Οι αποκαλύψεις του «μετανοημένου» Panzeri καίνε την Καϊλή – Πήρε 250.000 ευρώ για την προεκλογική της εκστρατεία

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής με τα στοιχεία του «καίει» την Εύα Καϊλή και τον σύντροφο της, Francesco Giorgi

Τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην ευρωβουλευτής Antonio Panzeri για το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatar Gate» μετά την απόφαση του να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές, φέρνει στο φως της δημοσιότητα η εφημερίδα «Le Soir».
Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής με τα στοιχεία του «καίει» την Εύα Καϊλή και τον σύντροφο της, Francesco Giorgi.
«Στις πρόσφατες ανακρίσεις, ο Panzeri παραδέχεται ότι έλαβε –με αυτόν που φαίνεται να είναι το δεξί του χέρι, Francesco Giorgi– τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία ξένα κράτη που αναφέρονται. Η συντριπτική πλειοψηφία σε μετρητά. Μέρος αυτών των ποσών αναδιανεμήθηκε, σύμφωνα με τον μετανοημένο, σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών μεταξύ 2018 και 2022.
Το Κατάρ θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος «πελάτης» της οργάνωσης της οποίας παραδέχεται ότι ηγήθηκε. Το Μαρόκο είχε πληρώσει τουλάχιστον 180.000 ευρώ σε μετρητά (πέρα από τα δώρα και τα ταξίδια) και η Μαυριτανία 200.000 ευρώ μόνο στους δύο «συνεργάτες» Panzeri και Giorgi».
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, «ο πρώην ευρωβουλευτής εξαπολύει βαριές κατηγορίες σε βάρος του Βέλγου Marc Tarabella – τον οποίο είχε ήδη «κατηγορήσει» από την πρώτη του ανάκριση μετά τη σύλληψή του– αλλά και κατά των ευρωβουλευτών Andrea Cozzolino. Εύας Καϊλή και Lara Comi.
Το όνομα της Ιταλίδας ευρωβουλευτή από το Forza Italia (συντηρητική δεξιά, από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), που δεν εξελέγη το 2019 αλλά αντικατέστησε τον Silvio Berlusconi τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζεται συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε αυτόν τον φάκελο».

Τα δώρα και ο μαέστρος

O Panzeri δηλώνει ότι έχει δώσει δώρα ή χρήματα σε δύο βοηθούς και πολιτικούς συμβούλους της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D)» συμπληρώνει η «Soir».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο Panzeri επιβεβαιώνει ένα πράγμα μεταξύ των δύο ανακρίσεων που μπόρεσε να συμβουλευτεί η «Soir»: τον κεντρικό ρόλο –λέει– του Giorgi.
Για τον κοινοβουλευτικό του βοηθό όταν ήταν ευρωβουλευτής, ο Panzeri λέει ότι ήταν άπληστος για χρήματα, μετρητά, αν ήταν δυνατόν, ότι ήταν σε όλες τις συναντήσεις (ή σχεδόν), σε όλα τα ταξίδια.
Ο νεαρός Ιταλός, σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε παραδεχτεί στον ανακριτή λίγο μετά τη σύλληψή του ότι ήταν ο «διαχειριστής του ταμείου» της εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που επιβεβαιώνει πολύ συχνά ο Panzeri».
Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι σύμφωνα με τον Panzeri μετά το 2019 και την αποχώρησή του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Giorgi είχε λάβει το ρόλο του «μαέστρου».
«Το καθήκον του ήταν να κάνει την εσωτερική διαχείριση και να βοηθήσει τους βουλευτές και τους μη κοινοβουλευτικούς να παρέμβουν.
Όσο για μένα, ήταν μια εξωτερική ενέργεια γιατί δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω στις συναντήσεις» φέρεται να έχει πει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής.
Σχετικά με την Εύα Καϊλή , η Soir αναφέρει ότι «η Έλληνίδα ευρωβουλευτής του S&D θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Panzeri, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Giorgi σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Abderahim Atmnoun.

Οι 250.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις ίδιες ομολογίες του μετανοημένου, θα είχε αποφασιστεί από τον Al Mari σε συνάντηση στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή –η ψηφοφορία έγινε στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα– μέχρι έως 250.000 ευρώ. Ελπίζοντας να μπορέσει να προσφέρει αργότερα μια υπηρεσία στους ευεργέτες της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα είχε συμμετάσχει στους βουλευτές της αντιπροσωπείας της Βουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.
Επίσης, σύμφωνα με τον Panzeri κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής θα είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino, να παρέμβει στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ώστε να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό σχέδιο απαλλαγής από τη βίζα του Κατάρ για είσοδο στη ζώνη Σένγκεν.
«Δεν ξέρω αν το έκανε», παραδέχεται ο Panzeri μπροστά στο μικρόφωνο και την κάμερα των ανακριτών.
Τέλος, σύμφωνα με τις υποκλοπές επικοινωνιών της Καϊλή από τη φυλακή Χάρεν, θα είχε ζητήσει από έναν από τους συγγενείς της να συλλέξουν ένα κινητό τηλέφωνο και USB που ήταν αποθηκευμένα σε μια από τις κατοικίες της.
Οι συνήγοροί της, Sven Mary και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μερίδιο από το…γλυκό

Όσον αφορά στον Tarabella ο Panzeri, αναφέρει η εφημερίδα, «επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον του ανθρώπου που ήταν φίλος του για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Η πρώτη ανταλλαγή χρημάτων – 20.000 ευρώ, τα οποία ο Panzeri ισχυρίζεται ότι έβγαλε από την τσέπη του – φέρεται να έγινε λίγο μετά τις ευρωεκλογές του 2019 σε εστιατόριο στο Σεν-Ζιλ. Η δεύτερη δόση, ισόποσα, θα γινόταν σε άλλο εστιατόριο, παρουσία του Giorgi αυτή τη φορά. Στη συνέχεια θα ακολουθούσαν άλλες δωρεές, σε σύνολο «από 120.000 έως 140.000 ευρώ» μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2022..
«Η φιλοδοξία ήταν, λέει ο Panzeri ότι o Tarabella θα είχε λάβει στο τέλος της θητείας το 2024, συνολικά 250.000 ευρώ».
Αναφορικά με την Comi, «ο Panzeri κατηγορεί τώρα την δεξιά αιρετή ότι συμμετείχε σε συνάντηση στο Κατάρ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, όπου έγινε η συμφωνία για κρυφή χρηματοδότηση της εκστρατείας του (οι εκλογές έγιναν αμέσως μετά, τον Μάιο), και να επωφελείτο από το μερίδιό της των 250.000 ευρώ, όπως οι άλλοι παίκτες της συμφωνίας Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άλλους αιρετούς, ο κ Panzeri δεν θυμάται αν ο Giorgi είχε δώσει το δικό της μερίδιο από το γλυκό».
Επίσης, ο Panzeri φέρεται να είπε ότι «ο Cozzolino πάντα αναζητά οικονομικούς πόρους.
Θέλει πάντα περισσότερα χρήματα. Με ρώτησε τι μπορούσαμε να κάνουμε με το Μαρόκο».
Η εφημερίδα «Soir» αναφέρει επίσης ότι « με τον μελλοντικό και νυν υπουργό Εργασίας του εμιράτου του φυσικού αερίου (Κατάρ), μιλούν πολύ γρήγορα για πολλά λεφτά.
«Ο Giorgi και εγώ έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε κάποια δουλειά lobbying.
Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί 1 εκατομμύριο ευρώ το 2018 και το 2019 και 250.000 ευρώ το κεφάλι και τον επόμενο χρόνο, από το 2020 έως το 2024», υποστηρίζει ο μετανοημένος.

antonio.JPG

loading...