ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΞΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 


Η επανάσταση που τερμάτισε τη βασιλεία της γενειάδας σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 331 π.χ., καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος προετοιμάστηκε για μια αποφασιστική αναμέτρηση με τον Πέρση αυτοκράτορα για τον έλεγχο της Ασίας. Εκείνη την ημέρα διέταξε τους άνδρες του να ξυριστούν. Ωστόσο, από αμνημονεύτων χρόνων στον ελληνικό πολιτισμό, ένα απαλό πηγούνι σε έναν ενήλικα άντρα είχε ληφθεί ως ένδειξη θηλυκότητας. Τι μπορεί να εξηγήσει αυτή την πρωτοφανή εντολή; Όταν ο διοικητής Παρμενίωνας ρώτησε τον λόγο, σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος απάντησε: «Δεν ξέρετε ότι στις μάχες δεν υπάρχει τίποτα πιο βολικό να πιάσεις από ένα μούσι; ”
Ο Πλούταρχος και μετέπειτα ιστορικοί παρεξήγησαν την εντολή επειδή παραμέλησαν το πιο σχετικό γεγονός, δηλαδή ότι ο Αλέξανδρος είχε τολμήσει να κάνει αυτό που κανένας Έλληνας ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του δεν είχε κάνει ποτέ πριν: ξυρίσει το πρόσωπό του!
Ο Αλέξανδρος ευχήθηκε πάνω από όλα, όπως είπε στους στρατηγούς του πριν από τη μάχη, να βλέπει ο κάθε άνθρωπος τον εαυτό του ως ένα κρίσιμο κομμάτι της αποστολής. Σίγουρα θα το έβλεπαν πιο καθαρά αν ο καθένας τους έμοιαζε περισσότερο με τον ηρωικό διοικητή του.
Όταν λοιπόν ο Αλέξανδρος διέταξε τους άνδρες του να ξυριστούν, υποτίθεται για να αποτρέψει τους εχθρούς να αρπάξουν τα γένια τους, τράβηξε την προσοχή των Στους τριχωτούς βάρβαρους εχθρούς τους, οι Έλληνες στρατιώτες εμφανίστηκαν φανατικά πειθαρχημένοι (που ίσχυε), και σε όσους οδηγούσαν με τον Αλέξανδρο, η μόδα χρησίμευσε ως ισχυρό σύμβολο ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ενωμένοι με κοινό σκοπό ως κατακτητές «ως τα πέρατα του κόσμου και τη μεγάλη εξωτερική θάλασσα. ”

loading...