Μαγιορκίνης για πανδημία: Σε πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες –

Ο ιός θα παραμείνει, χωρίς να μας επηρεάζει όπως στην αρχή

«Εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως βλέπουμε να εξελίσσεται, λογικά θα έχουμε την πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό είναι υψηλότατα, η υβριδική ανοσία (εμβολιασμός και νόσηση) ξεπερνά το 90%. Ο ιός δεν έχει αποδυναμωθεί, έχουμε όμως αυξημένη ανοσία έναντι των διαφόρων μορφών του ιού. Βέβαια η μετάλλαξη του SARS-COV-2 , Omicron, είναι λιγότερο παθογόνος από τις προηγούμενες μεταλλάξεις», τονίζει o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαγιορκίνης, ο ιός θα παραμείνει «μάθαμε να ζούμε μαζί του, αλλά δεν μας επηρεάζει όπως στην αρχή».
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ενώ για την εξέλιξη της πανδημίας, υπογραμμίζει ότι «σίγουρη πρόβλεψη για την πιθανή εμφάνιση κάποιου άλλου στελέχους δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση όπως είχαμε στις προηγούμενες φάσεις, όπου ανά 2 με 3 μήνες είχαμε ένα νέο στέλεχος ανησυχίας».

Περί άρσης μέτρων

Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στις 14/3 για την άρση των περιοριστικών μέτρων, με εξαίρεση τις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Όπως επισημαίνει, «το γεγονός ότι πλέον η επιδημία έχει περάσει σε ένα αρκετά προβλεπόμενο επίπεδο, σε όλα τα μέρη του κόσμου έχουν αρθεί τα μέτρα, δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με την covid-19, το οποίο είναι και το σημείο που δημιουργείται η ανάγκη από την αρχή της αναλογικότητας να υπάρχουν οριζόντια μέτρα σε χώρους με ευάλωτους πληθυσμούς, η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά στο ερώτημα που έθεσε το υπουργείο υγείας για την άρση των μέτρων, εκτός από τα Νοσοκομεία».
Η άρση των μέτρων αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη διενέργεια εβδομαδιαίου rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η απομόνωση για τους νοσήσαντες παραμένει, αλλά γίνεται με κλασσική αναρρωτική άδεια από τον γιατρό.
Μέτρα προστασίας, δηλαδή χρήση μάσκας, διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για ανεμβολίαστους υγειονομικούς με δική τους δαπάνη και τα μέτρα για ασθενείς και επισκέπτες, θα συνεχίσουν να ισχύουν σε δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Προστασία ευάλωτων ομάδων

Παράλληλα, παραμένει η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19, αφού ο ιός θα παραμείνει και συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο, αλλά υπάρχουν λύσεις και θα πρέπει να απευθυνθούν στους γιατρούς τους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές και φαρμακευτικές λύσεις. Αυτό που συστήνεται πάντα σε αυτή την ομάδα πληθυσμού είναι να λαμβάνουν τις ανάλογες προφυλάξεις οι ίδιοι αλλά και το περιβάλλον τους, σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

loading...