Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ

0

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ

Γράφει ο Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης –

Το 1821 με τον ξεσηκωμό του, τις θρυλικές μάχες, τις ηρωϊκές μορφές, την αυτοθυσία, τους έρωτες και το ρομαντικό πνεύμα του τέμνει τη νεωτερική ιστορία του κόσμου σε δύο περιόδους.

Πριν, το έθνος δεν συνιστούσε κριτήριο κρατικής συγκρότησης και η έννοια της εθνικής συνείδησης ήταν υποδεέστερη των υπερεθνικών αρχών.

Η Ελληνική Επανάσταση κλονίζει οριστικά αυτό το στάτους κβο τόσο με τα πρότυπα που αναδεικνύει, όσο και με το γεγονός ότι τα κατοχυρώνει όχι μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και στα διπλωματικά κονκλάβια της Ευρώπης.

Οι αρχές της Ελληνικής Επανάστασης που είχαν αναφορά στις αξίες του Διαφωτισμού, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και της Ανεξαρτησίας των εθνών συνετέλεσαν ενεργά στα απελευθερωτικά κινήματα της Ευρώπης, αλλά και σ’ αυτά πέραν του Ατλαντικού.

Το πώς η Ελληνική Επανάσταση του 1821 οδήγησε το παγκόσμιο σύστημα των εθνών-κρατών απασχολεί τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ στο τελευταίο του βιβλίο «Η Ελληνική Επανάσταση» (εκδ. Αλέξάνδρεια, Αθήνα 2021).

«Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε η πρώτη επανάσταση που κινητοποίησε μια κοινωνία και παρήγαγε ένα έθνος-κράτος, κάτι που απέβη ο κανόνας διεθνώς», είπε σε μια συνέντευξη στο Βήμα (28-1-2022) με αφορμή το βιβλίο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *