουβάρι από μικρά όπλα με πολλά νησιά μεταξύ τους, κλείνοντας τα φράγματα από πάνω για λίγες μέρες. Στην περιοχή της Χερσώνας συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά ρηχά μέρη αλλά και νησιά που αναδύονται καθώς πέφτει το βάθος του νερού. Τότε δεν θα ήταν και σπουδαίο κατόρθωμα για τους μηχανικούς του στρατού να δημιουργήσουν πολυάριθμες πλωτές διαβάσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού, που αυτή τη στιγμή ελέγχεται από την Ρωσία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που παρέχεται από την Δύση.

(…)

Το ουκρανικό σχέδιο προϋποθέτει ένα χτύπημα στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, που θα μπορούσε να διασχίσει την ρωσική χερσαία γέφυρα στην χερσόνησο της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, οι προσωρινές πρωτεύουσες των νέων ρωσικών περιοχών Χερσώνα και Ζαπορόζιε θα μπορούσαν να πληγούν σε αυτή την περίπτωση, κάτι που θα έβλαπτε σοβαρά την εικόνα της Ρωσίας. Ο πυρηνικός σταθμός στο Energodar θα μπορούσε επίσης να τεθεί υπό ουκρανικό έλεγχο με αυτόν τον τρόπο. Η μέγιστη επιλογή θα ήταν ένα άμεσο χτύπημα στην Κριμαία, κάτι που θα ήταν ακόμη πιο σοβαρή ζημιά στην εικόνα της Μόσχας.

Πρόσφατα, ωστόσο, προέκυψαν εικασίες ότι ο προσανατολισμός του επιθετικού δυναμικού της Ουκρανίας προς την αριστερή όχθη του Δνείπερου και τις νότιες ακτές είναι εξαπάτηση και τα πραγματικά σχέδια της Ουκρανίας και των δυτικών συμβούλων και υποστηρικτών της στρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην πραγματικότητα, εικάζεται, οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικά συνοριακά χωριά που κατευθύνθηκαν από το Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν συνεχείς γραμμές άμυνας στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Προφανώς, ένας ουκρανικός επιθετικός στρατός μπορεί να διασχίσει τα σύνορα ανά πάσα στιγμή χωρίς να συναντήσει μεγάλη αντίσταση με το ΝΑΤΟ να σκέφτεται ακόμα και πιο δραστικά χτυπήματα μέσα στην Ρωσία.

Όσο φανταστικό κι αν ακούγεται, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά την μέχρι τώρα πορεία του πολέμου: η προοπτική να χτυπήσει (το ΝΑΤΟ) την Ρωσία κατευθείαν στην καρδιά και να κερδίσει τον πόλεμο με την μεγαλύτερη ντροπή που μπορεί να υποστεί η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι για το Κίεβο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον πολύ δελεαστικό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής: οι επιθέσεις του Κιέβου θα έρθουν. Μένει να δούμε τι θα μπορέσει να κάνει η Ρωσία εναντίον τους.

loading...