Το λάθος της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας*

Απορούν λέει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πως γίνεται ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και την φυσιολογική φθορά που πάντα έχει ένα κυβερνών κόμμα, μετά από μια ακραία υγειονομική κρίση, που όσο καλά και αν την διαχειρίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού λογικό είναι να έχει δυσαρεστηθεί, μετά από το σκάνδαλο με τις υποκλοπές που προκάλεσε τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μετά το σκάνδαλο με τον υιό του Θεοδωρικάκου και την παρέμβασή του να αφεθεί ελεύθερος, (αν όντως έγιναν έτσι όπως γράφτηκαν τα γεγονότα), η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με 6 έως 8 μονάδες διαφορά.


Δεν μπορεί να δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά από όλα αυτά, πως γίνεται να υστερεί σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αρνούνται να αποδεχτούν στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλη ερμηνεία πέρα από το ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κατευθυνόμενες η ότι ο λαός είναι τρελός και δεν ξέρει τι του γίνεται.
Ότι μπορεί να φταίνε οι ίδιοι η ότι κάτι δεν κάνουν καλά δεν περνά ούτε σαν σκέψη από το μυαλό τους.
Και όμως, η απάντηση είναι τόσο απλή που αναρωτιέσαι πως δεν την έχουν αντιληφθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φοβούμαι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να βλέπουν μόνο το δένδρο και να αγνοούν το δάσος.
Το δένδρο είναι τα λάθη και τα σκάνδαλα της ΝΔ και το δάσος είναι η δική του αντιπολιτευτική συμπεριφορά.
Αρνείται να καταλάβει ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού που έχασε κατά τα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης, μόνο με την σκανδαλολογία και τον λαϊκισμό.
Γιατί τα σκάνδαλα μπορεί να δυσαρεστούν και να εξαγριώνουν τους πολίτες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταφράζονται απαραίτητα και σε ψήφους.
Γιατί πέρα από τα σκάνδαλα, τον πολίτη τον ενδιαφέρει να ακούσει και μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.
Όταν όμως αντί να προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο -ενώ έχετε και εσείς ένα αμαρτωλό παρελθόν να κουβαλάτε στην πλάτη – με ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα, ασχολείστε από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα ψάχνοντας να βρείτε σκελετούς στα ντουλάπια των στελεχών της ΝΔ.
Όταν εκτίθεστε ανεπανόρθωτα, υιοθετώντας ανύπαρκτα γεγονότα που διαβάλλουν την χώρα σας στο εξωτερικό, όπως έγινε με αυτό της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, χωρίς μάλιστα να έχετε την ευαισθησία να ζητήσετε συγνώμη, όταν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να αναδείξετε σε σκάνδαλο ό,τι γράφουν τα ιντερνετικά σας παπαγαλάκια με δική σας ίσως εντολή και πληροφόρηση, γιατί σας εκπλήσσει αυτή η διαφορά συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν φτάνετε στο σημείο να επενδύετε πολιτικά προσδοκώντας οφέλη με το αν πλήρωσε η όχι τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας της η Νίκη Κεραμέως, γιατί και αυτό το ακούσαμε, τότε δικαιολογημένα έχετε αυτές τις απορίες.

Πρέπει να καταλάβετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κόσμος πέρα από την ανάδειξη σκανδάλων γιατί και αυτά παίζουν φυσικά τον ρόλο τους στην φθορά μιάς κυβέρνησης, θέλει μια ουσιαστική αντιπολίτευση που θα αναδεικνύει και θα υπερασπίζεται με πειστικό τρόπο τα προβλήματά του.
Θέλει μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα του προσφέρει αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση που να δίνει λύση στις ανησυχίες και τους φόβους του.
Θέλει να ακούσει έναν δομημένο αντιπολιτευτικό λόγο που να μην στηρίζεται σε ψέματα, σε αυταπάτες, σε ψευτοδιλήμματα και σε ξεπερασμένα συνθήματα του παρελθόντος, γιατί αυτά και κρίθηκαν αλλά και απέτυχαν στις προηγούμενες εκλογές.
Θέλει να ξέρει ότι μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του σε έναν αρχηγό που θα τον εμπνεύσει και που είναι ικανός να του προσφέρει ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και τα παιδιά του, από αυτό που του προσφέρει η υπάρχουσα κυβέρνηση.

Αν όλα αυτά δεν μπορεί να τα αντιληφθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όσα σκάνδαλα και να επικαλεστεί το μόνο που θα καταφέρει είναι να βλέπει την πλάτη της ΝΔ.
Πρέπει να καταλάβει ότι η μεσαία τάξη που τόσο πολεμήθηκε, τιμωρήθηκε αλλά και λοιδορήθηκε* από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας και σήμερα είναι το μήλο της έριδος για τα δύο κόμματα εξουσίας, θέλει να ακούσει και άλλα πράγματα πέρα από την σκανδαλολογία για να του δώσει πάλι την ψήφο της και τα τελευταία που την ενδιαφέρουν είναι η ένταση και ο φανατισμός.
Αλλά όταν έχεις μάθει να τοκίζεις πολιτικά σε μια ρηχή πολιτική πρόταση όπως είναι ο λαϊκισμός, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτόν γιατί σου έχει γίνει δεύτερη φύση.
Όταν το μόνο που έμαθες τόσα χρόνια να κάνεις, είναι να επενδύεις σε αυτόν για να ανέβεις ευκαιριακά ψηλά όπως συνέβη στο παρελθόν, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι μακροπρόθεσμα αυτό είναι μια καταστροφική πολιτική που σε προσγειώνει απότομα.
Επειδή αυτή η συμπεριφορά σε «δικαίωσε» κάποτε, δεν σημαίνει ότι θα σε «δικαιώνει» πάντα.

Αν θελήσει κάποιος να ερμηνεύσει αντίστροφα την απορία του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στο εξής ερώτημα.
Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά που προέκυψαν κατά την διάρκεια αυτής της τετραετίας, όπως η πανδημία με την δυσκολία στην διαχείρισή της και τα οικονομικά προβλήματα που επέφερε, τα σκάνδαλα με κυρίαρχο τις υποκλοπές που προκάλεσαν την δυσφορία του Ελληνικού λαού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προέκυψε και έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά και η πολιτική κόπωση που προκαλείται από μια τετραετή διακυβέρνηση, πόσο θα ανέβαινε ο πήχης της διαφοράς.
Τους έχει απασχολήσει αυτή η παράμετρος στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ας το έχουν αυτό στην άκρη του μυαλού τους και ας μην είναι προσηλωμένοι μόνο στα σκάνδαλα και στον λαϊκισμό γιατί θα οδηγηθούν σε άλλη μια οδυνηρή ήττα στις εκλογές που έρχονται.
Υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξουν την ατζέντα, να ξεφύγουν από την στείρα αντιπαράθεση που προκαλεί την ένταση και τον φανατισμό και να καταθέσουν, πέρα από την ανάδειξη των σκανδάλων και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα διακυβέρνησης, που να δίνει λύση στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον Ελληνικό λαό.

*Γ. Κυρίτσης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων. Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει»
ΥΓ: Καταλάβατε; Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πούνε ότι οι «Μενουμευρωπαίοι» είναι ο ταξικός εχθρός.

 

 

 

 

loading...