ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ   ΣΕ  ΕΦΕΔΡΑΝΑ ΚΑΙ ‘’ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ’’

Τις τελευταίες μέρες   είδα στο διαδίκτυο δημοσίευμα  που προερχόταν από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ υπογεγραμμένο από τον  Βασίλης Τσακίρογλου στο οποίο γινόταν αναφορά για  αντισεισμικές κατασκευές τις οποίες εφαρμόζουν Αμερικανοί  και Ιάπωνες σε οικοδομές  ,γέφυρες κ.λπ. Σύμφωνα με το άρθρο  έχουν ως  βάση  εφεδρανα και αμορτισέρ. Βεβαία ο αρθρογράφος παρουσιάζεται κομίζοντες  γλαύκα εις Αθηνάς (όσον αφορά τον τεχνικό επιστημονικό κόσμο των πολιτικών μηχανικών) για την μεγάλη τους ανακάλυψη.

Ως φοιτητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών  είχα την τύχη να έχω καθηγητή έναν κορυφαίο  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ  απελθόντα από το 2014 τον Αρίσταρχο Οικονόμου. Ο Αρίσταρχος Οικονόμου  είναι ο μηχανικός  πίσω από την Στατική ΚΑΙ Δυναμική ανάλυση σε κατασκευές ορόσημα του Ελληνικού χώρου  όπως: Πύργος  Αθηνών ,Δικαστικό Μέγαρο(ΘΕΜΙΔΟΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ), Γέφυρα Τατάρνας, Πύργος Πειραιά . Σε όλες αυτές οι κατασκευές  πλην του πύργου στον Πειραιά (ο οποίος έχει μια άλλη αξιοσημείωτη τεχνολογία θεμελίωσης-αντισεισμικής) , έχει  εφαρμογή το “Αλεξίσεισμο” όπως ο ίδιος ο εφευρέτης Αρίσταρχος Οικονόμου  το ονόμασε.Ενα σύστημα “σεισμικής μόνωσης” (“seismic isolation) , μια αντισεισμική φιλοσοφία σχεδιασμού των κατασκευών, εισηγμένη πλέον στους πιο σύγχρονους και σοβαρούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

Το παραπάνω Σύστημα έχει  πάρει ευρεσιτεχνία από τις Η.Π.Α και εφαρμόζεται με κάποιες παραλλαγές σε πάρα πολλές σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α.

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου  για εκπαιδευτικούς λογούς ,τουλάχιστον δυο φορές είχαμε επισκεφτεί αυτά τα έργα και ξεναγηθήκαμε από τον καθηγητή μας  ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ , παρέα με πάνω από εκατό κάθε φορά Ιάπωνες μηχανικούς και φοιτητές ,οι οποίοι ερχόταν αποκλειστικά και μόνο με τσάρτερ για να   γνωρίσουν στην εφαρμογή της,  αυτή την πρωτοποριακή για την εποχή τεχνολογία.

Αναφορές της εφεύρεσης παρακάτω:
1) www.google.com/patents/US4166344

2) www.google.com/patents/US4269011

3) www.google.com/patents/US4554767

Καλώ λοιπόν τον κύριο  Βασίλη Τσακίρογλου να ψάξει  λιγάκι και να κάνει  ένα πιο πλήρες άρθρο στο οποίο θα  φαίνεται ότι η Ελλάδα  είναι  πράγματι  μπροστά σε αυτό το θέμα εδώ και  τουλάχιστον πενήντα χρόνια !!!!!!!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 1966!!!!

loading...