Ο Zelensky βλέπει ήττα και ζητάει… εγγυήσεις και στρατό, δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Υπονοούμενα για επαχθή συνθήκη ειρήνης

Ο Zelensky ο πρόεδρος της Ουκρανίας… βλέπει η ήττα να πλησιάζει και ψελλίζει για επαχθή συνθήκη ειρήνης… ζητώντας ωστόσο εγγυήσεις και ισχυρό στρατό…
Ο Zelensky δεν πιστεύει ότι υπάρχει διάθεση στο ΝΑΤΟ να εντάξει την Ουκρανία στην συμμαχία…
Ακόμη και εάν υπογράψουμε την πιο επαχθή συνθήκη ειρήνης… η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρό στρατό ανέφερε σε νέο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας V. Zelensky.
Ακόμη και αν η Ουκρανία υπογράψει τις πιο αυστηρές συνθήκες ειρήνης, την πιο επαχθή συνθήκη ειρήνης, ο κίνδυνος επίθεσης από τη Ρωσία θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να οικοδομηθεί ένα ουκρανικό κράτος που θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο μέλλον ανέφερε ο Volodymyr Zelensky, σε αποσπάσματα συνέντευξης που δόθηκε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στην δημοκρατία της Ουκρανίας, τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ένα κοινό – ενιαίο πρόγραμμα, προβάλλουν μόνο τις θέσεις της Κυβέρνησης, συνολικά 11 κόμματα έχουν απαγορευτεί και η Εκκλησία διώκεται… ως φιλορωσική…
Στο στρατιωτικό μέτωπο οι Ουκρανοί έχουν χάσει 260.000 στρατιώτες σε νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Zelensky, κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης με τη Ρωσία την Άνοιξη του 2022, στα πρώτα στάδια του πολέμου, η χώρα του απέρριψε, εκτός από το ανύπαρκτο αίτημα περί ναζισμού και την αποστρατικοποίηση που ζήτησε η Ρωσία:

«Εξηγήσαμε ότι ο στρατός μας πρέπει να είναι σύμφωνος με αυτά που έχουμε, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το κράτος μας».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο Zelensky, «ακόμα και αν υπογράψουμε τις πιο αυστηρές συμφωνίες, πιστεύουμε ότι σε μερικά χρόνια η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να επιτεθεί».
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι, ωστόσο, η χώρα του δεν μπορεί να πολεμά όλη την ώρα ενώ άλλες χώρες αναπτύσσονται: γι’ αυτό η Ουκρανία χρειάζεται ακριβείς εγγυήσεις.
Πρέπει να υπάρχει κατάλογος των εγγυητριών χωρών, οι οποίες πρέπει να διασφαλίζουν την εφαρμογή ορισμένων σημείων.

«Όλα αυτά συζητούνται σε συμβουλευτικό επίπεδο και με τους ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ και υπάρχουν πολλοί άλλοι φίλοι που θέλουν να συμμετάσχουν.
Αλλά μέχρι στιγμής – πρόσθεσε ο Zelensky – δεν έχουμε λάβει ακριβή λίστα εγγυήσεων και λίστα χωρών που είναι πρόθυμες να μας ακολουθήσουν 100%.
«Δεν χρειαζόμαστε 40 χώρες στον κόσμο έτοιμες να ενωθούν και να πολεμήσουν για την Ουκρανία στη βάση μιας συμφωνίας.
Χρειαζόμαστε σοβαρές εγγυήτριες χώρες που να είναι, όμως, έτοιμοι για όλα.
Χρειαζόμαστε μια ομάδα κρατών που θα προμηθεύσουν οποιοδήποτε όπλο εντός 24 ωρών ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Χρειαζόμαστε μεμονωμένες χώρες από τις οποίες εξαρτάται η πολιτική κυρώσεων, έτσι ώστε οι κυρώσεις να έχουν ήδη διαμορφωθεί εκ των προτέρων και σε βάθος…

Δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

«Αν μας προτείνουν να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ από αύριο και δεν ξαναπαίξουν με τη ζωή μας, αλλά κάνουν μια σοβαρή πρόταση ένταξης, θα ενταχθούμε.
Αλλά δυστυχώς αυτό δεν θα συμβεί και δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.
Για αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε μόνοι μας εκείνες τις εγγυήσεις που μας προστατεύουν, προστατεύουν τις ζωές των ανθρώπων.
Είμαστε ακόμα σε θέση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας (…) αλλά η προστασία όλων των ανθρώπων είναι δύσκολο έργο», είπε ο Zelensky, επαναλαμβάνοντας ότι τόσο η Κριμαία όσο και το Donbass είναι «ουκρανικά εδάφη».

«Πιστεύω ότι ολόκληρος ο λαός μας θα είναι ο μεγάλος μας στρατός», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του μπορεί να μην γίνει η «Ελβετία του μέλλοντος», αλλά σίγουρα θα γίνει ένα «μεγάλο Ισραήλ», με μέλη του και της εθνοφρουράς σε όλα τα θεσμικά γραφεία, σε σούπερ μάρκετ και κινηματογράφους, θα υπάρχουν ένοπλοι.
Είμαι βέβαιος ότι το ζήτημα της ασφάλειας θα είναι το νούμερο ένα για τα επόμενα δέκα χρόνια», κατέληξε ο Zelensky.

Υπάρχει σχέδιο Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας… για ολίγον ΝΑΤΟ…

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι φέρεται να προετοιμάζουν ένα σύμφωνο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που υπολείπεται κατά πολύ των προστασιών που θα λάβει η Ουκρανία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και φαίνεται να αντανακλά την επιθυμία να πιέσουν την Ουκρανία να αποδεχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με δυσμενείς όρους.
Η Wall Street Journal ανέφεραν ότι οι ακριβείς διατάξεις του συμφώνου είναι αδιευκρίνιστες, αλλά οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το σύμφωνο θα παρέχει προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, αλλά όχι προστασία του άρθρου V ή δέσμευση για εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία—που υπολείπεται των φιλοδοξιών της Ουκρανίας για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σύμφωνο στοχεύει να παράσχει στην Ουκρανία έτσι ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορούν να πραγματοποιήσουν μια αντεπίθεση που θα φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.
Η Wall Street Journal σημείωσαν ότι αυτοί οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ικανότητα της Δύσης να συντηρήσει μια παρατεταμένη πολεμική προσπάθεια, τον υψηλό αριθμό θυμάτων που θα είχε η Ουκρανία σε έναν τόσο παρατεταμένο πόλεμο και την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν πλήρως εδάφη που κατέχονται από καιρό όπως η Κριμαία.
Η Wall Street Journal αντιπαραβάλλει τις ιδιωτικές επιφυλάξεις αυτών των αξιωματούχων με τις δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης του προέδρου των ΗΠΑ Biden – οι οποίες δεν αναφέρουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις – και με τις ανησυχίες των ηγετών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ότι οι πρόωρες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα ενθάρρυναν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί με τους δηλωθέντες στόχους του, που περιλαμβάνουν την «ουδετερότητα» και την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας—καθώς και την de facto αλλαγή καθεστώτος της Ουκρανίας.

loading...