Και θα πουν μετά, “γιατί να αποθηκεύετε στην τεχνητή νοημοσύνη απλά τις εμπειρίες σας;; Ζείστε για πάντα εκεί…”
Άρχισαν να μιλούν για ΨΗΦΙΑΚΗ “ΑΘΑΝΑΣΙΑ”: AI μιμείται ανθρώπους που έχουν πεθάνει
Το 2016, ο James Vlahos ανακάλυψε ότι ο πατέρας του πέθαινε από καρκίνο του πνεύμονα σε τελικό στάδιο.
Έχοντας επίπονη επίγνωση ότι ο χρόνος τους μαζί τελείωνε, ο Vlahos έσπευσε να μαζέψει αναμνήσεις όσο μπορούσε ακόμα, καταγράφοντας την ιστορία της ζωής του πατέρα του. Τα πάντα, από τις παιδικές του αναμνήσεις μέχρι τα αγαπημένα του λόγια, τραγούδια και αστεία.
Μετά τη μεταγραφή, αυτές οι ηχογραφήσεις γέμισαν 200 σελίδες.
“Ήταν μια εξαιρετική, αλλά αδρανής πηγή, και λαχταρούσα κάτι διαδραστικό. Έτσι, πέρασα σχεδόν ένα χρόνο προγραμματίζοντας ένα αντίγραφο chatbot του πατέρα μου: το “Dadbot”“, είπε ο Vlahos .
Αυτό το “Dadbot” μπόρεσε να αναβιώσει τις ιστορίες του πατέρα του μέσω μηνυμάτων κειμένου, ήχου, εικόνων και βίντεο, δημιουργώντας μια διαδραστική εμπειρία που μιμείται τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, του μπαμπά του Βλάχου.
Αν και αυτή η τεχνητή εκδοχή δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τον πραγματικό πατέρα του Βλάχου του έδωσε έναν τρόπο να τον θυμάται περισσότερο με τη μορφή μιας “μεταθανάτιας ζωής με τεχνητή νοημοσύνη”.
Ενέπνευσε επίσης τον Vlahos να λανσάρει το HereAfter AI, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που επιτρέπει στους ανθρώπους να ανεβάζουν τις αναμνήσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε ένα «άβαταρ ιστορίας ζωής» με το οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν φίλοι και οικογένεια.
Σε αντίθεση με ένα σκονισμένο άλμπουμ φωτογραφιών ή ένα ανενεργό προφίλ στο Facebook, προωθείται ως μια μέθοδος αρχειοθέτησης ενός μέρους του εαυτού μας ή αυτών που αγαπάμε, που μπορεί όπως λένε “να ξαναζωντανέψει”.
(από euronews.com