Στους 43.000 οι νεκροί σε Τουρκία, Συρία – Ανασύρουν ακόμα επιζώντες – Λεηλασίες και αυτοδικίες σε Σύρους πρόσφυγες

Τους 43.000 προσεγγίζουν οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν ζωντανούς από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν τόσο στη νότια Τουρκία όσο και στη βορειοδυτική Συρία.
Στην πόλη Kahramanmaras, ύστερα από 9 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανές δύο γυναίκες (μια 46χρονη και μια 74χρονη) ενώ στην Αντιόχεια διεσώθηκαν μια μητέρα και τα δύο παιδιά της.
Και ενώ μετά από 230 ώρες από τις σεισμικές δονήσεις, εξακολουθούν να καταγράφονται θαύματα στα συντρίμμια, η επόμενη ημέρα της «καταστροφής του αιώνα», όπως την χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan, φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνη, όχι μόνο για τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και άνεργους ή λόγω του κινδύνου να ξεσπάσουν επιδημίες και ασθένειες, αλλά και από τις εντάσεις που αρχίζουν να λαμβάνουν διαστάσεις ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους πρόσφυγες, με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους για λεηλασίες και πλιάτσικο.

Στους 43.000 οι νεκροί

Μέχρι στιγμής και βάσει των επίσημων στοιχείων, οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τους 43.000, αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ, και θα ξεπεράσει ακόμα και τους 50.000 με 60.000 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τις τουρκικές αρχές, οι νεκροί ανέρχονται σε 36.187 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 108.000.
Στη Συρία, τα τελευταία επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για τουλάχιστον 6.000 νεκρούς.
Aerial photo shows the destruction in Kahramanmaras city center, southern Turkey, Thursday, Feb. 9, 2023. Thousands who lost their homes in a catastrophic earthquake huddled around campfires and clamored for food and water in the bitter cold, three days after the temblor and series of aftershocks hit Turkey and Syria. (IHA via AP)
14_3.jpg
Πάνω από 4.300 μετασεισμοί

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας είναι ότι από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκαν οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί.
Υπενθυμίζεται πως από τα ερείπια έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής πάνω από 8.000 άνθρωποι ενώ εκτιμάται πως περισσότερα από 211.000 κτήρια (από τα συνολικά 370.000 που ελέγχθηκαν) έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω των σοβαρών ή κρίσιμων ζημιών που φέρουν.
13_3.JPG
12_3.jpg
Λεηλασίες και αυτοδικίες

Πέρα όμως από τα τρομερά προβλήματα που φέρνει η διαχείριση της επόμενης ημέρας των σεισμών, η οποία δεν αποκλείει ακόμα και το σενάριο της αναβολής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία που έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου, πυκνώνουν οι αναφορές για λεηλασίες και για αυτοδικίες Τούρκων κατά Σύρων προσφύγων.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο αναφέρεται σε ένα περιστατικό όπου δύο Τούρκοι αστυνομικοί χτυπούν βίαια τέσσερις άντρες που είναι πεσμένοι στο πάτωμα.
«Άνθρωποι κείτονται κάτω από τα χαλάσματα και εσείς οι μπάσταρδοι κλέβατε μακαρόνια;
Σας καλωσορίσαμε στη χώρα μας και τι κάνετε, κλέβετε;», φωνάζουν.
Ένας αστυνομικός ψεκάζει σπρέι πιπεριού στα πρόσωπα των ανδρών που βρίσκονται στο έδαφος και ένας άλλος δίνει την εντολή: «Σπάστε τους τα χέρια με τα οποία έκλεψαν».
Σύμφωνα με τη DW, μέχρι στιγμής, σχεδόν όλα τα περιστατικά βίας που έχει καταγράψει η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) συνέβησαν στο Hatay, τη νοτιότερη επαρχία της χώρας, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη.
«Η πόλη μοιάζει σαν να ήταν για χρόνια εμπόλεμη ζώνη.
Όσοι μπορούν, φεύγουν.
Πολλοί άλλοι περιμένουν ακόμη τη διάσωση συγγενών τους που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.
Πέραν της ανάγκης για είδη πρώτης ανάγκης, το τρεχούμενο νερό και η έλλειψη αποχωρητηρίων, προκαλούν ανυπόφορη δυσοσμία σε ορισμένες περιοχές, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τους επιζήσαντες και τους διασώστες.
Μέσα σε όλα αυτά, οι δεξιοί λαϊκιστές και οι εθνικιστές ξεσηκώνονται, ιδίως κατά των προσφύγων.
Η Τουρκία δεν είναι καν σε θέση να παρέχει τα αναγκαία στους πολίτες της και οι πρόσφυγες πρέπει να εξαφανιστούν, γράφουν πολλοί.
Την ίδια στιγμή, ξανά και ξανά, αθώοι άνθρωποι περνιούνται για πλιατσικολόγοι» αναφέρει η Deutsche Welle.
11_5.jpg
Μας χτύπησαν σε έναν σκοτεινό δρόμο

Βάσει του δημοσιεύματος, σε ένα βίντεο δύο νεαροί άνδρες από το Hatay διηγούνται πώς ξυλοκοπήθηκαν από φρουρούς ασφαλείας, ενώ επέστρεφαν σπίτι κρατώντας φάρμακα για τους γονείς τους.
«Μας πέρασαν για πλιατσικολόγους και μας έδειραν.
Μετά μας παράτησαν ξαπλωμένους στον δρόμο», λέει ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια.
Πέντε νεαροί Κούρδοι από το Ντιγιαρμπακίρ φέρονται επίσης να έχουν υποστεί σχεδόν την ίδια μεταχείριση.
Σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πήγαν στην περιοχή του σεισμού ως εθελοντές, όμως μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου κι αυτούς τους έδειραν και τους παράτησαν γυμνούς σε άλλη πόλη.
Σε ένα άλλο περιστατικό, η χωροφυλακή συνέλαβε δύο άνδρες ως πλιατσικολόγους και, την επόμενη μέρα, ο ένας ήταν νεκρός και ο άλλος στο νοσοκομείο.
10_5.jpg
Λιντσαρίσματα προσφύγων

Σε ένα άλλο βίντεο που ανέβηκε στο Twitter τρεις άνδρες, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι πρόσφυγες, κείτονται άψυχοι στον δρόμο.
Στο βάθος ακούγονται φωνές: «Οι πλιατσικολόγοι πήραν αυτό που τους άξιζε».
Η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) τονίζει ότι τα βασανιστήρια αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καλώντας τις τουρκικές αρχές να βρουν αμέσως τους υπεύθυνους και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τεταμένες οι συνθήκες ασφαλείας

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν καταγραφεί 75 περιπτώσεις λεηλασιών στη σεισμόπληκτη ζώνη, ενώ 57 ύποπτοι είχαν τεθεί υπό κράτηση.
Ο χρόνος κράτησης της αστυνομίας σε περιπτώσεις ληστείας και λεηλασίας έχει παραταθεί σε 4 ημέρες. Συνήθως, είναι έως και 24 ώρες.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu υποστήριξε την Κυριακή ότι δεν υπάρχουν λεηλασίες στη χώρα του και λαμβάνεται μέριμνα για την τήρηση της ασφάλειας. Ο ίδιος δήλωσε πως το μοναδικό πρόβλημα είναι η διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Κατηγόρησε επίσης την αυστριακή ομάδα διάσωσης, η οποία διέκοψε τις εργασίες της το Σαββατοκύριακο για λόγους ασφαλείας, ότι συκοφαντεί την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Άμυνας, έγραψε με τη σειρά του στο Twitter ότι οι διασώστες των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζουν το έργο τους υπό την προστασία των Τούρκων στρατιωτών.
Οι γερμανικές ομάδες διάσωσης, οι οποίες βρέθηκαν στο Χατάι, έχουν επίσης αναστείλει τις εργασίες τους από το περασμένο Σάββατο. Για λόγους ασφαλείας, είχαν μείνει ως επί το πλείστον στον καταυλισμό βάσης και θα συμμετείχαν μόνο σε συγκεκριμένες αποστολές διάσωσης. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι ξένοι διασώστες επιστρέφουν στις χώρες τους, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν θύματα ζωντανά.

loading...