Μόσχα: Εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος είναι κήρυξη πολέμου

«Είναι διατεθειμένο το Καπιτώλιο να θέσει τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα σε κίνδυνο πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας;»
Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο θα ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου ενάντια στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ.

«Οι εκκλήσεις ορισμένων νομοθετών ξεπερνούν κατά πολύ την κοινή λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις απειλές του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ για κατάρριψη ρωσικών αεροσκάφη που προσεγγίζουν αμερικανικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο στον απόηχο του επεισοδίου της Μαύρης Θάλασσας.

«Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν είναι απλώς έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν ριζικά διαφορετική από τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Οι Αμερικανοί πολεμούν εξ αποστάσεως εναντίον μας στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο Αντόνοφ.

«Είναι διατεθειμένο το Καπιτώλιο να θέσει τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα σε κίνδυνο πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας; Δώσε μας μια απάντηση, αξιότιμε Γερουσιαστή! Δεν είναι οι Ρώσοι πιλότοι που πρέπει να κατηγορηθούν, αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί που υποκινούν την έναρξη μιας σύγκρουσης που θα οδηγήσει σε Αποκάλυψη. Δεν επιδιώκουμε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη. Συνεχίζουμε να διατηρούμε επαφές, μεταξύ άλλων μέσω του υπουργείου Άμυνας, για να αποτρέψουμε ακούσια επεισόδια. Μακάρι οι πολιτικοί των ΗΠΑ να είχαν την ίδια στάση απέναντι στις σχέσεις με τη Ρωσία», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε λεπτομερώς τους λόγους και την πορεία των ενεργειών των Ρώσων πιλότων κατά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα. Επαναλαμβάνω, για όσους δεν είναι συγκεντρωμένοι, να δουν την κατάσταση αντικειμενικά: τα μαχητικά μας δεν μπήκαν επαφή με το αμερικανικό UAV», δήλωσε για την απώλεια ενός αμερικανικού drone MQ-9.

«Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια – ενημέρωσε έγκαιρα τη διεθνή κοινότητα για τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που δημιουργήθηκε για την ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’» σημείωσε.

«Φυσικά, είναι κρίμα για το Πεντάγωνο να χάνει ακριβό κομμάτι του εξοπλισμού. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να επιστρέψει στον εαυτό του τις κατηγορίες για αντιεπαγγελματικές ενέργειες», σημείωσε ειρωνικά ο Αντόνοφ.

«Όσο για τον προαναφερθέντα γερουσιαστή (σ.σ Γκράχαμ), αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη προσπάθεια του διαβόητου βουλευτή να προκαλέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Πριν από ένα χρόνο προέτρεψε τους πολίτες μας να κάνουν μια απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Ρωσίας. Ο γερουσιαστής Γκράχαμ πιστεύει πραγματικά ότι μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον των ψηφοφόρων που του εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους και τα προς το ζην;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρέσβης σύμφωνα με το TASS.

loading...