Μια δεκαετία ο πόλεμος στην Ουκρανία – Παραπαίει ο γερμανικός στρατός, θέλει 300 δισ ευρώ

Εξαιρετικά απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο γερμανικός στρατός όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ένωσης Στρατιωτικών της Bundeswehr (ο στρατός της Γερμανίας) André Wüstner, ο οποίος υποστηρίζει πως δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, ενδεχομένως και μια δεκαετία, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, κάτι που σημαίνει πως για αυτό το λόγο θα πρέπει να διατεθούν όχι 100 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ο καγκελάριος Scholz, αλλά 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Θα ήμουν αφελής εάν πίστευα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει αυτήν την χρονιά.
Ο Putin δεν θα παρεκκλίνει από τους στρατιωτικούς στόχους που έχει θέσει.
Θα συνεχίσει να προσπαθεί την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
Στο εσωτερικό του, προετοιμάζει τον ρωσικό πληθυσμό για μια μακροχρόνια συστημική σύγκρουση με τη Δύση.
Θα βιώσουμε μια δεκαετία πολέμου στην Ευρώπη.
ΝΑΤΟ και Γερμανία πρέπει στρατηγικά να προετοιμαστούν για μια δεκαετία απειλών» υποστηρίζει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild o Wüstner.

Στήριξη στην Ουκρανία, ενίσχυση στρατού

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτό για τη Γερμανία, ο Wüstner υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και την ίδια στιγμή να εξοπλίζει ταχύτερα τη Bundeswehr.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε μια αξιόπιστη αποτροπή μαζί με το ΝΑΤΟ.
Η αποτροπή εμποδίζει τον πόλεμο.
Όποιος δεν μπορεί να αποτρέψει, είναι πρόκληση» αναφέρει ο Wüstner, ο οποίος επισημαίνει πως αν δεν υπήρχε η στήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα είχε χάσει τον πόλεμο εδώ και καιρό.

Ανησυχία για τη μετά Biden εποχή

Σύμφωνα με τον Wüstner, αυτή τη στιγμή η ευρωατλαντική συμμαχία παραμένει ενωμένη όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που αποδίδει εν πολλοίς στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
O Wüstner εκφράζει την ανησυχία του για το ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ μετά την προεδρία του Biden, και για αυτό το λόγο επισημαίνει πως όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν «τα μαθήματα τους» και να ενισχύσουν τη συνεισφορά τους στην «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Δεν είμαστε ετοιμοπόλεμοι

Ερωτηθείς για το εάν ο γερμανικός στρατός είναι ετοιμόπολεμος, ο Wüstner απαντά αρνητικά.
Αν και επισημαίνει πως σταδιακά αρχίζει να ικανοποιεί κάποιες δεσμεύσεις, απέχει πάρα πολύ από αυτό που θα πρέπει να συνεισφέρει μελλοντικά στο ΝΑΤΟ.
«Επιπρόσθετα κενά έχουν προκύψει εξαιτίας των πολλών και σωστών παραδόσεων υλικού στην Ουκρανία.
Αμφιβάλλω για το εάν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο ΝΑΤΟ από το 2025, εάν δεν επιταχύνουμε πραγματικά.
Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να συμβάλλει με 60 μαχητικά αεροσκάφη, με 20 πλοία, με 20.000 στρατιώτες και 7.000 οχήματα» επισημαίνει ο Γερμανός στρατιωτικός.

Αδυναμία αναπλήρωσης

Ο Wüstner παραδέχεται πως ο γερμανικός στρατός αδυνατεί να αντικαταστήσει το στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχει στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως όχι μόνο δεν έχει αντικαταστήσει κάποιο από τα οβιδοβόλα howitzer που έχει δώσει στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ούτε ανταλλακτικά για αυτά, επισημαίνοντας πως τα howitzer που έχουν απομείνει στο γερμανικό στρατό, έχουν αποσυναρμολογηθεί και πλέον χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι η επιχειρησιακή ικανότητα του γερμανικού πυροβολικού ολοένα και μειώνεται» αναφέρει ο Wüstner.

Τι συμβαίνει με τα Leopard

Εξίσου άσχημη είναι η κατάσταση και με τα Leopard 2.
Σύμφωνα με το Wüstner, από τα 300 Leopard που διαθέτει ο γερμανικός στρατός, μόλις το 30% αυτών είναι επί του παρόντος σε λειτουργία, αναφέροντας πως πρέπει να παραγγελθούν τα 14 Leopard που η Γερμανία έχει δεσμευτεί να δώσει στην Ουκρανία.
Όπως λέει, η Γερμανία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο στρατιωτικό της εξοπλισμό και σχεδιασμό.
«Θα υπάρξει ανάκαμψη στην παραγωγή μόνο εάν η βιομηχανία ενημερωθεί έγκαιρα πόσα άρματα μάχης, πόσα πυρομαχικά και όπλα θα χρειαστεί η Bundeswehr τα επόμενα δύο με πέντε χρόνια και εφόσον δοθούν εγγυήσεις αγοράς για αυτά.
Πρέπει κάθε μήνα από τη γραμμή παραγωγής να βγαίνουν δέκα αντί για τρία Leopard» λέει ο Wüstner, αναφέροντας πως το στράτευμα αντιμετωπίζει θετικά έως τώρα τον υπουργό Άμυνας, Boris Pistorius.

Δεν φτάνουν 100 δις ευρώ, θέλουμε 300 δις ευρώ

Ερωτηθείς για το εάν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Scholz για τον επανεξοπλισμό του γερμανικού στρατού είναι αρκετά, ο Wüstner υποστηρίζει πως δεν είναι.
«Κάθε πολιτικός γνωρίζει ότι τα 100 δισεκατομμύρια δεν είναι αρκετά.
Ο Επίτροπος Ενόπλων Δυνάμεων είπε σωστά ότι η Bundeswehr χρειάζεται 300 δισ. ευρώ στο μέλλον.
Είναι λοιπόν σημαντικό το ειδικό ταμείο να εφαρμοστεί φέτος και ο αμυντικός προϋπολογισμός να αυξηθεί κατά περίπου δέκα δισεκατομμύρια.
Διαφορετικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Και αυτό θα ήταν ανεύθυνο» αναφέρει ο Γερμανός στρατιωτικός.

loading...