Στο «κόκκινο» έκλεισε το πετρέλαιο, απώλειες άνω του 2% – Στα 83 δολ. το Brent, 76,3 δολ. το WTI

Με σημαντική πτώση η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές «τρέμουν» τόσο την προβλέπουν περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από πλευράς Federal Reserve (Fed) και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όσο και το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς «μαύρου χρυσού».
Ως αποτέλεσμα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 2,5% στα 83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Μαρτίου σημείωσε πτώση 2,7% στα 76,34 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, οι τιμές υποχώρησαν κατά περίπου 4%, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ενισχυθεί κατά 9%.
Οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου Brent δεν θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2023, καθώς θεωρούν πιθανή μια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αλλά και ανάκαμψη των ροών από τη Ρωσία μέχρι τα μέσα του 2023. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί αν υπάρξουν σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις.
Όπως επισημαίνουν, ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να διατηρήσει το κατώτατο όριο των 80 δολαρίων και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής φέτος. Αντιθέτως, θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.
Την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δήλωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση των στόχων παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Με τη ρωσική παραγωγή να αναμένεται να ανακάμψει πλήρως έως τον Ιούνιο και τα υψηλότερα επίπεδα τιμών να εμποδίζουν τις ΗΠΑ να επαναγοράσουν ποσότητες για να τις προσθέσουν στα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου, πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Η Κίνα αναμένεται να εισαγάγει ποσότητα ρεκόρ αργού πετρελαίου το 2023 λόγω της αυξημένης ζήτησης για καύσιμα, κυρίως καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο μετά την κατάργηση των περιορισμών για την COVID-19, ανέφεραν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

loading...