Σοκ στην αγορά λιθίου λόγω Κίνας, καταρρέει η παγκόσμια προσφορά – Φρέναρε απότομα η ηλεκτροκίνηση

Εκτινάχθηκε η τιμή του μετάλλου που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες
Προς κατάρρευση βαίνει η βιομηχανία λιθίου, με άμεση συνέπεια στην ηλεκτροκίνηση, καθώς ο κορυφαίος κόμβος παραγωγής της Κίνας βάζει λουκέτο, λόγω κυβερνητικής έρευνας που σχετίζεται με περιβαλλοντικές παραβιάσεις.
Πράγματι, στην πόλη Yicai στην επαρχία Jiangxi, γνωστή και ως «πρωτεύουσα λιθίου, είχε προκληθεί φρενίτιδα εξορύξεων, με τους ανθρακωρύχους να εργάζονται ατελείωτες ώρες προκειμένου να καλύψουν την αχαλίνωτη ζήτηση για μπαταρίες (των οποίων, ως γνωστόν, το βασικό υλικό είναι το λίθιο), σε μια προσπάθεια των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης να επωφεληθούν από τις τιμές ρεκόρ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Yicai, οι επιχειρήσεις επεξεργασίας μεταλλεύματος στο Yichun διατάχθηκαν να σταματήσουν λόγω παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε σχέση με τις εξορύξεις.
Αυτή η κατάσταση σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις αναλυτών, σημειώνει το Bloomberg, απειλεί κάπου μεταξύ 8% και 13% της παγκόσμιας προσφοράς – αν και δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι άμεσες διακοπές λειτουργίας.
Εύλογα λοιπόν η ξαφνική έρευνα εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών εγχέει μεγάλη δόση αβεβαιότητας, σε μια αγορά λιθίου που έβλεπε τις τιμές να υποχωρούν, προσφέροντας ανακούφιση στους κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων (EV).
Η επαρχία Jiangxi είναι μια μεγάλη πηγή προμήθειας λιθίου, λόγω ενός ορυκτού που περιέχει λίθιο, γνωστού ως λεπιδολίτη.
«Αυτή η κατάσταση μπορεί να σημαίνει ότι ο έλεγχος της εξόρυξης λεπιδολίτη στην Κίνα θα αυστηροποιηθεί στο μέλλον», δήλωσε η αναλύτρια της Rystad Energy, Susan Zou.
Μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Yichun είναι μεγάλοι κατασκευαστές μπαταριών όπως οί Contemporary Amperex Technology Co. και Gotion High-Tech Co., των οποίων οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα.

Αναστολή

Λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας, όλες οι εξορύξεις λεπιδολίτου στη Yichun, εκτός από αυτές της κρατικής εταιρείας, έχουν ανασταλεί – αν και τα διυλιστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν, δήλωσαν οι αναλυτές της Daiwa Dennis Ip και Leo Ho.
Οι τιμές λιθίου παγκοσμίως εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς η ζήτηση από την άνθηση της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας ξεπέρασε την παραγωγή.
Και, όπως συμβαίνει συχνά στα εμπορεύματα, στα οποία η θεραπεία για τις υψηλές τιμές είναι η περισσότερη προσφορά, που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές, αυτό το περιβάλλον υψηλού κέρδους και υψηλής ζήτησης έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες εξόρυξης να παραβιάσουν τους κανονισμούς.
Ορισμένες εταιρείες είχαν ήδη στοχοποιηθεί για παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών ρύπανσης, τον περασμένο χρόνο.
Σημειώνεται πως πρόκειται για μια ευρύτερη καταστολή, που περιλαμβάνει αξιωματούχους από υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Φυσικών Πόρων.
Περιέργως, μια πρόσφατη έκθεση της Goldman διαπίστωσε ότι η ζήτηση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας για λίθιο έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό τους τελευταίους μήνες, μια δραματική ανατροπή που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές τιμές έχουν πέσει περισσότερο από 30% από την κορύφωση του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς από τον αναλυτή της Citic Securities, Bai Junfei, μια μηνιαία διακοπή εξόρυξης στη Yichun θα μείωνε την παραγωγή λιθίου κατά ένα ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 13% του παγκόσμιου συνόλου.
Η Rystad Energy υπολόγισε το ποσό σε 8%.

www.bankingnews.gr

loading...