Σενάριο αναβίωσης της ΕΣΣΔ – Είναι αδύνατο λέει η Ρωσία – «Χέρι» ΗΠΑ και στο Καζακστάν

Είναι αδύνατο να αναβιώσει η Σοβιετική Ένωση διαμηνύει η Ρωσία, η οποία επικαλούμενη τη σχέση που έχει αναπτύξει με τη Λευκορωσία, επισημαίνει πως υπάρχουν πολλές άλλες, εναλλακτικές μορφές ένωσης δύο ή και περισσότερων κυρίαρχων κρατών.
Ερωτηθείς για το εάν το ενωσιακό κράτος Ρωσίας – Λευκορωσίας είναι μια προσπάθεια αναβίωσης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia επικαλέστηκε τη σχετική φράση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Όποιος δεν μετανιώνει για το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης δεν έχει καρδιά.
Όποιος θέλει την αναβίωση της, δεν έχει μυαλό.
Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο πλήρης τοποθέτηση για όλους εκείνους που μιλούν για την αναδημιουργία της ΕΣΣΔ» υποστήριξε ο Peskov.

Είναι αδύνατο

«Είναι κάτι αδύνατο.
Υπάρχους διάφορες σύγχρονες μορφές ενοποίησης.
Είναι πολλαπλών κατευθύνσεων και πολλαπλών ταχυτήτων.
Υπάρχουν προς το συμφέρον των κρατών – μελών.
Η πιο προχωρημένη και ταχύτερη μορφή ενοποίησης στον χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι το Ενωσιακό Κράτος Ρωσίας – Λευκορωσίας.
Αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής στη Σοβιετική Ένωση ή προσπάθεια αναδημιουργίας της» υπογράμμισε ο Peskov, αναφέροντας ότι αρχικά υπήρχαν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης της Ένωσης των δύο κρατών, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν με εθνικά προγράμματα.

Προς το συμφέρον όλων

Σύμφωνα με τον Peskov, η συνθήκη της Ένωσης Ρωσίας – Λευκορωσίας είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών.
«Τόσο ο πρόεδρος Putin όσο και ο πρόεδρος Lukashenko έχουν τοποθετηθεί επί αυτού.
Η διαδικασία της ενοποίησης είναι σε εξέλιξη.
Έχουν ήδη γίνει πολλά θετικά βήματα.
Υπάρχουν πολλές επιτυχίες.
Όταν υπάρξει το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, θα ακούσουμε πολλά για τα επιτεύγματα αυτά από τους δύο προέδρους» υποστήριξε ο Peskov.

Τα άλλοτε «αδελφά» κράτη

Υπενθυμίζεται πως Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία ήταν οι τρεις χώρες που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπέγραψαν (στις 8 Δεκεμβρίου του 1991) κρυφά τις περίφημες συμφωνίες Μπελαβέζα, οι οποίες κήρυξαν το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και ανακοίνωσαν τον σχηματισμό της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) ως μια πιο χαλαρή ένωση που θα πάρει τη θέση της.
Επίσης κάλεσαν τις άλλες δημοκρατίες να ενταχθούν σε αυτήν την Κοινοπολιτεία, προκαλώντας την αντίδραση του τότε γενικού γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης, Mikhail Gorbachev, ο οποίος έκανε λόγο για αντισυνταγματικό πραξικόπημα.
Στις 25 Δεκεμβρίου του 1991 η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει καθώς υπεστάλη η σοβιετική σημαία από το Κρεμλίνο.

Χέρι ΗΠΑ και στο Καζακστάν

Εν τω μεταξύ, μετά την Ουκρανία οι ΗΠΑ επιχειρούν να βάλουν «χέρι» και στο Καζακστάν, προσδοκώντας να ενισχύσουν την επιρροή τους και στην κεντρική Ασία, σε έναν ακόμα μετασοβιετικό χώρο.
«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία του Καζακστάν, την ανεξαρτησία του και την εδαφική του ακεραιότητα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinden κατά τη συνάντησή του με τον Καζάκο ομόλογο του.
«Μερικές φορές λέμε αυτά τα λόγια και επί της ουσίας δεν έχουν κανένα νόημα.
Αλλά αυτή την φορά, έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση από ότι συνήθως» υποστήριξε ο Blinken, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να καταστήσουν πιο ισχυρές τις σχέσεις του με το Καζακστάν.

Οι φόβοι

Σημειώνεται πως μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, υπήρχαν έντονες ανησυχίες και στο Καζακστάν, μια και στην χώρα αυτή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ρώσων στρατιωτών (άλλωστε στο Καζακστάν υπάρχει και το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ).
Ρωσία και Καζακστάν έχουν στενές οικονομικές σχέσεις και σχέσεις ασφαλείας, αν και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις επισκίασε μια και το Καζακστάν αποστασιοποιήθηκε από τη Μόσχα ενώ αρνήθηκε να αναγνωρίσει και τα δημοψηφίσματα μέσω των οποίων η Ρωσία προσάρτησε τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες.

www.bankingnews.gr

loading...