Win-win Ελλάδας-Ινδίας! Γιατί η Ελλάδα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με την ανερχόμενη υπερδύναμη

Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν σε τεχνολογίες άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αντιμετώπιση της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία και το Πακιστάν

ΗΕλλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει έναν ιδιαίτερο ζήλο στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας και του “χτισίματος” συμμαχιών με ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, αλλά και με την ανερχόμενη υπερδύναμη Ινδία.

“Από την Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, το College of Defense Management των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας, με επικεφαλής τον Διοικητή της Σχολής Υποναύαρχο Sanjay Datt, VSM, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα,” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, επισημαόινοντας:

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από 31 Αξιωματικούς από την Ινδία, 1 από το Μπαγκλαντές και 1 από την Σαουδική Αραβία, και κατά την παραμονή της στην Χώρα μας επισκέφθηκε τις ακόλουθες Μονάδες και Υπηρεσίες, όπου ενημερώθηκε για την λειτουργία και την αποστολή τους:

  • Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
  • Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.) και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ).
  • Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, την έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), την έδρα του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ) και τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
  • Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας όπου παρακολούθησαν εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής που οργανώνεται από την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης και το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 ο Διοικητής του College of Defense Management συναντήθηκε με τον Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Κυριάκου στο γραφείο του, όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η εν λόγω επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται από Στρατιωτικές Σχολές της Ινδίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την πρώτη να έχει λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2022 από το National Defence College, και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μας με φίλες Χώρες.

Τομείς Συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, μέρος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), μπορεί να δώσει μια μεγάλη τακτική βοήθεια στην Ινδική Πολεμική αεροπορία καθώς η αεροπορία μας πετά όχι μόνο με το Rafale που έχει αγοράσει η Ινδία από τη Γαλλία, αλλά και το F- 16 C/D, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει και τα δύο αεροσκάφη και θα έχει ξεκάθαρη ιδέα για τις επιχειρησιακές πτυχές ενός αγώνα Rafale εναντίον F16 C/D

Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν σε τεχνολογίες άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αντιμετώπιση της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία και το Πακιστάν.

Αρχικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να μοιραστεί τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά πτήσης και την υπογραφή ραντάρ τουρκικής κατασκευής drones με την Ινδία, καθώς ο ελληνικός στρατός πρέπει να έχει συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για τουρκικά drones που πετούν τακτικά κοντά  ελληνικά νησιά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα drones είναι μικρού μεγέθους και είναι δύσκολο να εντοπιστούν στα ραντάρ, τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για την Ινδία σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με το Πακιστάν στην οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τουρκικής κατασκευής drones.

Επιπλέον, οι στρατοί και των δύο χωρών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εικονικά σενάρια μάχης μεταξύ ινδικών Rafales και ελληνικών F-16 ή ασκήσεις προσομοίωσης απειλών από drone και χρησιμοποίησης λύσεων αντιμετώπισης τους.

Η  Ινδία χρησιμοποιεί το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, που έχει αποκτηθεί από την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την Ινδία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελληνική πολεμική αεροπορία  να δοκιμάσει τα F-16  της ενάντια στους  S-400 της Ινδίας, αλλά και να αποκτήσει έτοιμη γνώση για τα δικά της Rafale πως θα αντιμετωπίσουν τους S-400, αφού η Ινδία κέκτηται των δύο οπλικών συστημάτων

Τέλος, η Ελλάδα θα μπορεί επίσης να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos που θα μπορούσε να ενσωματωθεί με το αεροσκάφος της Rafale.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...