Κλυδωνίζονται Vanguard και BlackRock από την κατάρρευση της Adani – Συστημικός πλέον ο κίνδυνος

Έχουν εξανεμιστεί συνολικά 91 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έξι μήνες από την Adani
Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani είδε την καθαρή του αξία να εξανεμίζεται κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Adani έγινε μακράν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πίσω από τον Elon Musk με περιουσία που υπολογίζεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η περιουσία αποτιμάται στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια στις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Έχουν εξανεμιστεί, δηλαδή, συνολικά 91 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έξι μήνες.
Αλλά η πραγματική απώλεια έχει γίνει τις τελευταίες 10 ημέρες.
Από τις 24 Ιανουαρίου, ο Adani είδε την καθαρή του αξία να πέφτει κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αποκαλύψεις Hindenburg Research

Αυτή η πτώση συνδέεται με την αναταραχή στην οποία οι κατηγορίες για απάτη που διατυπώθηκαν από την Hindenburg Research έχουν βυθίσει τον όμιλο που ίδρυσε ο μεγιστάνας.
Η Hindenburg, στις 24 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι είχε σορτάρει μετοχές του ομίλου Adani μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ και παράγωγων μέσων που δεν διαπραγματεύονται στην Ινδία.
Αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, γνωστή ως short-seller, ποντάρει σε βραχυπρόθεσμη πτώση των τιμών των μετοχών αυτών.
Ο short-seller ισχυρίζεται ότι ο όμιλος έχει χρησιμοποιήσει εταιρείες-βιτρίνες σε φορολογικούς παραδείσους για να αυξήσει τα έσοδά του και να χειραγωγήσει τις τιμές των μετοχών των διαφόρων οντοτήτων του.
Η έκθεση περιγράφει ένα πλέγμα εικονικών οντοτήτων με έδρα την Καραϊβική, τον Μαυρίκιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ελέγχονται από την οικογένεια Adani.
“Αποκαλύψαμε στοιχεία για θρασύτατη λογιστική απάτη, χειραγώγηση μετοχών και ξέπλυμα χρήματος στην Adani, που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια δεκαετιών”, έγραψε η Hindenburg.
“Η Adani κατάφερε αυτό το γιγαντιαίο κατόρθωμα με τη βοήθεια των αρωγών της κυβέρνησης και μιας βιομηχανίας διεθνών εταιρειών που διευκολύνουν αυτές τις δραστηριότητες”, δήλωσε ο Hindenburg.

Μεγάλο το πλέγμα των επιχειρήσεων

Ο όμιλος Adani Group απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και απείλησε να ασκήσει όλα τα δυνατά ένδικα μέσα στα ινδικά δικαστήρια.
“Δεν πρόκειται απλώς για μια αδικαιολόγητη επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά για μια υπολογισμένη επίθεση στην Ινδία, στην ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ποιότητα των ινδικών θεσμών, καθώς και στην αναπτυξιακή ιστορία και τις φιλοδοξίες της Ινδίας”, δήλωσε ο Όμιλος Adani, σε μια έκθεση 413 σελίδων, στις 29 Ιανουαρίου.
Οι κατηγορίες οδήγησαν σε ξεπούλημα των οντοτήτων που αποτελούν την αυτοκρατορία Adani.
Η τελευταία έχασε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε λιγότερο από 10 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης.
Η Adani Enterprises, η ναυαρχίδα του ομίλου αυτού, έχει χάσει περισσότερο από το 60% της χρηματιστηριακής της αξίας, ή περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, από τις 24 Ιανουαρίου.
Ο πλούτος του Adani αποτελείται ουσιαστικά από τις συμμετοχές του στις εταιρείες αυτές.
Του ανήκει το 64% της Adani Enterprises, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων FactSet.

Η Vanguard και η BlackRock είναι μέτοχοι

Αλλά η οικογένεια Adani δεν είναι η μόνη που επηρεάζεται από τις αποτυχίες του ομίλου της.
Οι διεθνείς επενδυτές είναι εκτεθειμένοι σε αυτή την κατρακύλα όπως και δύο γκρίζοι θεσμικοί επενδυτές στη Wall Street.
Αυτοί είναι ο όμιλος Vanguard και η BlackRock.
Και οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 κορυφαίων μετόχων των επιχειρήσεων Adani.
Η Vanguard κατέχει το 0,75% της Adani Enterprises, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet που ενημερώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου.
Η BlackRock είναι μέτοχος της εταιρείας μέσω δύο θυγατρικών της: Η BlackRock Fund Advisors που κατέχει 0,57% και η BlackRock Advisors (U.K.) Ltd είναι μέτοχος με ποσοστό 0,17%.
Ούτε η Vanguard ούτε η BlackRock έχουν ακόμη επικοινωνήσει σχετικά με πιθανές απώλειες που σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Adani Enterprises.

loading...