«Αμερικανικό δάχτυλο» βλέπει η Ελβετία στην κατάρρευση της Credit Suisse

– Οι θεωρίες συνωμοσιας από επίσημα χείλη…

Μετά τη “διάσωση έκτακτης ανάγκης” της Credit Suisse από την ανταγωνίστρια UBS, οι ελβετικές αρχές έδωσαν μεγάλη έμφαση στο ρόλο των περιφερειακών τραπεζικών καταρρεύσεων των ΗΠΑ που οδήγησαν την τράπεζα τους στο χείλος του γκρεμού.
Η πιο πρόσφατη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse ξεκίνησε με την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank, αλλά επιδεινώθηκε όταν το 167 ετών ελβετικό ίδρυμα ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε “ουσιώδεις αδυναμίες” στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής αναφοράς του.
Η επιβεβαίωση από τον κορυφαίο επενδυτή, την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ότι δεν μπορούσε να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Credit Suisse έδωσε στη συνέχεια το τελειωτικό χτύπημα, προκαλώντας την ανακοίνωση ενός δανείου ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.
Μέχρι τότε, οι μετοχές της Credit Suisse είχαν υποχωρήσει κατά περίπου 98% από το ιστορικό υψηλό τους τον Απρίλιο του 2007.
Η δανειακή παρέμβαση δεν κατάφερε τελικά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι ελβετικές αρχές μεσολάβησαν για την επείγουσα πώληση της τράπεζας στην UBS έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
“Οι τελευταίες εξελίξεις που προήλθαν από τις τράπεζες στις ΗΠΑ μας έπληξαν την πιο δυσμενή στιγμή.
Μια φορά, όπως πέρυσι, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τη βαθιά αβεβαιότητα της αγοράς, αλλά όχι αυτή τη δεύτερη φορά”, δήλωσε ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann σε συνέντευξη Τύπου.
“Η επιταχυνόμενη απώλεια εμπιστοσύνης και η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών κατέστησαν σαφές ότι η Credit Suisse δεν μπορεί πλέον να υπάρχει με την παρούσα μορφή της.
Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε μια λύση, η οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρει διαρκή σταθερότητα και ασφάλεια για τους πελάτες, το προσωπικό, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την Ελβετία”.

Τι κατήγγειλε ο πρόεδρος της SNB

Ο πρόεδρος της SNB Thomas Jordan κατήγγειλε επίσης την “αμερικανική τραπεζική κρίση” για την επιτάχυνση της “απώλειας εμπιστοσύνης στην Ελβετία”, η οποία είχε επιπτώσεις στη ρευστότητα της Credit Suisse.
Ωστόσο, το καθοδικό σπιράλ της τιμής της μετοχής της Credit Suisse και οι αυξανόμενες εκροές περιουσιακών στοιχείων είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA δέχθηκε πυρά επειδή επέτρεψε την επιδείνωση της κατάστασης, καθώς η τράπεζα πέρασε χρόνια βυθισμένη σε ζημίες και σκάνδαλα.
Ο Mark Yallop, πρόεδρος του Financial Markets Standards Board του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην διευθύνων σύμβουλος της UBS στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι συμφωνεί με την ευρεία εκτίμηση ότι η πτώση της Credit Suisse ήταν “ιδιοσυγκρασιακή”.
“Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα προβλήματα με ορισμένες από τις μικρότερες αμερικανικές τράπεζες τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες συνέβησαν ταυτόχρονα με αυτό το θέμα με την Credit Suisse, αλλά τα δύο αυτά προβλήματα είναι εντελώς διαφορετικά και σε μεγάλο βαθμό άσχετα μεταξύ τους”, δήλωσε.
“Τα προβλήματα στην Credit Suisse έχουν να κάνουν με μια μακρά ιστορία συνεχών αλλαγών στην κορυφή της επιχείρησης από πλευράς διοίκησης, ένα σχέδιο που αλλάζει και πάνω σε μια σειρά από προβλήματα λειτουργικού κινδύνου και ελέγχου και συμμόρφωσης”.
Η τελευταία σταγόνα που έστειλε την τιμή της μετοχής σε ιστορικό χαμηλό πριν από ένα δάνειο 50 δισ. από την SNB, το οποίο τελικά δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην τράπεζα, ήταν η ανακοίνωση του κορυφαίου επενδυτή, της Saudi National Bank, ότι δεν μπορούσε να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Credit Suisse.
“Ποτέ δεν ξέρει κανείς με την κατάρρευση μιας τράπεζας πότε θα έρθει η στιγμή της κρίσης, αλλά σε εκείνο το σημείο, αυτή ήταν η στιγμή που οι επενδυτές πέταξαν τελικά την πετσέτα και είπαν ότι φτάνει πια, και οι ενέργειες που είδαμε το Σαββατοκύριακο έγιναν λίγο πολύ αναπόφευκτες”, πρόσθεσε ο Yallop.

Οι θεωρίες…

Επιπλέον, η ταχεία δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή αναχαίτιση κάθε πιθανής μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, γεγονός που εγείρει το ερώτημα για το πόσο μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση της Credit Suisse μπορεί πραγματικά να αποδοθεί στην κατάρρευση της SVB.
Αντίθετα, το ελβετικό τραπεζικό και ρυθμιστικό σύστημα έχει δεχθεί πυρά.
Ο Steven Glass, διευθύνων σύμβουλος και αναλυτής της Pella Funds Management, δήλωσε ότι η πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse είχε έρθει από καιρό και ότι η απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών αποκρυσταλλώθηκε στην πραγματικότητα από την έκθεση της τράπεζας στην κατάρρευση της Greensill Capital το 2021.
“Το πρόβλημα με την Greensill, ήταν στην πραγματικότητα ένα τεράστιο ζήτημα, επειδή το εν λόγω αμοιβαίο κεφάλαιο προωθήθηκε σε πολλούς ιδιώτες πελάτες της Credit Suisse με υψηλό πλούτο ως ένα πολύ ασφαλές αμοιβαίο κεφάλαιο, ως ένας τρόπος για να αποκτήσουν απόδοση σε έναν κόσμο χαμηλής απόδοσης, και όταν αυτό έσκασε, πολλοί από τους πελάτες τους έχασαν χρήματα και ουσιαστικά έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Credit Suisse”, δήλωσε ο Glass.

Οι θεωρίες του απορρήτου…

Στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, οι νέοι κανονισμοί ανάγκασαν τις ελβετικές τράπεζες να εγκαταλείψουν το απόρρητο των πελατών που για αιώνες αποτελούσε τον τρόπο λειτουργίας τους και τράπεζες όπως η Credit Suisse ανέλαβαν μεγαλύτερο κίνδυνο σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και να αποτρέψουν τους πελάτες υψηλού πλούτου από το να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού, υποστήριξε ο Glass.
Υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Credit Suisse χάνοντας την εμπιστοσύνη των εναπομεινάντων ατόμων υψηλού πλούτου μέσω του Greensill, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων κατά τη διάρκεια των ετών, σήμαινε ότι η τράπεζα “αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια της”.
“Ναι, αυτό συνέβη την ίδια στιγμή με την SVB και με την Signature Bank και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι πρόκειται για μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πολλές από αυτές τις τράπεζες είχαν στην πραγματικότητα πρόβλημα με το επιχειρηματικό τους μοντέλο, περισσότερο από το να υπάρχει μια εμφανής τραπεζική κρίση”, κατέληξε ο Glass.
Τι ίδιο υποστηρίχτηκε από τον Octavio Marenzi, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Opimas, ο οποίος δήλωσε ότι το φιάσκο της Credit Suisse σήμαινε ότι η “προσεκτικά επεξεργασμένη, ακονισμένη φήμη” της Ελβετίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα “βρίσκεται στα τάρταρα”.

 

loading...