Κατάργηση μάσκας σχεδόν παντού – Πού παραμένει υποχρεωτική η χρήση

Γεγονός η κατάργηση μάσκας για προστασία από κορονοϊό σχεδόν παντού. Πλέον, ανακοινώθηκε και επισήμως η άρση μέτρων και η υποχρεωτική χρήση. Τέλος, η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, δηλαδή σε λεωφορεία, μετρό και ταξί. Υπάρχουν, όμως, κάποιες εξαιρέσεις που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

«Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Έτσι, δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας για:

α) Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό και αναβατήρες (τελεφερίκ).

β)Τα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς μάσκες θα γίνονται και τα δρομολόγια των πλοίων. Σημειώνεται ότι για τα αεροπλάνα η χρήση μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τακτικά radit test.

Η άρση μέτρων που περιλαμβάνει και την κατάργηση της μάσκας αναμένεται ότι θα ξεκινήσει από 1η Απριλίου 2023, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ τα μέτρα ισχύουν μέχρι την 31η Μαρτίου 2023.

loading...