Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ~ ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλη για να ξεκινήσεις ως ναυτικός διοικητής.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα απέδειξε ότι ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να γαρ ξεκίνησε ως ναυτικός διοικητής. Ήταν 40 ετών, δύο φορές χήρα, μητέρα επτά παιδιών, ανύπαντρη, και έτοιμη να αναμειχθεί μέχρι να ξεκινήσει να χτίσει την ναυτιλιακή της αυτοκρατορία.


Η Λασκαρίνα γεννήθηκε το 1771 μέσα σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης όπου η μητέρα της επισκεπτόταν τον πατέρα της, ο οποίος είχε φυλακιστεί για τη συμμετοχή του σε εξέγερση ανεξαρτησίας του 1770 εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η οικογένεια καταγόταν από το ελληνικό νησί Ύδρα και όπως οι περισσότεροι Έλληνες στις θαλάσσιες κοινότητες ήταν δεξιοτέχνες ναυτικοί.
Η Λασκαρίνα έπινε σκληρά και, όπως λέει η ιστορία, τόσο άσχημη που ο μόνος τρόπος για να πηδήξει ήταν να σημαδέψει έναν άντρα με πιστόλι και να τον απειλήσει. Ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι η κουβέντα των αποδυτηρίων των σεξουαλικά απορριφθέντων ανδρών, δεν θα μάθουμε ποτέ.
Ο δεύτερος σύζυγος της Λασκαρίνας, Δημήτριος Μπουμπούλης, από τον οποίο πήρε το όνομα Μπουμπουλίνα, πέθανε το 1811 σε μάχη με πειρατές, κύρια αιτία θανάτου την ημέρα.
Είχε τέσσερα πλοία στο όνομά του, τα οποία η ίδια ανέλαβε και άρχισε να κατασκευάζει σε έναν τρομερό στόλο, στέφθηκε από το τεράστιο πολεμικό πλοίο Αγαμέμνονα, προκαλώντας τον Τρωικό Πόλεμο. Η Λασκαρίνα και οι συνέλληνες της προετοιμάζονταν για μια ακόμη εξέγερση ανεξαρτησίας για χρόνια ως μέρος των αθώων ονομαζόμενων υπόγεια οργάνωση ‘Η Φιλική Εταιρεία’. Στρατολόγησε έναν ιδιωτικό στρατό ανδρών από το νησί των Σπέτσες, και ξόδεψε την περιουσία που είχε κληρονομήσει από τους συζύγους της σε σίτιση και πληρωμή των ανδρών της.
Επίσης η Λασκαρίνα μάζευε κρυφά όπλα και τα έσπρωχνε στο σπίτι της. Φανταστείτε έναν Οθωμανό υπάλληλο να έρθει να επιθεωρήσει το σπίτι αυτής της μεσήλικα Ελληνίδας μητέρας και να βρει τα οικοδομικά τετράγωνα για έναν ιδιωτικό στρατό. Ω, αυτά; Ωχ όχι, απλά ένα χόμπι, μην δίνετε σημασία στον ανόητο παλιό μου εαυτό! ‘
Όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν στην αιματηρή προσπάθεια τους για ανεξαρτησία, η Λασκαρίνα διοικούσε τα πλοία της σε όλα τα ελληνικά νησιά, πολεμώντας σε κλειδιά μπλόκα και μάχες και πολιορκίες των τουρκικών φρουρίων, και βοηθώντας τις ελληνικές δυνάμεις όπου κι αν βρίσκονταν
Αν και ήταν λιγότεροι, οι Έλληνες ήταν καλύτεροι ναυτικοί και ισχυρός αγώνας για τους Οθωμανούς. Όταν οι θαλάσσιες μάχες δεν της έφταναν, η Λασκαρίνα βγήκε στην ακτή για να πολεμήσει την επανάσταση με άλογο.
Όταν οι Έλληνες κατέλαβαν την πόλη της Τρίπολης, η Λασκαρίνα διαπραγματεύτηκε ανταλλαγή κρατουμένων με τον ηττημένο Τούρκο διοικητή προκειμένου να σώσει τις ζωές των γυναικών και παιδιών της Τουρκίας του χαρεμιού του Οθωμανού κυβερνήτη Χουρσίντ Πασά.
Είχε δώσει μια υπόσχεση πριν χρόνια στη μητέρα του Σουλτάνου ότι θα προστάτευε τις Τούρκες που έχουν ανάγκη, με αντάλλαγμα την επιστροφή της κατασχεθείσας περιουσίας της. Και έτσι εν μέσω ενός πολέμου που σημαδεύτηκε από βάναυσες σφαγές αμάχων, διέταξε τους στρατιώτες της να μην βλάψουν αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά, προειδοποιώντας τους ότι, ‘Όποιος επιχειρήσει να το κάνει θα πρέπει πρώτος να περάσει πάνω από το πτώμα μου. Τα γυναικόπαιδα εκκενώθηκαν με ασφάλεια.
Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας διήρκεσε από το 1821 μέχρι το 1832 και είχε ως αποτέλεσμα ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, αλλά η Λασκαρίνα δεν θα επιβίωνε για να το
Μετά από όλα τα τολμηρά κατορθώματά της στη θάλασσα και στο πεδίο της μάχης, η Λασκαρίνα σκοτώθηκε το 1825 σε οικογενειακή διαμάχη, όταν ο γιος της το έσκασε με την κόρη μιας άλλης οικογένειας και κάποιος την πυροβόλησε.
Απλά δείχνει ότι κανένα επαναστατικό πνεύμα και εμπειρία μάχης δεν μπορεί να σώσει κάποιον από το οικογενειακό του δράμα.
Πηγή ~ 100 Κακές Γυναίκες της Ιστορίας ~ Ann Shen

loading...