Έρχεται «Αρμαγεδδών» στην παγκόσμια οικονομία; Η Κίνα «ξεφορτώνει» αμερικανικά ομόλογα και αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού

Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, η μεγαλύτερη τραπεζική κρίση από το 2008 έχει προκαλέσει αυξανόμενες ανησυχίες για το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα.

Η χθεσινή οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν ορισμένες κινήσεις της Κίνας οι οποίες μπορεί να προϊδεάζουν για κάποιο οικονομικό Αρμαγεδδών ή και για επικείμενη εισβολή στο νησιωτικό κράτος της Ταιβάν το οποίο το Πεκίνο θεωρεί ως προέκταση της επικράτειάς του.

Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα «ξεφορτώνει» αμερικανικά ομόλογα σε ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους 100 τόνους, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες, ενισχύοντας τα αποθέματά της τα οποία έφταναν στο τέλος του 2022 στους 2.011 τόνους, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου 2023 αυτά είχαν ανέλθει στους 2.025 τόνους.

Όπως αναφέρουν οι πιο απαισιόδοξοι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στον κόσμο δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Δεν θα υπάρχει κανένας «ασφαλής παράδεισος» από την επικείμενη οικονομική κατάρρευση ακόμη και στην πιο ανεπτυγμένη χώρα.

Παράλληλα οι ανησυχίες για μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν συνεχίζουν να εντείνονται με το Πεκίνο να θεωρείται πλέον ύποπτο για συμμετοχή στην καταστροφή ορισμένων από τα υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου του νησιωτικού έθνους αυτή την εβδομάδα σε μια άλλη επίδειξη εσκεμμένης παρενόχλησης.

Σύμφωνα με το Fox News, η διακοπή του διαδικτύου της Ταϊβάν δεν αφορά μόνο τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, αλλά αποκάλυψε επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια της Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία ότι η Κίνα έκοψε σκόπιμα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, αλλά το περιστατικό έφερε εκ νέου την προσοχή στο πώς θα μπορούσε να είναι μια επίθεση στην Ταϊβάν και κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να την σταματήσουν εγκαίρως.

Τα σενάρια των ΗΠΑ που περιλαμβάνουν την κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα περιλαμβάνουν γενικά μια μεγάλης κλίμακας αμφίβια επίθεση που θα επιχειρούσε να αιφνιδιάσει γρήγορα και αποτελεσματικά το νησί και τους συμμάχους του.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα στείλει στρατεύματα για να αντιμετωπίσει μια κινεζική χερσαία εισβολή, η οποία πιθανότατα θα προκαλούσε αντιδράσεις από άλλους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ και θα μπορούσε να καταστήσει αυτή τη μορφή επίθεσης δαπανηρή και θανατηφόρα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αλλά έχει επίσης προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ είναι ικανές να εμπλακούν με την Κίνα σε μια παραδοσιακού τύπου επίθεση όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

 

loading...