To τελικό σχέδιο: Η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει (ξανά) Lyman, Kherson – Θέλει 100% έλεγχο Donetsk, Luhansk – Προειδοποιούσαν οι ΗΠΑ από το 1993

Οι ρωσικές δυνάμεις…. προετοιμάζονται…
Δεν είναι σαφές εάν θα ξεκινήσει η μεγάλη αντεπίθεση των ρώσων στην Ουκρανία με μαζικό τρόπο στα 1.500 χιλιόμετρα μετώπου ή τμηματικά αλλά φαίνεται ότι όλα τα εδάφη που ψήφισαν στο δημοψήφισμα θέλει να τα απελευθερώσει και ότι έχασε να το ανακαταλάβει.
Η αντεπίθεση εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί τις επόμενες εβδομάδες αν και επιθέσεις ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη…
Π.χ. κατά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Kharkiv οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν Kupyansk, Izyum και Lyman…
Αυτά τα εδάφη στην περιοχή του Luhansk και στα σύνορα με το Kharkiv βρίσκονται στο στόχαστρο των ρώσων και βεβαίως η εδραίωση σε Kreminna και Svatove

Στα κεντρικά και νότια, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν την Zaporizhia ενώ αξιωματούχος στην Kherson φιλορώσος ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα καταλάβει ξανά την Kherson… την οποία παρέδωσε πρόσφατα όταν αποσύρθηκε από την αριστερή πλευρά του Δνείπερου ποταμού.
Ο ρωσικός στρατός θέλει να ελέγχει το 100% των εδαφών σε Donetsk και Luhansk…
Ήδη η εδαφική πρόοδος στο Donetsk είναι σημαντική και όχι εκατοντάδες μέτρα όπως παραπληροφορούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Π.χ. το Soledar είναι μια έκταση χιλιομέτρων, το Bakhmut έχει σχεδόν περικυκλωθεί και οι Wagner έχουν εισβάλει στην πόλη.
Στο Ugledar επίσης οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν μάχες εντός της πόλης…
Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων καταγράφεται και στην Zaporizhia όπου έχουν κερδίσει εδάφη και προνομιούχες θέσεις.

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος;

Ο Kadyrov ο επικεφαλής της Τσετσενίας δήλωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τελειώσει πριν το τέλος του 2023…
Ωστόσο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία θα τερματιστούν μόλις οι δυτικές χώρες σταματήσουν τον πόλεμο αντιπροσώπων τους εναντίον της Ρωσίας.
«Όλοι μας ελπίζουμε για ειρήνη.
Όταν αυτοί που υποστηρίζουν αυτή τη σύγκρουση τερματίσουν τον πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας φτωχούς Ουκρανούς που πεθαίνουν για αυτούς, όταν θα πάρουν μια ρεαλιστική θέση σχετικά με τις ανησυχίες μας, τότε η προοπτική για ειρήνη θα καταστεί ρεαλιστική».
Ακόμη η άλλη πλευρά φαίνεται ότι είναι απρόθυμη να συνεργαστεί.

Η ώρα των τανκς… καθυστερεί….

Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία θα προμηθεύσουν στην Ουκρανία τουλάχιστον 100 ανακαινισμένα άρματα μάχης Leopard 1.
Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί Άμυνας της Δανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανέφεραν ότι η αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard 1 αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας «να υποστηρίξει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα».
Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί «τους επόμενους μήνες» και θα περιλαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση.

Η Rheinmetall θα στείλει τα πρώτα 20-25 Leopard 1

Η Rheinmetall σκοπεύει να στείλει τα πρώτα 20-25 άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία το 2023.
Τα υπόλοιπα 88 άρματα μάχης Leopard 1 που διαθέτει συνολικά θα σταλούν το 2024, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall, Armin Papperger.
Η γερμανική κατασκευάστρια όπλων Rheinmetall σχεδιάζει να στείλει 20-25 βασικά άρματα μάχης Leopard 1 στο καθεστώς του Κιέβου το Καλοκαίρι του 2023.
Το Der Spiegel ανέφερε ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας που αποτελείται από την καγκελάριο και τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομικής Συνεργασίας και Δικαιοσύνης ενέκρινε την παράδοση συνολικά 178 αρμάτων μάχης Leopard 1 από αποθέματα προς την Ουκρανία.
Η πρώτη παρτίδα τανκς αναμένεται να φτάσει στην Ουκρανία το καλοκαίρι 2023, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν το 2024.

Η Bundeswehr αφαίρεσε όλα τα άρματα μάχης Leopard 1 από την υπηρεσία το 2003 αντικαθιστώντας τα με την πιο σύγχρονη έκδοση Leopard 2.

Τα αεροπλάνα… δεν θα αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων

Ο Sergey Belyayev, διευθυντής του δεύτερου ευρωπαϊκού τμήματος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προμηθεύσει αεροπλάνα στο καθεστώς της Ουκρανίας, αλλά η Ρωσία έχει απάντηση.
«Ξέρετε, δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακολουθήσει το μονοπάτι της κλιμάκωσης – και πάλι, χρησιμοποιώντας έναν πληρεξούσιο – αρκετά μακριά.
Θα παραδοθούν αεροσκάφη θα δοθούν τανκς;
Δυστυχώς, αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αλλά και πάλι, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ρωσία έχει την απάντηση σε κάθε τέτοιο βήμα»

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν κάποιες επιτυχίες στην περιοχή Seversk, κρίσιμης σημασίας για την απελευθέρωση της πόλης Lyman στο Donetsk.
Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνει τις κύριες προσπάθειές του στη διεξαγωγή επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία στις περιοχές Kupyansk, Lyman, Bakhmut, Avdiiv και Novopavliv.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Bakhmut.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στο ίδιο το Bakhmut, βορειοανατολικά του Bakhmut κοντά στο Verkhokamyanske (30 χλμ βορειοανατολικά) και το Vesele (17 χλμ βορειοανατολικά) βόρεια του Bakhmut κοντά στο Zaliznyanske (6 χλμ), Krasna Hora (4 χλμ βόρεια) και Paraskoviivka (5 χλμ βόρεια) και δυτικά του Bakhmut κοντά στο Ivanivske (5 χλμ δυτικά).

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν επιβεβαιώνουν τις ρωσικές τακτικές προόδους βόρεια του Bakhmut κοντά στο Blahodatne (7 χλμ βόρεια του Bakhmut) και στην Krasna Hora.
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι δυνάμεις της Ομάδας Wagner συνεχίζουν τις προσπάθειες για να καταλάβουν την Krasna Hora.
Οι Wagner φαίνεται να ελέγχουν το 50% της Krasna Hora.
Αρκετές ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι δυνάμεις της ομάδας Wagner έφτασαν στον αυτοκινητόδρομο T0504 Kostyantynivka – Chasiv Yar – Bakhmut
Τα ουκρανικά στρατεύματα διατηρούν τον έλεγχο του Ivanivske, ενός κρίσιμου οικισμού κατά μήκος του T0504.
Ανεξάρτητα από το αν ο Wagner έχει φτάσει στο T0504, είναι ήδη αρκετά κοντά στον αυτοκινητόδρομο για να απειλήσουν ουσιαστικά τις δυνατότητες εφοδιασμού της Ουκρανίας κατά μήκος της διαδρομής.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη χερσαία επίθεση στην περιοχή της πόλης Avdiivka–Donetsk ή στη δυτική περιφέρεια του Donetsk στις 7 Φεβρουαρίου 2023.
Μονάδες των ταγμάτων «Σομαλία» και «Σπάρτη» του Donetsk (DNR) και η «σλαβική Ταξιαρχία» είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στην περιοχή Avdiivka
Ρωσικές πηγές ανάφεραν ότι στην Marinka (στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk) ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για το δυτικό τμήμα του οικισμού, αλλά ότι είναι πιο δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να κρατήσουν τις οχυρωμένες περιοχές τους λόγω των μεγάλων απωλειών.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν περιορισμένες αντεπιθέσεις κοντά στο Ugledar ή Vuhledar (30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk).
Ένας ουκρανός έφεδρος αξιωματικός ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν έως και 30 τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια των αντεπιθέσεων αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από τους ρώσους…

Ουκρανοί στρατιώτες παραδίδονται

Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στους ρώσους στην Maryinka στο Donetsk.
Ένας από αυτούς τραυματίστηκε και Ρώσοι στρατιωτικοί του έδωσαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
«Παιδιά, θα σας δώσουμε πίσω τα έγγραφά σας, μην ανησυχείτε, απλά μείνετε ήσυχοι, δεν είμαστε βάρβαροι», ανέφεραν οι Ρώσοι στρατιώτες ηρεμώντας τους αιχμαλώτους.

Μονάδες πεζικού και αρμάτων μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να εισβάλλουν στα Ουκρανικά οχυρά στη Maryinka.
Αφού κατάφεραν να σπάσουν τις ουκρανικές θέσεις και να πάρουν τον έλεγχο στο κεντρικό τμήμα της πόλης, δεν έχουν καταστρέψει ακόμη τα ουκρανικά οχυρά στη δυτική συνοικία.
Ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί τον Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής, οι μάχες στη λεωφόρο Druzhby συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες.
Τις τελευταίες ημέρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιτέθηκαν στην ουκρανική ομάδα από τα πλάγια.
Εισέβαλαν στα προπύργια της ουκρανικής 79ης χωριστής ταξιαρχίας επίθεσης από τη νότια κατεύθυνση.
Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης, Ρώσοι στρατιώτες κέρδισαν έδαφος στο έδαφος της επιχείρησης Agroresurs και προχώρησαν στο εργοστάσιο επισκευής ελαστικών.
Σύμφωνα με Ρώσους η 79η ταξιαρχία σχεδόν καταστράφηκε, περισσότεροι από δώδεκα Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν από το 1993

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Lawrence Eagleberger, σε ένα σημείωμα προς τον διάδοχό του Warren Christopher τον Ιανουάριο του 1993, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο το πιο επικίνδυνο, αν και όχι το πιο πιθανό.
Ο Eagleberger, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του State Department στην κυβέρνηση του George W. Bush, προειδοποίησε τον διάδοχό του Christopher, ο οποίος επρόκειτο να ηγηθεί της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων υπό τον νέο πρόεδρο Clinton ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα διεθνές σύστημα που ήταν «σε περίοδος επαναστατικής αναδιάρθρωσης.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όπου θα υπάρξει «μια ιστορική ευκαιρία να οικοδομηθεί μια νέα διεθνής τάξη και ένα σοβαρό σύνολο προβλημάτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί»
Μεταξύ των τριών βασικών πιθανών προβλημάτων, κατονόμασε μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στα Βαλκάνια, «την κατάρρευση των μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία και την επιστροφή σε κάποια μορφή αυταρχικής διακυβέρνησης», καθώς και την απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης.

«Άλλα πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας με την Ουκρανία το οποίο δεν είναι το πιο πιθανό, αλλά σίγουρα το πιο επικίνδυνο σενάριο», προειδοποίησε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

«Πιθανά οικονομικά προβλήματα στην Ουκρανία το 1993 θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε εντάσεις με τη Ρωσία για θέματα ασφάλειας, όπως το ζήτημα της βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ή, χειρότερα, ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων στο ουκρανικό έδαφος.
Μπορούμε να βοηθήσουμε στον μετριασμό της συμπεριφοράς της Ουκρανίας δουλεύοντας σχετικά με τη μεταχείριση της Ουκρανίας ως ενός σημαντικού ανεξάρτητου παίκτη, παρά ως παράρτημα της κεντρικής μας σχέσης με τη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων δεν αποτελεί πλεονέκτημα, αλλά ευθύνη», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος εξωτερικής πολιτικής.

Ο Eagleberger υπηρέτησε ως επικεφαλής του State Department υπό τον George W. Bush από το 1992 έως το 1993.
Ο Warren Christopher ηγήθηκε του State Department από το 1993 έως το 1997.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_February_072023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_072023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_February_072023.png
www.bankingnews.gr

loading...