Το «ευχαριστώ» Cavusoglu σε Δένδια: «Στις δύσκολες μέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» – Δεν χρειάζονται σεισμοί για βελτίωση των σχέσεων

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμη έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» είχα γράψει σε επιστολή μου παλαιότερα, το λέω και τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια.
Η διπλωματία των σεισμών έχει εξαφανίσει την απειλητική ρητορική και τις αναθεωρητικές κορώνες από πλευράς Τουρκίας στον επίσημο διάλογο με την Ελλάδα.

Στη θέα της καταστροφής, της απώλειας τόσων ζωών και το θρήνο εκατομμυρίων ανθρώπων, πρώτη η Αθήνα έτεινε χέρι βοήθειας στην Άγκυρα και αυτό αναγνωρίζεται από την γείτονα, όπως αποδεικνύεται στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Cavusoglu.
«Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου» πρόσθεσε.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που έδειξαν τις δύσκολες αυτές μέρες» συνέχισε ο κ. Cavusoglu.

Από την πλευρά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε: «Θα ήθελα να διαβιβάσω πορς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και προς την τουρκικη κυβέρνηση τα πιο θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ελληνικού λαού.
Θα ηθελα επίσης να ευχαριστησω τον Mevlut Cavusoglu για τα πολύ θερμά λόγια για τις προσπάθειες των ελλήνων διασωστών και τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδώ.
Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους ελληνες διασώστες και για τις παρα πολλες ζωές που σώθηκαν από τους ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυστριακούς και ολλανδούς διασώστες».

«205 ζωές σώθηκαν από αυτούς συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων»

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ.
Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.
Προσυπογράφω απόλυτως αυτό που είπε ο Mevlut δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

 

 

Το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγινε γνωστό την Κυριακή το πρωί, 12 Φεβρουαρίου.
Λίγο μετά τις 9 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Mevlut Cavusoglu.
Ακολούθησε μία συνομιλία τους για περίπου μισή ώρα στα Άδανα και στη συνέχεια μετέβησαν με ελικόπτερο στην Αντιόχεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Μevlut Cavusoglu καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές όπου έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες, ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.
Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και ο δεύτερος γενικότερα -ο πρώτος ήταν χθες Σάββατο ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν- δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

loading...